ACTUALITATE 5 iulie 2017

Covăsnenii, mulțumiți după protestul de la Ministerul Mediului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2867 vizualizări

De la 15 august va intra în vigoare ordonanța prin care se aprobă acordarea unei cote de intervenție pentru 175 de exemplare de urs care produc în repetate rânduri pagube

Lideri ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai composesoratelor şi fermieri din judeţele Covasna, Braşov, Harghita şi Mureş au participat miercuri la o demonstraţie în faţa sediului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor din Bucureşti. Liderii protestatarilor, printre care și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, au purtat discuții cu ministrul Graţiela Gavrilescu timp de mai bine de o oră pe tema atacurilor tot mai frecvente provocate de carnivorele mari. În același timp, în afara sediului oamenii își manifestau nemulțumirea cu privire la faptul că animalele sălbatice le amenință zilnic viața și bunurile.

Atât autoritățile de la nivel central, județean și local, cât și reprezentanții organizațiilor de protecție a animalelor au fost de acord că problema atacurilor de urși este una reală și că trebuie să se găsească soluții cât mai curând cu putință. Totodată aceștia au subliniat că măsurile trebuie protejeze deopotrivă oamenii și animalele sălbatice.

Ordin de ministru pentru o cotă de intervenție de 175 de exemplare

La ieșirea de la discuțiile cu reprezentanții celor patru județe, ministrul Grațiela Gavrilescu a precizat că în curând va da un ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, pentru 175 de urși.

„Eu consider că trebuie să punem punct situației, să avem foarte mare grijă de ce facem în perioada următoare cu gospodăriile oamenilor, cu omul ca atare, care poate să fie atacat de o anumită specie, dar trebuie să ne gândim totodată și la aceste specii, cum să le protejăm și la ce metode să găsim astfel încât ele să nu mai coboare în intravilanul unei localități”, a explicat ministrul Grațiela Gavrilescu.

În momentul întâlnirii cu presa, aceasta a explicat și cum va funcționa noul sistem de intervenție, și a precizat că ordinul nu vorbește despre vreo cotă de vânătoare. „În momentul în care se trimite o notificare din partea autorităților, a Agenției și Gărzii de Mediu, administratorul fondului de vânătoare este informat despre faptul că trebuie să intervină, în cazurile în care ursul atacă de mai multe ori o gospodărie. În cazul în care va fi vorba despre o intervenție de extremă urgență, atunci apelăm la Jandarmeria Română, dar în interiorul aceleiași cote de intervenție păstrată aici, la Ministerul Mediului. Deci nu va fi cotă de vânătoare”, a spus ministrul Mediului.

Echilibru între ocrotirea animalelor și interesul cetățenilor

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, s-a declarat mulțumit după întâlnirea de la Ministerul Mediului și a spus că derogarea cotei de 175 de exemplare de urs este un pas important, după mai bine de un an în care autoritățile nu au putut interveni în niciun fel în ajutorul cetățenilor atacați de carnivorele mari.

„Vrem să obținem un echilibru între ocrotirea animalelor și interesul cetățenilor. Acesta este cel mai important lucru. (...) Ceea ce e primordial este o cotă de intervenție, pentru care se va da azi ordinul. Este vorba despre 175 de exemplare, la acele cazuri în care animalul a intrat în sat, în grajduri, unde a fugărit oameni pe stradă. (...) Este foarte important să nu mai fie pagube în localități. Eu nu vorbesc despre întâlniri cu ursul în pădure sau în munți. Eu susțin aici interesele oamenilor, în acele situații când ursul vine în sat. Asta nu este normal. Ursul odată ce a câștigat mai ușor hrana, el nu se mai duce înapoi să caute alte metode de a-și procura mâncarea. Aici este un pas foarte important, ca după un an și jumătate că s-a ajuns la această concluzie și la Minister, că trebuie să se dea o cotă de intervenție”, a declarat președintele CJ Covasna.

Prefectul de Covasna: „Nemulțumirea oamenilor e justificată”

Încă de la dezbaterea publică de luni, de la Consiliul Județean, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a transmis că a purtat discuții cu reprezentanții Ministerului Mediului și că a primit mesajul că situația își va găsi rezolvare cât de curând.

