ACTUALITATE 20 aprilie 2009

Covăsneni în Tibet

de Covasna Media | 639 vizualizări
Tulit Zsombor şi Ruszuly Eva au plecat ieri într-o expediţie în munţii Himalaya, pentru a cuceri vârful Cho Oyu (8.201 metri)

Alpinistul covăsnean Tulit Zsombor a pornit ieri într-o expediţie de cucerire a vârfului Cho Oyu din munţii Himalaya, aflat la o înălţime de 8.201 metri. Experimentatul alpinist este însoţit în expediţia sa de Ruszuly Eva, de profesie actriţă, dar care a participat la mai multe ture alpine (Matterhorn, Triglav). Deşi nu are experienţa unei escaladări de asemenea proporţii, dacă cei doi vor reuşi să escaladeze vârful din Himalaya ea va fi prima femeie din

Tulit Zsombor şi Ruszuly Eva au plecat ieri într-o expediţie în munţii Himalaya, pentru a cuceri vârful Cho Oyu (8.201 metri)

Alpinistul covăsnean Tulit Zsombor a pornit ieri într-o expediţie de cucerire a vârfului Cho Oyu din munţii Himalaya, aflat la o înălţime de 8.201 metri. Experimentatul alpinist este însoţit în expediţia sa de Ruszuly Eva, de profesie actriţă, dar care a participat la mai multe ture alpine (Matterhorn, Triglav). Deşi nu are experienţa unei escaladări de asemenea proporţii, dacă cei doi vor reuşi să escaladeze vârful din Himalaya ea va fi prima femeie din România care a ajuns la un vârf de peste 8.000 m.

Fără măşti de oxigen

Vârful Cho Oyu sau „zeiţa tibetană” cum i se spune în limba tibetană, se află în Tibet, la 20 km de vârful Mount Everest, şi este al şaselea ca înălţime din lume.

Conform programului expediţiei, dacă vremea este favorabilă atacarea vârfului ar putea avea loc în jurul datei de 22 mai. Provocarea expediţiei va fi aceea că alpiniştii vor să escaladeze fără măşti de oxigen vârful din Himalaya.

Alpinistul Tulit Zsombor (34 ani) are în palmares expediţii şi vârfuri importante cucerite, cum ar fi Triglav (Slovenia), Ercyes (Turcia), Mont Blanc (Franţa), Elbrusz (Rusia), Lenin (Kirgizstan), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elveţia), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina), Mount Vinson (Antarctica).

Tot el deţine şi recordul naţional de înălţime în ascensiune şi coborâre pe schiuri. La începutul anului, Tulit Zsombor şi bucureşteanul David Neacşu au cucerit şi cel mai înalt vârf din Antarctica, vârful Vinson, înalt de aproape 5.000 de metri.

„Ardelenii pe vârfuri“

Expediţia din Himalaya se încadrează în lanţul de expediţii „Ardelenii pe vârfuri“, care are drept scop escaladarea celor mai înalte vârfuri din cele 7 continente, şi cucerirea celor 14 vârfuri având peste 8.000 de metri din lume.

Tulit Zsombor a iniţiat şi organizat lanţul de expediţii „Ardelenii pe vârfuri“ cu scopul de a demonstra că şi alpiniştii acestei părţi a lumii sunt capabili de performanţe deosebite, cât şi pentru a populariza în rândul tinerilor importanţa sportului.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.