ACTUALITATE 26 octombrie 2016

Cor bisericesc, ateliere de icoane pe sticlă și origami, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe

de Sever Ioan Miu | 1247 vizualizări

Pe lângă programul religios obișnuit, Catedrala Ortodoxă Română din Sfântu Gheorghe îi aduce pe credincioși în biserică și prin trei programe - un atelier de origami, un atelier de icoane pe sticlă și corul Ecclesia.

„Biserica e deschisă de dimineața de la 7, până la ora 19, avem un program de rugăciune zilnic care se condensează duminica”, spune părintele Sebastian Pârvu, unul dintre preoții slujitori la catedrală. Catedrala are în fiecare zi o vecernie și/sau o slujbă de acatist -dedicată unui sfânt. „Sâmbăta după-masă are loc slujba parastaselor în care încurajăm cei care vor să dea de pomană să dea beneficiarilor reali, persoanelor sărace. În fiecare sâmbătă, de la 10 dimineața, când avem parastase, vin oameni ai străzii, oameni săraci, și ei beneificiază de pachetele alimentare pentru că am considerat că nu e ok ca pomana să fie împărtășită celor care au deja”, subliniază preotul.

Catedrala ortodoxa Sf Gheorghe (12) „Pe de altă parte, ne-am gândit că ar fi foarte bine ca, pe lângă prezența la slujbă a copiilor și tinerilor să avem mai multe activități. Ne dorim să atragem cât mai mulți oameni la biserică prin diverse activități care au ca numitor comun frumosul. Dacă Dumnezeu a creat frumos universul, încercăm să facem și noi lucruri frumoase”, subliniază părintele Sebastian Pârvu. În prezent, în afară de serviciile religioase și de programele culturale desfășurate prin Centrul Ecleziastic Mitropolit Nicolae Colan, Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe organizează un atelier de pictură pe sticlă, îndeosebi pentru copii, un atelier de origami, pentru copii, în timp ce iubitorii cântărilor religioase, deopotrivă tineri și adulți,  se întrunesc în cadrul Corului Ecclesia. Cu ajutorul asociației Așezământul Sfântul Nicolae, Catedrala a reușit să obțină o finanțare în medie de 1000 de euro pe an de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe pentru cele trei proiecte culturale - care au denumirea oficială de „Să cântăm împreună”, „Să împletim împreună”, respectiv „Să pictăm împreună” - la care s-au adăugat finanțări din partea Consiliului Județean. Participarea la cele trei activități este gratuită, materialele pentru pictură și origami fiind asigurate prin finanțările de la autoritățile locale și sponsorizări.

Pictura pe sticlă, o tradiție ardelenească, deprinsă de la 6 aniCatedrala ortodoxa Sf Gheorghe (1)

În atelierul de pictură, copiii din parohie și din tot orașul (...) deprind tainele picturii pe sticlă. Încercăm să ducem mai departe tradiția iconarilor de la mănăstirea Sâmbăta de Sus și de la Nicula. Icoana pe sticlă este reprezentativă pentru zona noastră prin cele două mari centre picturale. Noi aici am avut ideea de la domnul Apan, Dumnezeu să-l ierte, el este cel care s-a implicat în Brașov la înființarea seminarului teologic și a avut o activitate deosebită în ceea ce privește patrimoniul bisericesc și tradițiile populare, venind cu mulți studenți și cu elevi la noi în zonă. O ucenică de-a lui, Anca Șimon, ne-a ajutat la început să pornim, și acum avem voluntari din cadrul parohiei. Sunt 2-3 femei, care-au deprins aceste taine și duc tradiția mai departe”, spune părintele Pârvu.

„Având și câteva modele vechi, două icoane de secol XVIII (...), odată pe săptămâmănă, luni, o oră - o oră și ceva, vin copiii aici. Capacitatea pe care o avem aici este undeva la 20 de copii”, spune părintele Pârvu. Îl întreb de la ce vârstă pot veni copiii la atelierul de pictură. „De când pot să țină pensula în mână, am avut și de la 5-6 ani. În medie de la șase ani până la... 70 de ani. Catedrala ortodoxa Sf Gheorghe (15)Atelierul e gândit pentru copii, dar pot să vină și adulții”, spune Sebastian Pârvu, adăugând că cei interesați să-și înscrie micuții sau să participe ei înșiși la atelier pot veni la Catedrala Ortodoxă, luni, de la ora 16 sau îl pot contacta pe părintele Sebastian Pârvu la numărul de telefon 0740028678.

Origami - arta de a da viață hârtiei

Origami, arta orientală de a crea plante și animale din hârtie pliată, este predată în fiecare săptămână de către Erich-Mihail Broanăr  la Centrul Ecleziastic Mitropolit Nicolae Colan. „Colegul Broanăr este cel care încearcă să-i farmece pe copii cu lumea aceasta a lucrului cu hârtia pliată. E un lucru fantastic să creezi aceste lucuri dintr-o coală de hârtie”, spune părintele Pârvu, îndemnându-i pe părinții interesați să-l contacteze pe Erich-Mihail Broanăr la numărul de telefon 0774629513 sau să vină vineri, între orele 15 și 17,  la Centrul Ecleziastic de lângă Catedrală.

Ecclesia, un cor cu tradiție

Corul catedralei, Ecclesia, este înființat în 2008 şi adună lalolaltă tineri și adulți. Condus de către dirijorul Claudiu Bugnar, solist al Operei Române din Brașov, acest cor mixt dă răspunsurile la Sfânta Liturghie, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, din septembrie 2008. Totodată, corul Ecclesia a dat răspunsurile și la mai multe locașuri de cult din țară - printre care se numără mănăstirea Râmeț, mănăstirea Valea Mare și biserica Șerban Vodă din București -, cu prilejul pelerinajelor organizate de Catedrală.preot Sebastian Parvu (1) Ecclesia a oferit concerte de colinde la Catedrala Sfântu Gheorghe începând cu 2010 și a participat la Festivalul de Colinde organizat la Casa Armatei din Brașov. Printre distincțiile obținute de corul Ecclesia al Catedralei Ortodoxe Române din Sfântu Gheorghe se numără mențiunea la etapa mitropolitană a concursului de coruri mixte parohiale de la Sibiu (octombrie 2013), precum și locul II la concursul din cadrul festivalului coral „George Sbârcea” de la Sfântu Gheorghe (2014). „În momentul în care ei cântă duminică la slujbă (...), foarte multă lume apreciază corul. Mă gândesc că oamenii, auzind cum cântă, să spună: Vreau și eu. E un proiect care va crește în timp”, spune părintele Sebastian Pârvu, care lansează periodic apeluri credincioșilor să se alăture corului Ecclesia. Cei dornici să cânte alături de acest cor, încântând auzul și sufletul credincioșilor din Sfântu Gheorghe, pot veni vineri la Catedrală, de la ora 17 sau se pot adresa părintelui Pârvu la numărul de telefon amintit mai sus.

https://youtu.be/PuYNRJfcBN0

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.