ACTUALITATE 3 iulie 2017

VIDEO: Covăsnenii pregătesc protestul de la Ministerul Mediului pe tema atacurilor de urs

de Iulia Drăghici - Taraș | 2420 vizualizări

Mai mulți primari, reprezentați de asociații și instituții, printre care și cei ai Consiliului Județean Covasna și ai Prefecturii au luat parte luni, 3 iulie, la o ședință publică pe tema organizării pentru manifestația publică ce va avea loc miercuri, 5 iulie, la București, în fața Ministerului Mediului. Cei prezenți la evenimentul desfășurat luni în sala de ședințe a CJ Covasna și-au exprimat nemulțumirea, în numele cetățenilor pe care îi reprezintă, cu privire la numărul mare de urși de pe teritoriul județului și la pagubele însemnate pe care aceștia le provoacă.

Fermierii sunt cei mai nemulțumiți de situația actuală

Cei mai nemulțumiți de felul în care este abordată la nivel central problema carnivorelor mari în zona județelor Covasna, Brașov, Harghita și Mureș, unde trăiește 80% din populația de urși a României, au fost fermierii și agricultorii. La protestul de miercuri și-au anunțat prezenta circa 150 de fermieri covăsneni.

„Este absolut necesar să luăm măsuri corespunzătoare contra urșilor și lupilor. Primesc foarte multe reclamații de la agricultori. Oamenii nu pot să se odihnească nici noaptea, nici ziua din cauza ursului. E foarte periculos pentru noi pentru că am început să avem animale în efectiv destul de bun, dar avem multe pierderi din cauza lupilor și urșilor. (...) Până acum nu s-a luat nicio măsură. Nu înțeleg de ce! Vor ca urșii să înceapă să mănânce oamenii din Covasna, Harghita, Brașov și Mureș? Nu se poate așa ceva. Dacă nu se iau măsuri, va trebui să reluăm manifestația și mai serios și mai tare”, ne-a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Covasna, Ötvös Mózes.

Și directorul Direcției Agricole din județul Covasna, Könczei Csaba, a spus în cadrul întâlnirii de luni că fermierii încep să își piardă răbdarea și a precizat totodată că situația ar putea duce chiar la conflicte fizice.

„Am niște semnale de la fermieri că ei încep să își piardă răbdarea. Am auzit la Ozun că vor să facă niște greve spontane, care să implice chiar și blocare de drumuri. Cert este că trebuie făcuți pași de la nivel central pentru a rezolva această situație pentru că eu văd un conflict fizic iminent în această situație. Răbdarea fermierilor e întinsă la maxim și încă nici nu suntem în perioada recoltei, când de obicei pagubele sunt și mai mari. (...) Este o problemă stringentă care trebuie rezolvată cât mai repede”, a spus Könczei Csaba.

Scrisoare comună adresată Guvernului

Tot în cadrul întâlnirii de luni, cei prezenți au semnat o scrisoare comună, care va fi adresată Guvernului. Prin acest document, covăsnenii cer aprobarea unor cote de recoltare a urșilor care ajung frecvent în intravilan și provoacă pagube.

În scrisoarea transmisă premierului Mihai Tudose şi ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, se arată, printre altele, că urşii s-au înmulţit foarte mult în ultima perioadă şi au pricinuit numeroase pagube materiale, punând în pericol şi vieţile oamenilor.

Potrivit autorităţilor locale, în perioada 2016-2017, şase oameni din judeţul Covasna au fost atacaţi de urşi, iar, oficial, s-au înregistrat aproape 200 sute de cazuri de pagube materiale provocate de aceste animale sălbatice, un număr care ar fi de cel puţin trei-patru ori mai mic decât cel al cazurilor reale.

„În judeţul Covasna efectivul optim de urşi este de aproximativ 700-750 de exemplare, iar conform specialiştilor din teren, numărul raportat al urşilor este de peste 1.300 de exemplare. (...) Menţionăm faptul că renunţarea în două sezoane de vânătoare consecutive la recoltarea şi capturarea exemplarelor de urşi, precum şi faptul că niciun urs devenit periculos la viaţa oamenilor nu a fost eliminat în judeţul Covasna au dus, pe lângă numărul mare de daune provocate de urşi, şi la creşterea numărului atacurilor acestora asupra oamenilor”, se arată în documentul citat.

În opinia semnatarilor scrisorii, este necesară o abordare total diferită de cea de până acum în ceea ce priveşte aprobarea cotelor de vânătoare la nivel naţional, mai exact, alocarea acestora în funcţie de frecvenţa atacurilor care au loc în fiecare judeţ.

În scrisoare se mai menţionează şi faptul că pagubele cauzate de carnivorele mari se „plătesc anevoios şi cu întârziere”, fără a se acoperi pierderea de producţie, fapt care a generat „o atmosferă tensionată în regiune”.

În ședința de luni s-a precizat și că apelarea numărului unic de urgență 112 în cazurile când urșii sunt văzuți în zonele locuite este o metodă care nu funcționează, dar și că ar trebui să se implementeze un sistem de cote de recoltare pentru intervenția rapidă.

În final, concluzia întâlnirii a fost că miercuri dimineața mai multe autocare pline cu protestatari vor pleca din județele Covasna, Harghita, Mureș și Brașov și se vor opri la București.

https://youtu.be/8ZXM4wg5Pws

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.