ACTUALITATE 23 aprilie 2021

Covasna: cadou în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare nou-născut

de Iulia Drăghici - Taraș | 4333 vizualizări

„A scăzut drastic natalitatea”

Dacă în 2010 în orașul Covasna se nășteau 200 de copii, potrivit datelor oficiale, 10 ani mai târziu, numărul nou-născuților de aici s-a ridicat la doar 91. Informațiile se regăsesc cuprinse în referatul de aprobare al hotărârii adoptate la finele lunii martie de Consiliul Local, prin care reglementează modul în care se acordă câte un trusou cu produse în valoare de 1.000 de lei fiecărui nou-născut din localitate. Demersul vine nu doar în sprijinul stimulării natalității, ci și pentru ajutorarea celor care în ultimul an au fost afectați financiar de pandemie. 

A fost o inițiativă a mai multor consilieri. Prima dată a amintit-o domnul consilier Enea în campania electorală, dar a fost îmbrățișată de toți consilierii, indiferent de apartenență politică. Am aprobat un regulament. E vorba de 1.000 de lei plus TVA per nou-născut. O să dăm un pachet cu produse. Exista o dilemă, despre cum să dăm această sumă de bani, dar până la urmă am decis că în anumite situații, mai puțin fericite, banii aceștia oricum nu ajung la nou-născuți. O spun cu regretele de rigoare. Am zis atunci că e mai bine să cumpărăm produse, bunuri pentru nou-născuți. În contul acestei sume dăm un cadou”, ne-a spus primarul din orașul Covasna, Gyerő József. 

Printre cele mai importante cerințe pe care le au de îndeplinit cei care vor putea beneficia de această facilitate se numără domiciliul, adică să fie de cel puțin un an locuitor al orașului, să nu aibă datorii la bugetul local, să depună cererea de acordare în termen de maximum două luni de la nașterea copilului. 

Edilul ne-a mai spus și că nu este prevăzut în bugetul pentru acest proiect un plafon maxim, deși s-a stabilit o sumă inițială de 60.000 de lei în buget, deci toți cei care vor îndeplini condițiile vor beneficia de acest ajutor. 

Cred că o să alocăm un buget de 60.000 de lei. Din păcate, în ultima perioadă nu se nasc copii cu părinți cu domiciliul în Covasna decât vreo 60 – 70 pe an. A scăzut drastic natalitatea. Sporul natural este din păcate negativ (...) Până la urmă, scopul este de a motiva sau de a-i sprijini pe tinerii care vor să facă copii, pentru a stimula natalitatea. Știm că nu este o metodă în sine, dar e un ajutor acordat și un semnal din partea autorităților locale de a-i sprijini pe cei care își doresc copii”, a explicat Gyerő József.

Hotărârea 31/2021 arată, în referatul de aprobare, și că „scăderea continuă a natalității în paralel cu o creștere constantă a numărului vârstnicilor va determina schimbarea echilibrului între generații, cu consecințe majore asupra dezvoltării socio-economice viitoare prin reducerea progresivă a disponibilității privind resursele umane. Începând cu sfârșitul anului 2019, a fost depistat virusul SARS COV2, care a afectat negativ societatea, economia pe plan mondial, raportat și într-un studiu făcut de Unicef în luna iulie 2020”. Aici se arată și că în România, înainte de pandemie, proporția copiilor aflați în risc de sărăcie și excluziune socială era cea mai ridicată la nivel european (38,1%, în 2018, potrivit Eurostat), dar și că în timpul pandemiei, situația s-a agravat pe fondul faptului că multe contracte de muncă au fost suspendate sau încetate. „Ținând cont de situația actuală datorită pandemiei și de multiplele cheltuieli pe care o familie trebuie să le realizeze odată cu venirea pe lume a unui nou-născut, propunem aprobarea acordării unui trusou pentru nou-născuți în valoare de 1.000 lei, pentru familiile domiciliate în orașul Covasna”, mai prevăd documentele aprobate de consilierii locali. 

