ACTUALITATE 5 iulie 2022

Covăsnenii sunt atenționați să se ferească de vipere

de Iulia Drăghici - Taraș | 2355 vizualizări

Nu doar căpușele, ci și viperele sunt pericole care pot avea consecințe grave asupra sănătății oamenilor, informează Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Unitatea medicală subliniază printr-o postare publicată pe Facebook faptul că, din cauza căldurii, viperele sunt mai agresive în această perioadă și cei care merg prin natură pot fi atacați. 

Anul acesta, la spitalul județean s-a prezentat un caz de victimă a unei mușcături de viperă. 

Canicula nu afectează doar populația, ci și alte viețuitoare. Din cauza căldurii, viperele sunt mai agresive în această perioadă, iar dacă nu suntem atenți pe unde călcăm atunci când suntem în natură, putem fi atacați. 

Viperele sunt specii diurne, care caută căldura soarelui pentru a-și crește temperatura corpului, iar vara rămân active chiar și în timpul nopților, astfel că întâlnirile cu acești șerpi veninoși sunt oricând și aproape oriunde posibile. 

Veninul viperei este hemotoxic, ceea ce înseamnă că distruge hematiile și țesuturile cu care intră în contact. În luna aprilie, când temperaturile nu erau încă atât de ridicate, la spitalul nostru s-a prezentat un pacient în vârstă de 48 de ani cu mușcătură de viperă, acesta fiind deocamdată singurul caz tratat de colegii noștri în acest an”, transmite Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, în postarea publicată luni pe pagina oficială de Facebook. 

5 modalități pentru evita mușcătura de viperă

Unitatea medicală a transmis și cinci recomandări pentru a nu cădea victimele viperelor: 

1. Deși am putea fi tentați să purtăm încălțăminte cât mai lejeră atunci când este cald (șlapi, sandale), în natură, și în special pe munte, este recomandat să optăm pentru bocanci, care nu doar că ne vor feri de entorse (evitând alunecarea) sau de răniri ale degetelor prin lovirea de pie­tre, dar ne vor proteja și de căpușe sau mușcăturile de viperă;

2. Efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să pășiți;

3. Nu ridicați pietre mari decât după ce v-ați uitat dedesubt, pentru a vă asigura că nu sunt șerpi sub ele;

4. Dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor iarba cu un băț. În ciuda renumelui, vipera este un șarpe timid, care va fugi și se va ascunde;

5. În cazul în care vă întâlniți pe traseu cu o viperă, nu vă apropiați, nu vă jucați cu ea, nu încercați să o împungeți cu diferite obiecte și nu încercați să o omorâți.

Dacă totuși se întâmplă să fiți mușcat, trebuie să știți că sunt niște măsuri care trebuie luate de îndată:

1. Sunați de urgență la 112 și așteptați sosirea personalului calificat;

2. Faceți cât mai puține mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar, ritmul bătăilor inimii crește, circulația sângelui este accelerată, iar veninul se răspândește mai repede în organism;

3. Nu consumați alcool, cafea sau alte substanțe care cresc pulsul;

4. Dacă este posibil, încercați să înlăturați cât mai mult venin din rană şi dezinfectaţi zona cu apă oxigenată;

5. Administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întârzia acțiunea veninului;

6. Dacă este posibil, fără a vă expune și mai mult pericolului, fotografiați șarpele cu telefonul mobil. Acest lucru va ajuta personalul medical să determine dacă specia este sau nu veninoasă și dacă este sau nu necesar serul antiviperin.

„Viperele atacă în special dacă se simt ameninţate, muşcătura reprezentând un mijloc de apărare. Printre semnele muşcăturii de viperă se numără durerea acută, umflarea zonei afectate, semiconştienţa, senzaţia de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă, sau durerile abdominale.

Cazurile de deces sunt destul de rare, mai mult de jumătate dintre mușcăturile provocate de viperă fiind fără inoculare de venin”, se mai arată în comunicatul spitalului. 

Sursa foto: Facebook/ Spitalul Județean Fogolyán Kristóf

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.