ACTUALITATE 23 aprilie 2017

Covasna, județul cu cele mai puține sirene electronice din țară

de Iulia Drăghici - Taraș | 2582 vizualizări

Exercițiul pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017 – arată că județul Covasna are cel mai mic număr de sirene electronice din țară. Din totalul de 102 sirene existente pe teritoriul județului, doar patru sunt electronice, adică pot transmite și mesaje vocale, și toate se găsesc în Sfântu Gheorghe. În cealaltă parte a clasamentului, județul Galați ocupă primul loc, cu un număr de 164 de astfel de mijloace de informare în caz de dezastre.

„Acestea pot emite și semnale vocale, deci nu trebuie să ascultăm noi câteva semnale ca să ne dăm seama ce se întâmplă. Alarmele electronice informează exact despre ce e vorba și ce trebuie făcut în cazul respectiv”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, căpitanul Ionela Mazîlu.

Cele mai puține sirene electronice, la nivel național, se află în județele Covasna – 4, Tulcea – 5, Harghita – 6, Dâmbovița – 8, Suceava, Botoșani și Călărași – câte 9 și Bistrița Năsăud – 10, conform Agerpres. La polul opus se află județele Galați – 164, Vrancea – 122, Olt – 84, București-Ilfov – 72.

Primăria Sfântu Gheorghe va achiziona încă două sirene electronice

Reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe spun că aveau deja în plan, încă de când au fost achiziționate cele patru sirene electronice, să mai fie achiziționate încă două, printr-un program multianual de modernizare a sistemului de alarmare a populaţiei împotriva calamităţilor.

„Au fost amplasate în funcție de un plan de audibilitate făcut de experți, care au stabilit atât punctele, cât și puterea sirenelor. (…) Vrem să reînnoim tot sistemul electronic, nu merită să investim în sirenele vechi care datează din anii ’60-’70 pentru că sunt scumpe şi nici nu mai găsim piese de schimb. Cele noi sunt moderne şi pot transmite şi anunţuri verbale. (…) Planul este să achiziţionăm în Sfântu Gheorghe şase sirene electronice, iar patru au fost deja achiziţionate. În fiecare an Primăria a cumpărat câte una pentru că sunt scumpe. Deci au fost cumpărate patru, anul ăsta Primăria mai cumpără una, iar anul viitor pe cea de-a şasea şi urmează apoi satele aparţinătoare Chilieni şi Coşeni”, a declarat coordonatorul Serviciului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, László Levente, citat de Agerpres.

10 localități covăsnene, implicate în exercițiul PROCIV

La nivelul județului Covasna, exercițiul PROCIV 2017 a avut loc în ziua de joi, 20 aprilie, începând cu ora 10:00 și a cuprins doar 10 localități.

„Nu a fost un exercițiu care să cuprindă întreg județul. Conform ordinelor, doar în 10 localități trebuia să acționăm sirenele, deci nu au fost testate toate cele 102 sirene”, ne-a mai spus căpitanul Ionela Mazîlu.

La nivelul municipiului Sfântu Gheorghe au intrat în exercițiu 12 din totalul de 22 de sirene, iar două dintre acestea nu au funcționat din lipsa accesului, fiind amplasate în sediile unor operatori economici care sunt în insolvență, unde fie nu există alimentare cu curent electric, fie accesul este interzis.

De ce nu s-au auzit sirenele

După exercițiul de testare a sirenelor covăsnenii s-au plâns de faptul că fie nu au auzit deloc semnalele, fie sunetul acestora a fost prea scăzut.

„Aceste sirene sunt de mai multe tipuri și decibeli. Sunt sirene de 5,5 kilowați, cu o acoperire de 800 de metri sau de 3,5 kilowați, cu o acoperire de 600 de metri, însă această acoperire nu este una fixă. Semnalul sonor se întrerupe dacă avem clădiri mai înalte, dacă plafonul de nori e prea jos și așa mai departe. Știm foarte bine că joi am avut o vreme urâtă și, din păcate, și asta contează în propagarea sunetului. A mai fost o problemă în ceea ce privește lipsa de personal, astfel că nu au putut fi acționate toate sirenele simultan. Acesta poate fi încă un motiv pentru care semnalul a fost diminuat. Dacă ar fi fost acționate concomitent, poate s-ar fi auzit mai bine, în ciuda vremii de afară”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, căpitanul Ionela Mazîlu.

Concluzia generală: sistemul actual de alarmare nu e eficient

Pe parcursul PROCIV, desfășurat la nivel național în perioada 18-21 aprilie, din totalul celor 7.713 sirene existente în toată ţara au fost activate 6.680, restul nefiind acţionate din motive tehnice sau din imposibilitatea deplasării personalului. Datele IGSU, prezentate sâmbătă într-o conferință de presă, arată că, la nivel naţional, acoperirea acustică a fost de aproximativ 48%.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a mai transmis că în urma rezultatelor exerciţiului de alarmare şi prevenire a populaţiei, se ia în calcul dezvoltarea unui sistem complementar de avertizare, prin intermediul telefoanelor mobile.

„România are nevoie de un sistem integrat de avertizare şi alarmare a populaţiei, care să permită în timp scurt acţionarea unui număr mare de sirene. Este nevoie de creşterea numărului de echipamente de avertizare şi alarmare, astfel încât gradul de acoperire al teritoriului reieşit din studiile de audibilitate să crească semnificativ. Sirenele acţionate centralizat cu posibilitatea transmiterii prin voce a măsurilor de protecţie necesar a fi adoptate reprezintă un avantaj. Comunicaţia între echipamentele de avertizare şi de alarmare este de preferat să fie asigurată prin mai multe medii (radio, fir, GSM şi Internet)”, sunt concluziile exerciţiului de testare a sirenelor de avertizare, prezentate de IGSU și citate de Mediafax.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.