ACTUALITATE 11 iunie 2015

Crema „Herbbitter”, periculoasă pentru sănătate!

de Mirela Cara Dragu | 711 vizualizări

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Covasna a efectuat o serie de controale în urma cărora a depistat pe piață un produs cosmetic care poate dăuna sănătății. Este vorba despre crema „Herbbitter”, marca Herbaria, produs în Ungaria şi importat de un operator economic din Oradea, care conţine isobutylparaben, substanţă pe care Uniunea Europeană a interzis-o ca ingredient în compoziția chimică a produselor cosmetice și cremelor de uz extern, încă din octombrie 2014.

Isobutylparaben-ul face parte din categoria substanțelor conservante sintetice, cunoscute generic ca parabeni și folosite într-o gamă foarte largă de produse pentru îngrijire corporală cum sunt gelurile de duș, loțiunile de corp, cremele de corp și de față, deodorantele și șampoanele. Producătorii de astfel de produse folosesc parabenii cu scopul de a prelungi termenul acestora de valabilitate, care altfel nu ar putea rezista decât câteva zile.

CJPC Covasna informează că operatorul economic care comercializa produsul cu isobutylparaben a fost sancţionat contravenţional cu suma de 2.000 lei, iar produsul a fost oprit definitiv de la comercializare.

CJPC Covasna precizează totodată că a sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu privire la acest aspect. Fiind un punct naţional de contact în cadrul sistemului RAPEX – Sistemul Rapid de Alertă pentru produsele necomestibile periculoase pentru sănătatea omului, prin intermediul căruia 31 de state europene (țările membre, precum și Norvegia, Islanda și Liechtenstein) pot schimba rapid informații despre pericolele care amenință sănătatea consumatorilor – ANPC are obligaţia de a notifica, prin acest sistem, la Comisia Europeană produsele cu risc grav şi imediat găsite pe teritoriul României.

„Herbbitter” este un preparat comercializat îndeosebi la Plafar și este prezentat ca un produs ce conține principii active din plante medicinale, fiind recomandat pentru afecțiuni similare cu cele reumatismale.

Prin urmare, ar fi indicat ca cei care au cumpărat deja crema „Herbbitter” să renunțe rapid la ea, iar cei care o văd disponibilă la vânzare în magazine fizice sau online să sesizeze fără ezitare CJPC.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.