ACTUALITATE 20 ianuarie 2010

Covasna rămâne un judeţ sigur

de Covasna Media | 538 vizualizări
Deşi unii indicatori au crescut simţitor, rămânem pe ultimele locuri din ţară când vine vorba de infracţionalitate şi alte astfel de aspecte 20ian2010-politiaÎn ciuda creşterii în anumite cazuri chiar majoră a unor indicatori, în urma bilanţului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) pe anul trecut reiese că judeţul nostru rămâne în continuare unul dintre cele mai sigure şi liniştite şi la nivel naţional ne situăm tot la coada problemelor mari în acest domeniu. Din numeroasele pagini ale bilanţului am extras câteva aspecte privind principalele rezultate obţinute.

Deşi unii indicatori au crescut simţitor, rămânem pe ultimele locuri din ţară când vine vorba de infracţionalitate şi alte astfel de aspecte

20ian2010-politiaÎn ciuda creşterii în anumite cazuri chiar majoră a unor indicatori, în urma bilanţului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) pe anul trecut reiese că judeţul nostru rămâne în continuare unul dintre cele mai sigure şi liniştite şi la nivel naţional ne situăm tot la coada problemelor mari în acest domeniu. Din numeroasele pagini ale bilanţului am extras câteva aspecte privind principalele rezultate obţinute. Astfel, dintre aspectele pozitive reiese că judeţul Covasna se situează pe ultimul loc în ţară în ceea ce priveşte numărul infracţiunilor sesizate, criminalitatea stradală înregistrată se află la cel mai mic nivel pe plan naţional, a fost exploatat în mod eficient sistemul de apeluri de urgenţă „112“ - în aproape 90% din cazuri s-a intervenit într-un interval de sub 10 minute şi pe raza judeţului Covasna nu există fenomenul ,,copiii străzii“.

Peste 100 de accidente grave

Pe raza judeţului s-au produs anul trecut 104 accidente grave (+7) soldate cu 21 morţi (+5), 100 răniţi grav (+0) şi 21 răniţi uşor din accidente grave (-5). Cele mai multe dintre acestea (5) au fost cauzate de pietoni aflaţi pe partea carosabilă şi de traversarea neregulamentară.

În ultimul an, poliţiştii rutieri au executat 2.328 de acţiuni în urma cărora au fost sesizate 404 infracţiuni, din care 274 la regimul circulaţiei rutiere. Totodată, au fost aplicate aproape 25.000 de sancţiuni (plus 7%), indicatorul păstrându-se în mare parte datorită conştientizării de către şoferi a necesităţii respectării legislaţiei rutiere. Ca permise reţinute, poliţiştii au reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă determinată 995 permise de conducere şi au retras 1.011 certificate de înmatriculare, atât pentru defecţiuni tehnice, cât şi pentru alte situaţii impuse de lege.

Creştere majoră a infracţiunilor sesizate

Legat de combaterea criminalităţii, se constată că a crescut foarte mult numărul total al infracţiunilor sesizate (+1700), în special în oraşe, mai precis în mun. Sf. Gheorghe (+528) şi în mun. Târgu Secuiesc (+290). De asemenea, în staţiunea Covasna avem o creştere de 180 de infracţiuni. Creşterea în aceste oraşe este dată de totalul infracţiunilor judiciare şi de totalul infracţiunilor de altă natură.

Astfel, potrivit IJP Covasna se poate spune că aproximativ acelaşi număr de poliţişti a trebuit să facă faţă unui volum de muncă mult mai mare decât în 2008. Cu toate acestea, cifra de 6.577 de infracţiuni sesizate situează judeţul Covasna pe penultimul loc din ţară; totalul la nivel naţional este de 704.683 infracţiuni sesizate. Una din cauzele care au dus la aceste creşteri a fost înregistrarea cât mai corectă a fenomenului infracţional. Astfel, cele mai multe reclamaţii care conţineau date referitoare la săvârşirea unei infracţiuni au fost înregistrate direct la penal, fără a mai fi trecute prin registrul de petiţii. Multe dintre aceste fapte fie produceau prejudicii minore, fie au avut un grad redus de pericol social. Cifra de 2.869 de infracţiuni constatate situează judeţul Covasna pe ultimul loc din ţară, din totalul de 357.248 de infracţiuni constatate.

Per total, creşterea infracţiunilor sesizate provine mai ales din sfera infracţiunilor judiciare, cu un plus de 1.045 infracţiuni. Apar aici aceleaşi trei oraşe, mun. Sf. Gheorghe (+455), mun. Târgu Secuiesc (+161) şi staţiunea Covasna (+119). Cu toate acestea, Judeţul Covasna înregistrează cel mai mic număr de infracţiunilor sesizate judiciare (2.859), din totalul de 368.595.

Combaterea marii criminalităţi - Infracţiuni grave comise cu violenţă

În ceea ce priveşte infracţiunile de mare violenţă, acestea au fost constatate după cum urmează: 6 în mediul rural (3 infracţiuni de omor, 2 de tentativă de omor şi 1 de vătămare corporală gravă) şi 3 în mediul urban (3 infracţiuni de vătămare corporală gravă).

Infracţiunile săvârşite cu violenţă s-au comis pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice şi a unor conflicte spontane.

În această perioadă, criminalitatea constatată de mare violenţă înregistrează o scădere de -7 faţă de 12 luni ale anului 2008. În 12 luni 2009 în judeţul Covasna s-au înregistrat 2 infracţiuni de tentativă de omor comise pe raza comunelor Comandău şi Zagon, ambele pe fondul consumului de alcool şi a unor conflicte spontane.

