ACTUALITATE 28 mai 2019

Covăsnenii care duc experiența voluntariatului între viață și moarte

de Iulia Drăghici - Taraș | 2515 vizualizări

Programul „Salvator din Pasiune” de la ISU Covasna este tot mai popular

Programul național de voluntariat „Salvator din Pasiune” începe să prindă avânt și în județul Covasna. Cinci persoane sunt în prezent angrenate în proiectul derulat la ISU Covasna și se pare că experiențele pline de adrenalină și învățăminte sunt argumentele care îi determină să își pună timpul liber în folosul semenilor aflați în suferință.

Ráduly Erika Zita, Molnár Lajos și fratele său geamăn Molnár Robert, Zsindely Adelina și Gorbai Szilárd sunt cei cinci. Cei cinci care, în ciuda programului încărcat de la serviciu sau de la școală, găsesc timp să vină, săptămânal, dacă nu zilnic, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna. Aici, la detașamentul din Sfântu Gheorghe, se pregătesc și muncesc cot la cot cu pompierii și paramedicii instituției. Tot aici i-am găsit și zilele trecute, când le-am propus o întâlnire prin care să ne ajute să promovăm, prin exemplul lor, programul „Salvator din Pasiune”.

Atunci am aflat, din capul locului că adrenalina din misiuni și informațiile dobândite cu fiecare oră de curs îi fac să își mulțumească pentru curajul și inspirația de a face primul pas în această direcție.

Fiecare a avut o altă motivație principală pentru care s-a înscris în program, însă un scop comun i-a adus la ISU Covasna pe toți: dorința de a-i ajuta pe cei în nevoie.

Veterana voluntarilor este profesoara Ráduly Erika, în vârstă de 44 de ani. În urmă cu doi ani a auzit de program și a vrut să ducă ideea de a-i sprijini pe cei din jur la nivelul următor.

Am început în urmă cu doi ani în urmă. Curiozitatea m-a împins și pe mine. Mi s-a părut o oportunitate bună. Nu știam ce mă așteaptă, dar am găsit doar lucruri bune, am găsit atâția colegi faini, atâția oameni minunați. Cum să nu mai vin? Chiar din prima m-au acceptat ca una de-a lor. Totdeauna mă simt binevenită aici, ne-a spus aceasta.

Acum are peste 60 de intervenții la activ. Fiecare întâlnire cu oamenii sădește ceva în sufletul ei, însă una i-a rămas, în particular în amintire.

Am fost cu colegii mei la o doamnă mai în vârstă, de 92 de ani, la o deblocare de ușă. După ce am intrat, cât timp am așteptat să vină familia, am stat de vorbă cu ea. Era o doamnă lucidă, foarte inteligentă. Înainte să plecăm ne-a întrebat cum ne cheamă și a zis că o să se roage pentru noi că am fost atât de amabili cu ea. A fost foarte emoționant”, ne-a împărtășit Ráduly Erika.

În ordinea experienței în programul de voluntariat urmează Zsindely Adelina, în vârstă de 19 ani, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, la Științe ale Naturii. Ea a început programul în noiembrie anul trecut.

„Mi s-a părut o oportunitate foarte bună de a fi deschisă cu oamenii și de a încerca lucruri noi și de a vedea efectiv cum se lucrează pe SMURD și cum intervin ei în cazuri în care avem nevoie de ei. Vreau să continui în domeniul medical, în medicina de urgență și am vrut efectiv să observ cum lucrează SMURD-ul”, explică Adelina.

Și ea, dar și gemenii Molnár Robert și Lajos, în vârstă de 18 ani, tot elevi în clasa a XII-a la CNMV, dar la Științe Sociale, au auzit de „Salvator din Pasiune” de la școală și la îndemnul dirigintelor lor au dat o șansă oportunității.

Cei doi au intrat în program în ianuarie și chiar dacă nu au început încă activitățile pe autospeciale, sunt încântați de lucrurile noi pe care le învață la fiecare curs.  

Vrem să acumulăm experiențe noi, să legăm prietenii, deci nu am văzut ce ar fi rău în asta. E o experiență. La noi, sincer, a fost curiozitatea. Am vrut să vedem cum se lucrează, cum se procedează”, ne-a explicat Robert.

Gemenii au dezvăluit însă că planul lor principal este să meargă mai departe, după terminarea liceului, la Academia de Poliție. „Dar nu se știe ce ne rezervă viitorul”, a completat Lajos.

