ACTUALITATE 8 aprilie 2009

Coroniţe de flori aruncate în Olt de Ziua Romilor

de Covasna Media | 657 vizualizări
În jur de 20 de romi au participat ieri, în Sfântu-Gheorghe, la marcarea Zilei Internaţionale a Romilor, printr-o ceromonie simbolică în cadrul căreia au fost aruncate coroniţe de flori în apele Oltului. Îmbarcaţi într-un autoturism cu numere de Ungaria, pe post de antemergător, şi în trei căruţe trase de cai, romii din cartierul Orko, mobilizaţi de preşedintele Asociaţiei Romilor „AMENKA”, Dima Mihaly, au stăbătut oraşul din Simeria până sub podul peste râul Olt de la

În jur de 20 de romi au participat ieri, în Sfântu-Gheorghe, la marcarea Zilei Internaţionale a Romilor, printr-o ceromonie simbolică în cadrul căreia au fost aruncate coroniţe de flori în apele Oltului.

Îmbarcaţi într-un autoturism cu numere de Ungaria, pe post de antemergător, şi în trei căruţe trase de cai, romii din cartierul Orko, mobilizaţi de preşedintele Asociaţiei Romilor „AMENKA”, Dima Mihaly, au stăbătut oraşul din Simeria până sub podul peste râul Olt de la Gară, fluturând steagul romilor, cel secuiesc, al Uniunii Europene şi pe al Românei. „Caravana” s-a oprit sub pod, unde au fost aruncate în apă mai multe coroniţe din flori albe de hârtie şi garoafe roşii.

Potrivit lui Dima, coroniţele sunt un oamgiu adus înaintaşilor, celor care au avut de suferit în timpul celului de-al Doilea Război Mondial, persecutaţi şi omorâţi de nazişti şi a celor care au luptat pentru eliberarea romilor.

„Nu avem un monument al nostru, aşa că „depunem” coroane de flori pe apă” ne-a spus liderul romilor din Orko, cartier în care locuiesc peste 350 de familii de romi cu peste 2.000 de suflete.

După ceremonia de pe malul Oltului, participanţii au făcut drum întors către Orko, unde în faţa casei comunitare au preparat un gulaş cu ciuperci, într-o oală de 100 de litri, care, potrivit lui Dima, urma să fie servit tuturor celor care doreau să participe la sărbătoarea romilor.

Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte pentru al doilea an consecutiv în Sfântu-Gheorghe, deşi această zi este marcată pe plan internaţional din anul 1971, când a fost organizat şi primul congres internaţional al romilor la Londra. Tot atunci a fost adoptat ca imn al romilor cantecul „Gelem, gelem“ din filmul iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi“ şi steagul acestora, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, jumatatea de sus albastră, simbol al cerului şi libertăţii, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul.

Adrian Moise

Teme articol: romi rromi tigani coronite
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.