ACTUALITATE 6 mai 2020

Covăsnenii cu probleme grave de sănătate nu mai merg la spital de teama de COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 2136 vizualizări

Dacă persistă, situația va pune presiune în viitor pe sistemul medical, spune managerul Spitalului Județean 

Faptul că numărul persoanelor care ajung la urgențe este tot mai mic nu este în toate cazurile un aspect pozitiv, a spus marți, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert. Teama de o infecție cu SARS-COV-2 îi face chiar și pe cei cu probleme grave de sănătate să evite mersul la doctor și astfel își agravează starea, spune acesta.  

Am constatat că locuitorilor le este teamă să se ducă într-un spital de frica infectării. Știu cazuri de neurologie care nu au venit în spital pentru investigare, pentru tratament deși ar fi fost cazul. Sunt convins că din această teamă. Îndemnul meu pentru populație este ca și în această situație, cazurile de urgență să fie rezolvate. Sunt soluții pentru fiecare situație în parte. Nu trebuie să stea acasă în mod nejustificat. Poate că în situația respectivă va fi târziu. Situațiile justificate înseamnă neamânarea problemelor grave. Dacă am apendicită, degeaba stau acasă, că peste o săptămână fac peritonită și o să fie mai gravă situația. Dau un exemplu banal, dar și real în momentul de față. Au scăzut foarte mult urgențele, nu numai la noi, dar și în alte județe și în alte spitale din județ. Infarcturile, stentările, au scăzut la nivel global, pot să spun”, a declarat managerul spitalului, care a subliniat și faptul că „urgențele întotdeauna se rezolvă, există circuite de diferențiere, zone COVID, zone suspecte COVID sau de non-COVID. (...) Reticența aceasta la locuitori poate să agraveze situația medicală pe viitor. (...) Nu este o regulă că dacă am intrat în spital, deja m-am infectat de COVID. Noi am luat acele măsuri ca pentru toată lumea să fie o siguranță că nu se infectează, inclusiv pentru personalul spitalului, dar și pentru pacienți”. 

Pe secțiile cronice (Oncologie, Hematologie și Reumatologie) se lucrează de acum două săptămâni. Și aici s-au întâlnit situații în care pacienții au refuzat să meargă să își continue tratamentele de teama COVID-19, dar sunt și cazuri în care s-au reluat tratamentele. 

În prezent, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe sunt internate 46 de persoane diagnosticate cu boala COVID-19, dar și 8 persoane suspecte. De la începutul pandemiei, în județul Covasna au fost descoperite 196 de cazuri de coronavirus. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.