ACTUALITATE 8 februarie 2023

„Copiii râd de 400 de ori pe zi, adulții de doar 10-15 ori”

de Diana Pantelimon | 2124 vizualizări

Cât costă fericirea? Cât ne costă să râdem? Răspunsul este simplu. Nu ne costă nimic. Dar cât oferi printr-un râs sănătos sau un zâmbet celor din jurul tău și, în primul rând, propriei persoane? Totul. Râsul înseamnă fericire și sănătate. Și, nu-i așa?, să fie sănătate, „că-i mai bună decât toate”! În data de 8 februarie celebrăm Ziua Internațională a Râsului și a Fericirii. Și, dacă încă nu ai râs azi, te invităm să conștientizezi cât de important este râsul în viața ta și a tuturor și să râzi mai mult, în fiecare zi.

Toți oamenii își doresc să fie fericiți, dar, tot mai mult în zilele noastre, nu au timp de fericire. Nu au timp să descopere că aceasta se află în ei înșiși și în lucruri simple. Poate într-un răsărit de soare sau un apus rupt din poveste. În zâmbetul cu care saluți alți oameni, în liniștea unui cămin, în joaca unui copil, în verdele unui copac sau a unui fir de iarbă. Sau prin simplul gest de a dărui celor din jur un zâmbet, o vorbă caldă, un compliment, o îmbrățișare, ceva de mâncare unei guri flămânde. Pentru că a dărui ceva îți aduce mai multă fericire decât a primi. Totodată, fericirea se declanșează în mod automat, fără niciun efort, prin râs.

Râsul înseamnă sănătate „curată”, deoarece ajută la diminuarea presiunii arteriale, stresul dispare și își face apariția buna dispoziție. Când râzi cu poftă, mușchii abdomenului lucrează și te poți lăuda că i-ai lucrat la sală. Se eliberează hormonii „fericirii”, endorfinele, direct responsabile cu starea ta de bine. Și inima îți va mulțumi, deoarece râsul reprezintă și un foarte bun exercițiu cardio. Râsul este molipsitor și vei influența pozitiv și starea de bine a partenerului. Relația de cuplu va funcționa mai bine atunci când ambii parteneri sunt fericiți.

Poate că e greu uneori, însă recomandările psihologilor sunt să râdem cât mai mult, de câte ori avem ocazia.

„De ce n-ar putea să fie în fiecare zi «Ziua râsului»? Din punct de vedere psihologic, râsul este cel mai adaptativ mecanism de apărare asupra stării noastre de bine și a stilului nostru de viață. În comportamentul ludic, ar trebui să ne însoțească pe tot parcursul vieții, pentru că face foarte bine și sistemului imunitar și acționează benefic asupra anxietății, asupra depresiei. Bine, nu vorbim de oamenii care au depresii clinice și nu au de ce să râdă, dar râsul favorizează secreția endorfinelor. În momentul în care râdem, noi nu gândim. Fix în secundele acelea noi nu putem să gândim. Citeam în niște studii că cei mici, copiii, râd de 400 de ori pe zi. Pe parcurs, noi ajungem să râdem de vreo 10-15 ori pe zi. Calitatea vieții noastre este foarte importantă. S-au și făcut corelații între abilitatea de a deține simțul umorului și sănătatea mentală. Bineînțeles, trebuie să poți să faci diferența și să știi în ce situații să râzi, să poți face corelații, să nu râzi atunci când este inadecvat. Dar râsul adecvat și simțul acesta al umorului este legat de o sănătate mentală și, bineînțeles, de un nivel intelectual. Apoi, serotonina, dopamina, toate acestea scad nivelul stresului în organism și starea de bine este cea care trebuie să fie. Oamenii nu prea râd, pentru că de mici suntem cenzurați. Foarte mulți părinți le spun copiilor „Dar ce te-a apucat? De ce râzi?” sau „Nu mai râde!”, „Nu-i frumos să râzi!” sau „Nu râde în situațiile astea!”, ceea ce, în timp, aceste comportamente de interdicție ajung să cenzureze. Și la maturitate ajungem să râdem în cercuri mai restrânse, doar cu prietenii poate, asociind râsul cu idei și convingeri negative. Inconștiente, evident, pentru că așa ni s-a inoculat când eram mici”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Consuela Banciu, psiholog clinician din Sfântu Gheorghe.

„Râsul este cea mai contagioasă dintre toate experiențele emoționale. Cum ajută râsul organismul? Un chicotit copios eliberează endorfine. Datorită endorfinelor râsul este contagios. Râsul are multe beneficii pentru sănătate, de pildă, creșterea fluxului sanguin și îmbunătățirea rezistenței mentale și fizice. De fapt, nu este diferit de o sesiune de antrenament viguros. Din păcate, de cele mai multe ori nu facem prea multe eforturi pentru a găsi bucurie și râs în viața de zi cu zi. Dar am putea lua exemplul unui copil de 9 ani care știe să facă glume, sa râdă toată ziua din „nimicuri”. Noi deja am devenit prea ocupați, prea cinici, frustrați, geloși pe alții, încât nu avem încredere nici să râdem. Cu toate astea, simplul râs poate face viața să fie mai ușor de gestionat. De aceea, de exemplu, când suntem cu prietenii și ne simțim încărcați cu energii pozitive, viața este mai simplă”, ne-a transmis și Dulányi Balogh Szidónia, life coach și psiholog.

Să râzi cel puțin 20 de minute pe zi!

„Clienților mei le recomand minimum 20 de minute de râs/zi. E ca un masaj deosebit de benefic. Ajută în prevenirea bolilor, în tratarea lor, indiferent de organul afectat”, ne-a dezvăluit și psiholog Gödri-Martis Mónika, din Sfântu Gheorghe.

Fericirea este cel mai frumos lucru din lume. Dacă nu reușești să o dobândești prin alte mijloace, înconjoară-te de oameni amuzanți și râzi în fiecare zi cu ei. Acest lucru va fi de un real ajutor. 

„Un zâmbet nu costă nimic. Dar valorează mult. Îmbogățește pe cel care-l primește, fără a-l sărăci pe cel care-l dăruiește”, spune un frumos citat, cu autor necunoscut.

Inițiativa de a sărbători o zi dedicată exclusiv râsului îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării „Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs. Acesta este și autorul cărții „Laugh For No Reason” (n.r. „Râzi fără motiv”), scrisă în 2002, potrivit lyberti.com.

Sursa foto: Pexels.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.