„La nivelul Ministerului Mediului a fost deja luată în discuție această problemă. Am vorbit chiar personal cu doamna ministru care m-a asigurat că urmează să se aloce acele cote și să se rezolve situația. Lucrurile erau deja cunoscute și intraseră deja pe acest făgaș al soluționării. E dreptul cetățenilor să manifeste și să-și exprime nemulțumirea. Este într-adevăr o problemă, dar care își va găsi rezolvarea cât de curând. (...) Nemulțumirea oamenilor e justificată. Când ai ursul în grădină, fie că îți tăvălește porumbul, fie că numai te sperie văzându-l, nu e plăcut”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” prefectul Sebastian Cucu.

Reintroducerea vânătorii la trofeu va agrava problema

Directorul organizaţiei World Wide Fund for Nature (WWF) România, pentru conservarea naturii, Magor Csibi, a declarat miercuri pentru cotidianul nostru că protestul cetățenilor este total justificat, dar că în același timp există un curent care încearcă reintroducerea sistemului de vânătoare la trofeu, lucru care nu numai că nu ar rezolva problema, ci ar agrava-o.

„Sunt două lucruri pe care aș vrea să le punctez în legătură cu acest protest. În primul rând, într-un fel este total justificat, având în vedere că situația de anul trecut creată de Ministerul Mediului care a anunțat o suspendare totală a derogărilor pe urs, dar în același timp nu a reglementat introducerea serviciului de intervenție directă pentru animale sălbatice și a lăsat comunitățile locale practic fără nicio apărare în cazul unor animale care pun în pericol vieți omenești și care cauzează pagube recurente pentru economiile locale. Considerăm că este o situație foarte nefericită și din păcate s-a creat o problemă reală. Din acest punct de vedere este foarte justificat ce se întâmplă și da, comunitățile locale ar trebui să fie ascultate pentru că viețile omenești trebuie să fie respectate. Pe de altă parte, am văzut un curent care încearcă să speculeze această nemulțumire a comunităților locale și să meargă dincolo de rezolvarea problemelor și să repună pe tapet cote colective, derogări și o reîntoarcere la sistemul de vânătoare la trofeu. Această problemă este una falsă, având în vedere că timp de mai bine de 10 ani de când suntem parte a Uniunii Europene în fiecare an am aprobat cote din ce în ce mai mari și am văzut că acest conflict nu s-a redus și pagubele chiar s-au menținut și s-au accentuat. Trebuie să aplicăm altfel de măsuri dacă vrem să rezolvăm problema pe termen mediu și lung”, ne-a declarat Magor Csibi.

Directorul WWF: Este inacceptabil să nu existe niciun fel de intervenție

Reprezentantul WWF România, una dintre cele mai importante organizații non-guvernamentale pentru protecția mediului, a mai explicat că un sistem eficient de compensații și prevenția sunt alte măsuri care trebuie luate în considerare de autorități, dacă vor ca problema să fie cu adevărat rezolvată.

„Am avut luna trecută o conferință la București, sub înaltul patronaj al Comisiei Europene, organizată de WWF și organizațiile vânătorești și cele neguvernamentale de vânătoare și acolo am stabilit un document cu acele măsuri care ar putea să stea la baza coexistenței între carnivorele mari și oameni. Cred că de la acest document ar trebui să pornim și nu să tot punem pe tapet problema vânătorii la trofeu, pentru că nu e soluție, ci parte din problemă”, a mai spus directorul WWF, care a continuat: „Este inacceptabil să nu existe niciun fel de intervenție. Există urși care în mod recurent pun în pericol vieți omenești, care în mod recurent cauzează pagube. Trebuie să existe acea portiță prin care se poate interveni în cazul acestor urși. De asemenea, este inacceptabil ca România să nu aibă un sistem eficient de compensații. (...) Dacă tu ai un porc, un vițel sau o oaie, care sunt omorâte de urs, nu te consolează cu nimic că peste trei ani s-ar putea să îți iei niște bănuți. Nu poți să spui la familie în prag de Crăciun să mai aștepte că peste doi ani o să aveți carne pe masă. Sistemul ar trebui debirocratizat, adică să permită accesul tuturor și să vină foarte rapid despăgubirile mai ales că vorbim de sume derizorii. (...) Prevenția este de asemenea importantă. Avem localități în România în care de zeci de ani vine ursul, iar noi nu avem locuri de depozitare a gunoaielor securizate, nu suntem atenți dacă hrănește cineva ursul cu scopul atragerii de turiști, nu avem câini specializați pentru a alunga ursul, nu avem garduri electrice, nu avem nimic. Noi ne așteptăm pur și simplu ca ursul să nu mai vină, dar nu facem nimic pentru ca acest lucru să se și întâmple. Doar din vânătoare nu ai cum să controlezi acest lucru, mai ales în localitățile care sunt mult prea aproape de habitatul optim al ursului. Toate aceste lucruri împreună pot să genereze o rezolvare a situației. Fără aceste măsuri nu vom avea niciodată o situație ideală”, a conchis Magor.

