ACTUALITATE 27 ianuarie 2022

Crește numărul pacienților COVID internați la SJU

de Iulia Drăghici - Taraș | 851 vizualizări

Bilanțul săptămânal al cazurilor de COVID-19 tratate la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna, prezentat miercuri, 26 ianuarie, arată că la ora de referință 13:00, 37 de pacienți pozitivi la infecția cu SARS-COV-2 erau în atenția medicilor. Sunt și alte șase persoane care au ajuns la unitatea medicală cu simptome de COVID, au fost testați și așteaptă rezultatele testelor. Datele arată creșteri față de săptămâna trecută, când numărul internaților COVID era 16. 

Dintre cei 37 de pacienți (dintre care doar cinci vaccinați), 31 erau miercuri internați pe secția de Boli Infecțioase COVID (trei vaccinați). 

60% sunt în stare gravă și sunt pe mască normală de oxigen. Dintre cele 31 de cazuri, avem unul situat în grupa de vârstă 0 – 9 ani, un nou născut de o lună”, a spus managerul SJU, András-Nagy Róbert. 

Sugarul de o lună este în stare foarte bună. Este internat împreună cu mama, care de asemenea este pozitivă. Și ea este în stare bună, îi ținem doar pentru supraveghere. Dintre ceilalți pacienți de la Boli Infecțioase, 18 necesită oxigenoterapie, în rest sunt în stare medie”, a adăugat și directorul medical, dr. Roșu Mátyás.  

Alte trei persoane erau la Chirurgie (chirurgie generală, chirurgie vasculară, ginecologie) și trei confirmați erau la Terapie Intensivă, în stare critică, dintre care unul cu mască CPAP, în comă. 

Un al patrulea caz internat pe secția de Terapie Intensivă este un pacient suspect COVID-19, în stare foarte gravă.

Celelalte cinci persoane suspecte erau miercuri în izolare, pe secția specială de Pneumologie. 

În perioada 19 – 26 ianuarie, au fost externați șase pacienți de pe secțiile COVID. Oficial nu este înregistrat niciun deces la persoane cu infecție SARS-COV-2 în această perioadă, însă o persoană a decedat la spital. Aceasta nu figurează în statistici pentru că între timp se vindecase de COVID și avea test negativ. 

Este vorba despre o femeie de 56 de ani, care a stat 19 zile în spitalul nostru, majoritatea timpului la secția de ATI. Suferea și de alte boli, hipertensiune, cardiopatie ischemică și obezitate. În timpul internării s-a negativizat, deci practic nu va intra în statistica decedaților COVID, dar cauza decesului poate fi pusă în legătură cu această infecție”, a punctat directorul medical. 

Creșterea numărului de cazuri se poate pune pe seama Omicron

Creșterea bruscă a numărului de pacienți se poate pune pe seama Omicron, confirmă, chiar dacă nu oficial, și reprezentanții spitalului.  

Nu avem posibilitatea de a secvenția virusul respectiv. Dar eu sunt convins că da, sunt și pacienți cu tulpina nouă. De exemplu, pe 24 am fost de gardă și s-au prezentat la UPU 13 pacienți ale căror test rapid a ieșit pozitiv și niciunul dintre cei 13 pacienți nu a avut afectare pulmonară, radiologic vorbesc. Ceea ce denotă că mai degrabă cu tulpina nouă au fost infectați și nu cu varianta Delta, care produce în proporție mult mai mare afectare pulmonară, pneumonii”, a explicat dr. Roșu Mátyás.  

Raportul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna din 19 ianuarie, referitor la cazurile de COVID-19 tratate aici informa că la ora de referință 13:00, în grija medicilor erau 16 pacienți confirmați la infecția cu noul coronavirus, dar și cinci suspecți de același diagnostic, persoane care încă așteptau rezultatele testelor PCR.

Și cu o săptămână în urmă era înregistrată o creștere ușoară, de la 13, la 16 pacienți COVID. 

Crește numărul îmbolnăvirilor COVID-19 și la nivel județean. Miercuri au fost raportate 127 de cazuri noi, iar incidența a trecut de pragul roșu, fiind de 3,17/1000. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.