Dar dacă se va putea, o să continuăm și acolo cu voluntariatul. Voluntariatul te dezvoltă mult, îți faci și prieteni noi și acumulezi experiențe noi în buchetul vieții. Știm asta pentru că avem tangențe cu voluntariatul, pentru că facem și la Crucea Roșie. Și acolo ne lovim de situații similare. Dar trebuie să fii tare din punct de vedere psihic”, a adăugat Robert.

Despre Gorbai Szilárd, care nu a putut fi prezent la întâlnirea noastră, am aflat că are ceva experiență în ceea ce privește primul ajutor, fiind voluntar și în cadrul unei asociații și că acum la „Salvator din Pasiune” este la etapa de curs teoretic, asemenea lui Robert și Lajos. După aceasta va urma testarea și, ulterior, după promovare, încadrarea pe autospeciala SMURD.

Programul de voluntariat, stabilit de comun acord

O altă parte bună a acestui program este că nu prevede un program strict, ci acesta poate fi stabilit în funcție de disponibilitatea voluntarilor, însă condiția este ca fiecare să participe la activități, fie teoretice, fie practice, de cel puțin 2 ore pe săptămână.

„Programul depinde. Eu vin după școală și stau cam cinci, șase ore, în funcție de programul din ziua respectivă. Așteptăm intervențiile, iar în momentul în care se dă alarma mergem la intervenții, ne mobilizăm și încercăm să ajutăm pacienții cum putem și îi ducem la spital”, ne-a explicat Adelina, care are deja aproximativ 30 de intervenții la activ. Cea care  i-a rămas în memorie îl are ca pacient pe un biciclist rănit. „Am fost chemați la o intervenție în care era descris un om care căzuse cu bicicleta. Nu știam ce ne așteaptă. În momentul în care am ajuns, acel domn era conștient, vorbea, nu avea nicio problemă, doar că atunci când a căzut o spiță de la bicicletă îi intrase în picior și îi provocase o rană destul de adâncă. Din fericire însă nu a avut alte leziuni și am reușit să îl mobilizăm și să îl ducem la spital”, ne-a spus Adelina.  

Voluntariatul, abordat cu prioritate

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență spun că sunt bucuroși că „Salvator din Pasiune” începe să prindă contur și să primească interes din partea comunității, mai ales că acesta dă rigorilor militărești un alt sens și instituția începe să fie privită altfel.

„Ne bucurăm în primul rând că au acceptat să înceapă acest program. Este un proiect pe care noi îl abordăm cu prioritate din punct de vedere instituțional. Ne așteptăm ca pe viitor să vină cât mai multă lume. Este ceva nou pentru noi, dar suntem deschiși. Sperăm să vină cât mai mulți tineri. Putem crea astfel o legătură între noi, pompieri și societatea civilă, pentru că noi oricum acționăm în sprijinul cetățenilor”, ne-a declarat și purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.

Programul a fost lansat în 2014 la nivel național și atunci se prevedea un număr maxim de 40 de voluntari în fiecare județ. Ulterior, pentru că în centrele universitare interesul a fost mai crescut, autoritățile au decis să scoată limita și să accepte salvatorii din pasiune în funcție de disponibilitatea și spațiul fiecărui Inspectorat pentru Situații de Urgență.

În total, până acum, la ISU Covasna opt persoane au participat la programul „Salvator din Pasiune”, cu trei în prima etapă și ceilalți cinci din prezent. Unul dintre foștii voluntari este acum pompier cu acte în regulă, după ce a reușit să ocupe, prin concurs, un post la ISU Covasna.

Este o experiență benefică de ambele părți. Așa, oamenii care vin aici ne înțeleg mai bine meseria. Având în vederea și Legea Voluntariatului, cei care iau parte la program acumulează experiență care va conta în viitor la CV și pot fi bază de selecție pentru școlile de pompieri sau alte încadrări directe care vor avea loc. Acelui coleg care inițial a fost voluntar i-a fost mult mai ușor să promoveze examenul deja având o bază a cunoștințelor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.

Sfatul voluntarilor este ca fiecare măcar să încerce experiența. Poate că nu tuturor le va plăcea, dar cert este că vor învăța multe, atât despre ei înșiși, cât și despre oamenii din jurul lor.

Programul de voluntariat continuă și în perioada următoare, iar viitorii salvatori se vor putea încadra pe ambulanțele SMURD sau chiar autospecialele de stingere incendii și descarcerare, desigur, după parcurgerea cursurilor în centrele de pregătire specializate.

Trebuie doar îndeplinite o serie de condiții: vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;  apt din punct de vedere medical; să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie; să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obţinute la sediul ISU Covasna, chiar de la specialiştii care se ocupă cu pregătirea și coordonarea voluntarilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.