Situația care i-a determinat pe covăsneni să iasă în stradă nu este una recentă. În ultimele luni, numărul atacurilor urșilor a crescut, iar cetățenii erau tot mai îngrijorați.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat în luna iunie că pagubele provocate de urşi în primele șase luni ale anului 2017, în judeţ, se ridică la 56.000 de lei, aceştia omorând 62 de ovine, 6 bovine, 2 caprine, un porc şi un cal şi distrugând 11 stupi de albine.

Anul trecut, în Covasna s-au înregistrat 69 de atacuri ale urşilor, care au omorât 29 de bovine, 94 de ovine, 7 caprine, un porc şi un cal şi au distrus 11 stupi de albine.

„Am avut în ultima vreme mai multe atacuri ale ursului și trebuie să obținem un aviz pentru împușcarea acestui animal. Acum începe și sezonul de recoltare a fructelor de pădure și a ciupercilor din zona Comandău, la care participă circa 5.000 de persoane, și din alte județe și e tot mai periculos”, a spus primarul comunei Comandău, Kocsis Béla, prezent la protestul de miercuri de la București.

De asemenea, și președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Covasna, Ötvös Mózes, care s-a deplasat la București în grupul de protestatari, a susținut că situația este una care nu poate să continue. „Așa nu se poate. Abia când am ajuns să spunem că suntem mulțumiți cu subvențiile, ne pierdem animalele și oamenii din cauza urșilor. Azi mâine nu o să mai avem pe cine să punem lângă animale. Deșteptarea, românilor! (...) Anul acesta și anul trecut am avut peste 200 de cazuri de atacuri de urși, de lupi și să nu mai vorbesc de mistreți. Haideți să ne trezim! Guvernul trebuie să aștepte să moară oamenii sau să desființăm zootehnia?”, a întrebat acesta.

Pe de altă parte, sunt persoane care susțin că problema urșilor este o consecință a neglijenței oamenilor.

„Înțeleg foarte clar teama oamenilor care riscă să fie sfâșiați de urs sau să își vadă copiii atacați de animalele înfometate. Este cumplit. Nimeni nu ar vrea să fie în situația respectivă. Pe de altă parte, vreau să subliniez câteva aspecte. Mai întâi, autoritățile s-au trezit cam târziu (ca de fiecare dată). În opinia mea, era mult mai indicat să se zbată de la bun început să împiedice defrișările ilegale masive. Dincolo de declarațiile oficiale din care reiese că pădurile Covasnei nu sunt în situația altor păduri din România și că e vina ursului că vine peste noi și ne atacă, eu continui să cred că realitatea este cu totul alta. Am văzut fotografii făcute de oameni în pădurile noastre. Am văzut cum din șosea se vede totul verde și minunat și cum mai în adâncuri e totul gol. Nu există niciun argument prin care cineva să mă poată convinge că ursul a devenit peste noapte șobolan și se înmulțește necontrolat. Am convingerea fermă că ceea ce se întâmplă este, de fapt, consecința neglijenței noastre. Am distrus habitatul natural al animalelor și acum vrem să le omorâm pentru că sunt disperate și vin peste noi. Aș putea felicita autoritățile în ziua în care aș vedea aceeași hotărâre de a porni în marș pentru reîmpădurire și pentru înăsprirea pedepselor față de cei care taie ilegal pădurile. Așa, nu pot decât să deplâng o dată în plus faptul că omul își taie craca de sub picioare, distruge mediul cu bună știință și caută justificări și argumente prin care să convingă că așa este bine. Este dezolant ce se întâmplă. În mod clar și cert, acești urși pe care sigur îi vor omorî sunt doar victimele acțiunilor noastre de până acum, ale iresponsabilității noastre și ale goanei noastre după bani, dincolo de orice sacrificii și orice rațiuni”, a declarat în nume propriu colega noastră, Mirela Cara.

Așadar, deși au obținut o rezolvare rapidă, pe termen scurt, autoritățile locale, județene, dar și cele de la nivel central vor avea de pus la punct o strategie completă, pe termen lung, astfel încât dorința lor, dar și a populației, de a trăi în armonie cu natura, să devină cu adevărat realitate.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.