ACTUALITATE 17 ianuarie 2018

Covăsnenii nu se prea înghesuie să-și recupereze taxa auto

de Iulia Drăghici - Taraș | 1695 vizualizări

Sub 2300 de cereri de restituire a taxei și timbrului de mediu au fost depuse la ANAF până acum, iar data limită este 31 august

Doar 2281 de cereri de restituire a taxei auto au fost depuse până acum la ANAF la nivelul județului Covasna, potrivit unui răspuns formulat de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Covasna, la solicitarea cotidianului „Observatorul de Covasna”. Până la 31 august a.c., contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule pot solicita restituirea banilor prin cerere adresată organului fiscal central competent.

Contribuabilii care în ultimii 10 ani au achitat taxa auto își vor primii înapoi banii de la stat. Vestea bună a fost făcută publică încă de la sfârșitul anului trecut, când a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr. 52/2017, care prevede restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbru de mediu pentru autovehicule. Taxa auto a fost declarată parțial ilegală de Uniunea Europeană, iar în februarie 2017 a fost eliminată de autorități. Cererile de restituire se depun încă din anii trecuți, iar în august 2017 a fost publicată o lege în acest sens, însă din cauza lipsei normelor metodologice, măsura nu s-a putut aplica.

„E o veste foarte bună. Am înțeles că e destul de simplu. Cred că toți proprietarii de mașini sunt bucuroși că își pot recupera banii. Am prieteni care au plătit și 2.000 de euro taxă pentru înmatriculare. După cum am auzit, până în martie anul viitor toată lumea care depune cerere până în august trebuie să primească banii, indiferent de anul în care au fost înmatriculate mașinile. Singurul lucru de care mă tem e că o să bage alte taxe în loc, dar măcar acum știm că ne primim acești bani”, ne-a spus un covăsnean.

2281 de cereri depuse la ANAF Covasna

Potrivit răspunsului oficial formulat pentru „Observatorul de Covasna” de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Covasna din cadrul ANAF, „la nivelul județului Covasna până în data de 15.01.2018 au fost depuse un număr total de 2281 de cereri de restituire”.

În condițiile în care doar în 2016 au fost înmatriculate aproape 9.000 de autoturisme în județul Covasna, iar taxa auto se achită pentru mașinile înmatriculate începând din 2007, se poate concluziona că numărul cererilor pentru restituirea banilor depuse de covăsneni este unul destul de mic.

Dacă unele persoane sunt optimiste și privesc cu bucurie oportunitatea de a-și recupera banii, alții văd măsura ca pe una menită să aducă un capital de imagine politicienilor aflați la putere.

„Mi se pare o măsură populistă. Eu am câștigat în instanță un proces, dar în loc să-mi primesc banii, Finanțele au făcut apel la această cauză pe care e clar că nu au cum să o câștige. E o modalitate să amâne să îmi mai dea banii. Iar dacă mie, care am câștigat în instanță dreptul de a-mi recupera banii pe taxa auto, îmi este așa de greu să intru în posesia lor, nu știu cum o să fie pentru ceilalți. Mai am o mașină pentru care am plătit o taxă de 95 de euro, dar nu mă mai duc să depun cerere. Nu am nervi să mai stau la cozi și să îmi pierd timpul cu așa ceva. Repet, mi se pare o măsură populistă dată de un Guvern care se bate singur, un Guvern care concurează singur și iese pe locul 2”, este de părere un alt cetățean din județul Covasna.  

Cine beneficiază de restituirea fostei taxe auto

Toate persoanele care au achitat respectivele taxe auto și care nu au și-au primit banii înapoi până la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență din decembrie 2017 trebuie să ceară în scris organului fiscal competent restituirea sumelor.

„Potrivit prevederilor art.1 alin(1) din OUG nr.52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbru de mediu pentru autovehicule, cu modificările și completările ulterioare, contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, prevăzuta la art. 214^1-214^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 140/2011, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificările ulterioare, și timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările și completările ulterioare, și care nu au beneficiat de restituire până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență pot solicita restituirea acestora, precum și a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii, prin cerere adresată organului fiscal central competent”, arată răspunsul formulat de reprezentanții ANAF din județul Covasna.

Legea intrată în vigoare în 7 august 2017 arată că taxele nu se restituie eșalonat, dar că se ține cont de regula înapoierii banilor cu prioritate celor care au plătit taxa înainte de 2013, urmând ca apoi să îi primească și cei care au achitat taxa relativ mai recent.  

„Restituirea sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 , cu modificările și completările ulterioare, astfel:

a) pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;

b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicul în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.

Potrivit avocat.net, „cererile de restituire trebuie depuse la organele fiscale competente (structurile de specialitate din cadrul Fiscului cu atribuții de administrare a creanțelor fiscale, inclusiv unitățile subordonate lor) și trebuie însoțite (în original/copie) de documentul doveditor (dacă mai există) al taxei speciale, taxei pe poluare, taxei pentru emisiile poluante sau timbrului de mediu, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății. Pe lângă aceste documente, proprietarii de mașini trebuie să depună și copiile cărții de identitate a mașinii și certificatului de înmatriculare”.

Scurt istoric al taxei auto

Taxa auto a suferit de-a lungul vremii mai multe modificări. Potrivit unei retrospective realizate de ziarul Adevărul, „la 1 ianuarie 2007 a apărut taxa de primă înmatriculare. Pe 19 februarie 2009, taxa a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea ei cu o treime. Din 30 ianuarie 2012 şi până la 31 decembrie 2012, taxa a fost suspendată iar cei care apucaseră să o plătească urmau să primească banii înapoi. Din 15 martie 2013, a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, calculat exclusiv pe baza emisiilor poluante. Timbrul de mediu, împreună cu alte 102 taxe nefiscale au fost eliminate la 1 februarie 2017”.

Creștere semnificativă a mașinilor înmatriculate în județ după abrogarea taxei

Anul trecut, după eliminarea timbrului de mediu, numărul maşinilor înmatriculate anul trecut în judeţul Covasna a crescut semnificativ, ajungând la peste 13.700, relevă un raport al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, potrivit Agerpres.

Dacă în 2016, Serviciul a prelucrat 8.939 de dosare, în 2017 numărul acestora a crescut cu 4.805 dosare, respectiv un total de 13.744 de dosare verificate şi implementate pe înmatriculări.

Chiar dacă eliminarea timbrului de mediu a însemnat o creștere în achiziționarea și înmatricularea de mașini, acest lucru a venit și cu aglomerație, lipsa locurilor de parcare, poluare și implicit o creștere a numărului de accidente.

Dar, vestea bună rămâne bună chiar și în aceste condiții. Așadar, pentru persoanele care așteptau clarificarea situației privind recuperarea taxei auto, a sosit momentul să treacă numaidecât pe la ANAF să-și primească banii înapoi. Nu uitați, termenul limită pentru depunerea cererilor de restituire este 31 august 2018!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.