ACTUALITATE 20 decembrie 2016

Controverse la spitalul de cardiologie din Covasna

de Sever Ioan Miu | 5612 vizualizări

Numirea unui nou manager interimar naște discuții despre apartenențe politice și concursurile pentru această funcție

Recent, Sporea Monica, fost manager al Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna, a devenit din nou manager, cu un mandat de șase luni, în locul lui Ștefan Joos. Pentru că a circulat zvonul că numirea Monicăi Sporea a fost politică, i-am contactat pe cei doi pentru lămuriri.

„Eu practic am fost pus în faţa faptului împlinit. Nu m-a chemat ministrul să îmi reproşeze ceva, nu m-au controlat şi nu mi s-a dat nici o explicaţie. Nici măcar nu am fost anunţat. S-a prezentat noul manager cu ordinul de numire prin care eu eram înlocuit şi trebuia să îi predau activitatea şi documentele, lucru pe care l-am şi făcut şi cu asta ne-am urat „mult succes!”. Nu am explicaţii“, ne-a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, fostul manager interimar al spitalului, Joos Ștefan. Acesta primise un mandat de manager de 6 luni, început pe 1 februarie 2016

„Bănuiesc că (...) domnul ministru s-a gândit că e mai bine să schimbe managerul spitalului, decât să prelungească mandatul. Ordinul de numire ar fi trebuit prelungit, dar Ministerul Sănătăţii nu a făcut asta. Eu practic am îndeplinit această funcţie în virtutea ordinului respectiv, neexistând o revocare, dar nici o reconfirmare. Acum, la reconfirmare a fost reconfirmat altcineva”, a mai spus Joos, care, s-a întors deja la Spitalul Judeţean, la fostul său loc de muncă, de asistent medical la medicină legală. Potrivit actualului manager, Sporea Monica decizia de numire „e strict la latitudinea Ministrului”. Ea a precizat că această numire s-a făcut în aceleaşi condiţii în care s-a făcut şi numirea anterioară, tot prin Ordin de ministru, a lui Joos Ştefan. „Domnul manager a avut, ca şi mine, un ordin de numire pe o perioadă de maxim 6 luni sau până la organizarea unui concurs. Consiliul de administraţie al unui spital este obligat în maxim 6 luni să organizeze un concurs”, a spus, la finele săptămânii trecute, actualul manager interimar.

Un concurs controversat

Monica Sporea Cardiologie februarie 2010 - 4Numirea managerului interimar Sporea Monica a survenit după două încercări de concurs pentru postul de manager al spitalului, la care au participat, în această toamnă, doi candidați - Sporea Monica și Joos Ștefan. „S-a încercat forţarea legii în vederea organizării concursului, fără îndeplinirea anumitor condiţii. (...) Neîndeplinind anumite condiţii prevăzute de lege, corpul de control al Ministerului Sănătăţii a hotărât ce a crezut de cuviinţă”, ne-a precizat Sporea, făcând referire la numirea sa. „Nu s-a întâmplat nimic special și deosebit. S-a scos la concurs de două ori postul și în ambele cazuri s-a constatat că sunt unele probleme. În primul caz, au fost probleme în legătură cu componența comisiei, trebuia să fie reprezentantul comunității, un consilier local, și între timp persoana respectivă nu a mai fost consilier. În primul caz concursul a fost anulat și reluat. În al doilea caz, ministerul nu a numit comisia de contestație. Între timp doamna Sporea a fost numită manager interimar așa, că momentan nu se mai pune problema organizării unui concurs”, ne-a declarat reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Covasna, Ágoston László.

Despre numiri și apartenențe politice

Stefan Joos (1)Întrebată despre zvonurile conform căreia numirea sa ar fi politică, Sporea Monica s-a arătat surprinsă. Ea a comentat că nu are nicio apartenență politică, participând la concursul anulat la insistența foștilor ei angajați. „Persoana care a fost acolo are publică o declarație de interese cu un anumit partid, a avut o funcție destul de înaltă politică”, a adăugat Sporea. Pe de altă parte, Joos, care și-a dat demisia din funcția de consilier local ales pe listele PSD la Sfântu Gheorghe, ne-a spus, marți că a fost „unul dintre mulții vicepreședinți” ai organizației PSD a  municipiului Sfântu Gheorghe și că nu a fost incompatibil. El adaugă, că, după Ordonanța  de Guvern 79/2016, în vigoare din 22.11.2016, care a modificat incompatibilitățile, și-a dat demisia din respectiva funcție de partid. Tot Joos a revenit marți cu o declarație: „Doamna a fost numită, a fost decizia ministrului, o respect. Că nu mi s-au dat explicații..., probabil că era drăguț să mi se spună și mie de ce. Dacă dânsul așa a considerat, înseamnă că a avut toate elementele ca să ia această decizie. Îi doresc succes în activitate și sper să facă lucruri bune la spital”.

În încheierea articolului, precizăm că, înainte de publicarea sa, au apărut zvonuri că Monica Sporea ar fi fost revocată din funcție. Zvonurile au fost infirmate de către actualul manager.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Cernatenko, 21 martie 2017
Fripturistul Joos Istvan i-a tras o mare teapa unui prieten si coleg de liceu care acum e pe cai mari si care l-a aranjat ca manager la spitalul de cardiologie la inceputul anului 2016. Joos nu i-a citeste integral
stelian, 21 decembrie 2016
Se vor rezolva lucrurile destul de repede, psd-ul e pe cai mari, n-o sa ducem lipsa de circ, problema ramane su painea....!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.