ACTUALITATE 14 septembrie 2016

Creşa de la Întorsura Buzăului nu îşi începe activitatea în acest an

de Iulia Drăghici - Taraș | 546 vizualizări

Consiliul Local din Întorsura Buzăului a aprobat în cea mai recentă şedinţă înfiinţarea unei creşe în oraş. Serviciul, adresat copiilor cu vârste sub trei ani, nu poate fi început din acest an şcolar din cauza procedurilor legale. Primăria şi-a luat angajamentul de a suporta cheltuielile creşei, iar Şcoala Generală „Mihail Sadoveanu” de a oferi spaţiul necesar.

„Avem 18 copii înscrişi, cu vârste între doi şi trei ani. Noi nu putem să asigurăm încă trei norme în plus, adică două norme pe didactic şi una pe nedidactic, respectiv îngrijitor. Atunci am luat legătura cu domnul primar, iar acesta a discutat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. Astfel s-a ajuns la concluzia că se poate face un astfel de serviciu în regim de creşă, dar să fie finanţat din bugetul public. Am fost în Consiliul Local, am prezentat proiectul, a fost aprobat, posturile respective au apărut în organigrama Primăriei, dar se pare că trebuie alte acreditări şi autorizaţii, pentru că serviciul nu se supune legii învăţământului, ci legii socialului. Am înţeles că ar exista o variantă ca totuşi să fie normate de noi şi să fie plătite prin Consiliul Local, dar acest lucru înseamnă timp în plus pentru că probabil ar trebui o rectificare bugetară, nefiind prevăzută de la început. (...) Totul depinde de Primărie”, ne-a explicat directoarea Şcolii Generale „Mihail Sadoveanu”, Adela Stroie.

Primarul din Întorsura Buzăului spune că înţelege necesitatea unui astfel de serviciu în oraş, dar că a fost anunţat târziu şi că procedura legală necesită timp. „Este o procedură mai lungă. Trebuie scoase posturi la concurs pentru că nu o putem crea ca structură la Primărie, trebuie să o creăm ca structură în învăţământ. Trebuie modificată reţeaua şcolară. Dacă părinţii se gândeau la această idee din mai sau iunie, poate acum serviciul era înfiinţat. Nouă ni s-a solicitat acest lucru în data de 29 august. Principial sunt de acord să se înfiinţeze şi astăzi, doar că legea e lege şi trebuie respectată procedura. Vom începe cât de repede putem, dar în limitele legii. Repet: nu cheltuiala e problema, ci procedura. Reanalizăm situaţia şi îi dăm drumul. (...) Vom face tot ce putem să găsim o alternativă. Serviciul este necesar copilului, dar este mai ales necesar părintelui, care nu are cu cine să îl lase pe cel mic”, a spus primarul Leca Băncilă.

Adela Stroie a declarat că spaţiul va fi asigurat în cadrul Grădiniţei cu program prelungit „Prichindel”. „Noi o să dăm spaţiul, o să îl dotăm cu mobilier corespunzător, iar cantina poate să deservească încă o grupă de copii, dar este vorba despre finanţare. (...) Suntem în stadiul de a căuta o soluţie”, a spus aceasta.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.