ACTUALITATE 26 februarie 2017

Cozi la plata taxelor şi impozitelor în Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1941 vizualizări

Dacă la începutul anului trecut la Direcţia Finanţe Publice Municipale din Sfântu Gheorghe era derută din cauza schimbărilor din Codul Fiscal, nici anul acesta oamenii nu scapă de statul la coadă. Sistemul de bonificaţie de 10% pentru plata impozitelor până la 28 februarie pare să creeze un haos şi mai mare în cadrul instituţiei, care aproape că nu mai face faţă solicitărilor.

„Să deschidă mai multe ghişee! Stau oamenii la coadă ca pe timpul lui Ceaşcă! Jale mare! (...) Din 12 sau 13 ghişee, numai la două se pot plăti impozitele”, ne-a semnalat un cetăţean prin intermediul Facebook.

Lipsa stricteţii în ceea ce priveşte respectarea numerelor de pe bonurile de ordine este o altă problemă semnalată de oamenii care au pierdut ore bune la coadă.

„Să stau trei ore la coadă ca să depun nişte acte să mi se ia în evidenţă maşina, nu mi se pare normal. Se dau bonuri de ordine, dar se stă două ore pe acelaşi număr pentru că oamenii vin cu acte incomplete, pleacă şi se întorc fără să mai ia bon. Eu dacă am probleme cu actele, când mă întorc iau bon din nou, nu? Că ăsta e respect faţă de cei care stau la coadă câte trei ore. E inadmisibil ce se întâmplă”, ne-a spus o femeie din Sfântu Gheorghe.

Câţiva oameni care ştiau ce îi aşteaptă s-au „înarmat” nu numai cu multă răbdare, dar şi cu integrame pentru a trece mai uşor peste timpul pierdut la coadă. În anumite perioade din ultimele zile, fiindcă holul Direcţiei de Finanţe Publice era plin de oameni care aşteptau nerăbdători să îşi plătească dările la stat, şi pe scări se formau cozi de persoane care spuneau că au ieşit afară pentru că aerul devenea irespirabil.

„Numărul mare al contribuabililor care se prezintă la ghișeele de la sediul Direcției Finanțe Publice Municipale se datorează pe de o parte faptului că bonificația de 10%, de care beneficiază contribuabilii care achită integral impozitele aferente anului 2017, se acordă până la data de 28 februarie, inclusiv, pe de altă parte contribuabilii se prezintă la ghișeele DFPM pentru clarificarea situației lor fiscale în urma primirii deciziilor de impunere și a somațiilor și titlurilor executorii”, ne-au transmis vineri reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Publice Municipale.

Peste 600 de contribuabili deserviţi pe zi

Potrivit statisticilor instituţiei, în intervalul a patru zile peste 2.610 persoane au fost deservite de funcţionarii de acolo. În plus, joi, 23 februarie, instituţia nu a funcţionat cu personal complet din cauză că o parte dintre aceştia s-au deplasat la Chilieni şi Coşeni, pentru a oferi şansa şi contribuabililor din aceste localităţi să îşi plătească taxele şi impozitele.

„În intervalul 20-23 februarie 2017 contribuabilii au fost deserviți la un nr. de 9 ghișee în mod continuu, zilnic, fără nicio întrerupere. Potrivit datelor extrase de sistemul care asigură dirijarea activității din cadrul Biroului relații cu publicul: în data de 20 februarie au fost deserviți un nr. de 599 de contribuabili, în data de 21 februarie au fost deserviți un nr. de 639 de contribuabili, în data de 22 februarie au fost deserviți un nr. de 663 de contribuabili, în data de 23 februarie au fost deserviți un nr. de 710 de contribuabili. Personalul Direcției Finanțe Publice Municipale a asigurat în data de 23 februarie posibilitatea locuitorilor din Chilieni și Coșeni de a-și plăti taxele și impozitele în localitățile respective”, arată o statistică furnizată tot vineri de Direcţia de Finanţe Publice Municipale.

Prelungirea programului pentru zilele de luni şi marţi

Ca o soluţie temporară pentru depăşirea acestei probleme, Direcţia Finanțe Publice Municipale anunţă că luni şi marţi, 27 şi 28 februarie, programul de lucru va fi prelungit până la ora 18:00, dar şi că o parte a personalului Direcției se va reîntoarce la Chilieni și Coșeni pentru colectarea impozitelor și taxelor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 27 februarie 2017
masochisti... se poate plati pe ghiseul.ro de ani de zile
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.