Primăria, prin Direcția de Asistență Socială, va acorda trusoul care va conține următoarele produse: body, pantaloni, bluze, salopete, prosop de baie din bumbac, biberon, suzete, bavete, șervețele umede, scutece absorbante și set de produse cosmetice. 

Cererea, dar și celelalte acte doveditoare îndeplinirii cerințelor se vor depune la Primăria Orașului Covasna, la Biroul de Registratură și Relații cu Publicul, nr. 6, iar pentru informații suplimentare se poate apela Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Covasna, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, mai arată hotărârea.  

Acțiuni similare 

Demersul nu este unul singular. La Micfalău, unde anual vin pe lume între 12 și 15 copii, o hotărâre similară a fost adoptată din februarie. 

Ar fi bine să existe o astfel de inițiativă pe plan național pentru că nu demult am citit că în România s-au născut cu 40.000 de copii mai puțini anul trecut. Dacă nu ajutăm tinerii și financiar, și dacă nu îi sprijinim moral ca să devină părinți, va fi o problemă. Câțiva primari din județ deja s-au interesat. Au cerut hotărârile și sper să fie cât mai multe astfel de inițiative, pentru că vom avea probleme serioase cu școlile, grădinițele. Rămânem fără copii și va fi foarte greu”, ne spunea atunci primarul Demeter Ferenc. 

Și la Sfântu Gheorghe, consilierii locali au anunțat că vor să inițieze un program prin care să formeze specialiști în puericultură, care să meargă la proaspeții părinți acasă, unde să îi sprijine cu sfaturi despre creșterea copilului direct din căminul lor. 

Datele INS: aproape 2.200 de copii născuți în 2019 în județul Covasna

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că nu doar în aceste localități, ci și la nivel național și județean se nasc tot mai puțini copii. În județ, în 2009 se nășteau 2.478 de copii, iar 10 ani mai târziu,  în 2019 sunt înregistrați 2.187 de nou-născuți. 

Cei mai mulți sunt la Sfântu Gheorghe, pentru că este și populația cea mai mare din județ. INS arată că aici în 2009 erau înregistrate 651 de nașteri, iar 10 ani mai târziu numărul se ridică abia la 512. 

Dintre orașe, număr ceva mai mare de nou-născuți se mai înregistrează la Târgu Secuiesc, unde în 2019, cel mai recent an cuprins în raportările INS, sunt 142 de nou-născuți, în scădere față de 2009, când erau 196. 

Și la Baraolt este o scădere mare și aproape constantă, de la 109 copii născuți în 2009, la 69 în 2019. 

La Întorsura Buzăului, s-au născut 117 copii în 2019, în creștere față de 2018 (107), dar și față de 2009 (103). 

Dintre comune, la Vâlcele se înregistrau în 2019 cei mai mulți nou-născuți, 163, în creștere față de 2009, când aici erau 122 de bebeluși. 

În schimb, în Dalnic e cel mai scăzut număr de nou-născuți din județ în 2019, adică 4, cel mai mic număr din ultimii 10 ani, în scădere față de 2009, când, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, aici erau 16 nou-născuți.   

Cel mai probabil, nu doar sărăcia contribuie la scăderea natalității, ci sunt și alte cauze sociale, ca de exemplu migrația populației sau instabilitatea economică și nu numai, dar cert este că nu ar dăuna, ba din contră, ca autoritățile și specialiștii în domeniu să caute și să îi sprijine pe tinerii viitori părinți, dar nu doar pe cei aflați la risc de sărăcie. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
George LuxDesign28, 14 ianuarie 2022
Foarte bună inițiativa. Ar fi bine dacă s-ar aplica la nivel național. Și deasemenea dacă i-ar și ține, și nu ar fi doar ceva temporar.
Rad Rad, 23 aprilie 2021
daca lucreaza vreo 35 de ani produce in medie 100.000 de lei in impozite, se mai scad cheltuieli cu scoala, poate fi asistat social, mosteneste ceva si nu mai lucreaza, pleaca in afara, boala cronica, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.