ACTUALITATE 20 ianuarie 2020

Covasna dă onorul în 24 Ianuarie

de Iulia Drăghici - Taraș | 3432 vizualizări

Orașul pregătește o sărbătoare specială de Ziua Unirii Principatelor Române 

Aniversarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, marcată vineri, 24 ianuarie în toată țara, nu trece neobservată nici în orașul Covasna. Aici se pregătește o zi plină de activități, de la defilare, program artistic, completat cu o masă caldă tradițională (fasole cu cârnați, vin fiert și ceai), la un spectacol în toată regula, găzduit seara de Centrul Cultural. Mai mult, oaspeți de onoare vor fi 16 elevi basarabeni, din orașul înfrățit Călărași, care vor celebra alături de covăsneni. 

Programul debutează la ora 13:30, în Parcul Tineretului din Voinești, la Grupul Statuar. Aici sunt cuprinse activități precum Te Deum, alocuțiuni, un program artistic oferit de Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu”, o paradă militară și nu în ultimul rând o masă caldă oferită din partea organizatorilor. 

Seara, de la orele 18:00, Centrul Cultural Covasna va găzdui un spectacol festiv. Pe scenă vor urca: Ansamblul Folcloric Românașul, Ansamblul Folcloric Junii Covăsneni, Corul Bărbătesc din Covasna, Ansamblul Veteranii Poieniței din Brașov, dar și grupul invitat din Călărași, Republica Moldova, care va aduce un moment surpriză. 

Vineri, 24 ianuarie 2020, aniversăm 161 de ani, de la Unirea Principatelor Române. În anul 1859, înaintașii noștri, au generat actul politic fundamental și primul pas către înfăptuirea statului unitar român. 

După lungi vremuri de restriște, românii celor două principate și-au dat mâna, într-o horă a unirii sociale și instituționale, în făurirea României. Unirea Principatelor Române, fost un prim început al unirii, dar unul măreț, la fel de măreț, ca cel de la 1918.

Covăsnenii întotdeauna au fost parte a acestor mărețe evenimente, dovadă că Centenarul – România 100 de ani, a fost marcat anul trecut, prin dezvelirea Grupului Statuar al Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, alături de Ion I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, monument de for public, ca simbolistică vie, a trecutului nostru, în unitatea românilor.

An de an, întoarcerea noastră în timp, este memoria vie de a ne aduce aminte ce am fost acum 100 de ani, dar și acum 161 de ani, prilej care ne dă posibilitatea de cinstire a trecutului și de a păstra ceea ce am dobândit de la marii noștri înaintași.

Anul acesta avem ocazia, nu doar de a ne întoarce în trecut, pentru cinstirea înaintașilor, dar este un prilej de bucurie de a avea printre noi prezenți și pe frații basarabeni, un grup de elevi, din orașul înfrățit Călărași, sosiți în orașul Covasna, în cadrul unui proiect de parteneriat, cu Primăria Covasna, pentru a participa la Serbările Zăpezii, dar și de a se bucura de facilitățile oferite de pârtia de schi și patinoarul orașului Covasna, în această perioadă de iarnă.

Și astăzi, suntem la fel de uniți, ca în trecut, iar faptele noastre vorbesc!

Vă invităm să fim uniți, în cuget și credință, să sărbătorim împreună aniversarea identitară a noastră, a tuturor, iar de la orele 18:00 în aceeași zi, să participăm împreună, la spectacolul festiv, ce va avea loc, la Centrul Cultural Covasna, unde elevii covăsneni și basarabeni, împreună, vor oferi auditoriului prezent, momente artistice folclorice și nu numai”, ne-a transmis unul dintre coordonatorii evenimentului, consilierul local Gheorghe Tabalai.  

Evenimentul este organizat de către Asociația Creștin Culturală „Justinian Teculescu”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al orașului Covasna, precum și Casa Orășenească de Cultură Covasna.

Și la Sfântu Gheorghe se va marca vineri Ziua Unirii Principatelor. Aici, programul este asemănător acțiunilor similare din anii trecuți. Cuprinde defilări, depuneri de coroane, discursuri și momente artistice. Evenimentul începe de la ora 12:00 și are loc în fața Grupului Statuar „Mihai Viteazul” din centrul municipiului. 

La 16 decembrie 2014 a fost a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române - ca zi de sărbătoare naţională, ca urmare a unei propuneri legislative semnată de 106 parlamentari. 

„Potrivit Legii nr. 171/2014, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile”, notează Agerpres. 

Doi ani mai târziu, 16 septembrie 2016, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care  24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare. 

Această zi este importantă pentru că „semnifică, practic, ziua de naştere a statului naţional modern român şi trebuie ca românii să nu uite acest lucru”, arăta expunerea de motive a propunerii legislative adoptate în 2014. 

Și asta pentru că, după cum notează Agerpres, „alegerea în unanimitate la 24 ianuarie/5 februarie 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ales domn al Moldovei la 5/17 ianuarie 1859, a reprezentat în fapt unirea celor două principate româneşti şi, totodată, un prim pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român”.

Sursa foto: Facebook/ Tabalai Gheorghe și CovasnaMedia.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.