Pe ultimul loc la tâlhării

Referitor la infracţiunile de tâlhărie, în perioada analizată au fost constatate 8 infracţiuni (-6), ceea ce situează judeţul Covasna pe ultimul loc pe ţară. În cadrul activităţilor de prevenire şi de combatere a violenţei intrafamiliale, poliţiştii au cercetat 23 persoane (+3) şi au constatat 22 infracţiuni (+3). Dintre acestea, 14 persoane au fost cercetate pentru infracţiuni săvârşite între rude cu violenţă.

Nu au fost înregistrate în cursul anului 2009 infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, lovituri cauzatoare de moarte sau viol comise în mediul intrafamilial. În ceea ce priveşte criminalitatea de mare violenţă pe raza judeţului Covasna, putem afirma că aceasta este în general sub control, ceea ce reiese din studiul statisticilor întocmite la nivelul I.P.J. Covasna. Astfel, începând cu anul 2006 se constată scăderi sau cifre constante la infracţiunile constatate de omor, la infracţiunile constatate de tentativă de omor şi la infracţiunile de vătămare corporală gravă.

Criminalitatea contra persoanei şi patrimoniului

Datorită faptului că s-au înregistrat la penal cele mai multe dintre reclamaţiile depuse la sediile poliţiei prin care se aducea la cunoştinţă săvârşirea unor fapte penale, indiferent de gradul de pericol social sau de prejudiciul creat, a crescut foarte mult numărul infracţiunilor sesizate contra persoanei (+599). În schimb, la acest capitol infracţiunile constatate au scăzut sau creşterile au fost mici.

Cifra de 1.711 infracţiuni sesizate contra persoanei situează judeţul Covasna pe ultimele locuri din ţară.

Legat de patrimoniu, au crescut foarte mult infracţiunile sesizate contra patrimoniului (+942), în special în zona urbană, şi anume în mun. Sf. Gheorghe (+322), mun. Târgu Secuiesc (+136) şi în staţiunea Covasna (+88). Ne menţinem însă mult sub media naţională şi numărul infracţiunilor sesizate la acest capitol ne situează tot pe ultimul loc în ţară.

Per total, creşterea înregistrată la infracţiunile sesizate contra patrimoniului provine în principal din creşterea infracţiunilor de furt, mai ales în zona urbană, în top fiind mun. Sf. Gheorghe (+242).

S-a înregistrat o creştere mare în ceea ce priveşte infracţiunile sesizate de furt din autovehicule (+88), ce provine din numărul mare de fapte de acest gen ce au fost savârşite mun. Sf. Gheorghe (+79). Aproape jumătate au fost infracţiuni stradale, comise noaptea. A scăzut numărul faptelor de tâlhărie în toate zonele din judeţ.

Combaterea fenomenului criminalităţii stradale

Pentru combaterea criminalităţii stradale poliţiştii covăsneni au acţionat în baza Protocolului pentru prevenirea criminalităţii stradale în sistem integrat, în care, alături de poliţişti, au fost angrenate cadre ale Jandarmeriei, Poliţiei comunitare, lucrători din societăţile particulare de pază şi protecţie din judeţ precum şi organe ale administraţiei publice locale.

În ciuda acţiunilor întreprinse, infracţiunile stradale sesizate la nivelul judeţului Covasna înregistrează în 2009 o creştere de 108% (de la 59 la 123). Doar 14 infracţiuni au fost flagrante. Creşterea în cazul infracţiunilor stradale constatate este de 48%. Cu toate acestea, criminalitatea stradală înregistrată în judeţul Covasna se află la cel mai mic nivel pe plan naţional. Majoritatea infracţiunilor stradale sesizate şi constatate au fost infracţiuni de furt din auto comise noaptea în zona urbană.

Combaterea fenomenului criminalităţii juvenile

Poliţiştii au avut în evidenţă 257 de minori cu comportament deviant la începutul perioadei şi au depistat 143 de minori cu comportament deviant în cele 12 luni. Nu a fost identificat niciun grup de minori pretabili la săvârşirea de fapte antisociale. Nu există hotărâri de plasament neexecutate. La Serviciul de Investigaţii Criminale există 3 dosare de obiectiv prin care este monitorizată activitatea din centrele de plasament.

În cursul celor 12 luni, poliţiştii covăsneni au soluţionat 61 infracţiuni comise de minori. Dintre acestea 30 sunt infracţiuni de natură judiciară, 26 de infracţiuni altă natură şi 5 infracţiuni economice.

În domeniul economico - financiar

Numărul de infracţiuni sesizate economico-financiare a crescut cu 265. Contribuţia cea mai importantă este adusă de Serviciul de investigaţii fraude, cu o creştere de 241. În zona rurală se înregistrează o scădere la majoritatea posturilor, cu excepţia celor din zona Întorsura Buzăului şi Târgu Secuiesc. Judeţul Covasna, cu un număr de infracţiuni sesizate economico-financiare de 1.285, se situează pe ultimele locuri din ţară.

Covăsneni peste hotare

Şi în 2009 Ungaria continuă să ocupe detaşat primul loc în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor covăsneni suspecţi de comiterea de fapte antisociale, urmată cu o pondere mai mică de Italia, Polonia, Israel, Austria şi Germania.

În toată această perioadă a existat o colaborare strânsă şi eficientă în plan practic între structurile de poliţie judiciară, Biroul Naţional Interpol şi implicit cu unităţi de poliţie din alte state.

Pentru perioada următoare, principalele priorităţi ale Poliţiei vor fi îndreptate îndeosebi în vederea creşterii gradului de siguranţă publică a cetăţeanului şi îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc.

Ana Sidon

Teme articol: bilant politia siguranta
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.