ACTUALITATE 8 ianuarie 2014

Controalele la medic vor fi limitate din primăvară

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 648 vizualizări

Ministerul Sănătăţii vrea să ne oblige la controale periodice, însă nu se ştie încă în ce fel

Schimbările anunțate de Ministerul Sănătății pentru sistemul sanitar românesc, și care ar urma să intre în vigoare din această primăvară, nasc în continuare controverse. Iar Pachetul minimal pentru asigurați a reușit să neliniștească pe toată lumea, chiar dacă unele prevederi nu au fost expuse clar ori au fost înțelese greșit de la bun început. Asta se întâmplă în ultimele zile, oamenii dând buzna în cabinetele medicilor de familie, după ce au auzit că din primăvară nu vor mai avea dreptul la controale generale gratuite, chiar dacă sunt asigurați.

Speriați că din luna martie vor trebui să plătească pentru orice control medical la cerere, numeroși români și-au făcut programări la medicii de familie, pentru a-și verifica starea de sănătate. Oamenii sunt speriați că nu vor mai beneficia de gratuitatea pe care le-o oferea până acum o asigurare de sănătate, iar acest lucru este valabil și pentru covăsneni, care au aglomerat la rândul lor cabinetele medicilor.

Noul pachet limitează numărul controalelor gratuite

Președinta Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Sereș, susține însă că lucrurile nu stau tocmai așa, atenționând că sunt părți care nu au fost bine explicate, astfel că informația a ajuns eronată la oameni.

Pachetul minimal propus de minister are și părți bune, iar aceasta e chiar foarte bună. Practic, se încearcă o obligare” a populației de a veni la controalele generale. Până acum aceste controale se făceau o dată pe an, la cabinetul medicului de familie; acum se vor face o dată la trei ani pentru cei mai tineri și anual pentru cei peste 40 de ani. Nu este nimic de speriat, mai ales în condițiile că până acum foarte puțini au fost cei care s-au folosit de acest drept. Acum, ministerul încearcă să facă obligatoriu acest control, rămâne de văzut cum va reuși să determine oamenii în acest sens”, a spus Sereș.

Aceasta a explicat că vorbim despre controlul general de rutină, în care pacientul este examinat amănunțit de către medic, printr-un examen clinic general, inclusiv prin întrebări referitoare la stil de viață, vicii și altele. În urma unui astfel de control care va rămâne gratuit pe mai departe, însă nu va mai fi anual pentru toată lumea, pacientul va fi îndrumat către diverși medici specialiști, dacă va fi cazul.

Prin acest pachet de bază propus de minister e mai bine pentru pacienți, practic prevederea îi obligă cumva să facă aceste controale. Strategia abordată e aceea de prevenție, tocmai prin respectivele examene periodice care sunt necesare mai des la unii și mai rar la alții”, a mai spus Sereș, admițând însă că primele zile ale acestui an au adus foarte mulți adulți în cabinetele medicilor de familie – și mulți au venit tocmai speriați de faptul că pe viitor nu vor mai avea dreptul la consultări generale gratuite.

Și până acum era gratis, dar nimeni nu se controla preventiv

Medicul de familie Claudia Savu ne-a declarat, la rândul său, că deși propunerea ministerului este cunoscută în mare de către medicii de familie, aceștia nu au primit încă nicio îndrumare sau metodologie de punere în aplicare, tocmai pentru că probabil mai sunt multe de definitivat pe noile reglementări din sistem. Pe de altă parte, Savu susține că teama oamenilor de a nu mai „prinde” consulturi gratuite este neîntemeiată.

Ce e interesant e că oamenii s-au speriat, dar tot ei sunt cei care de ani de zile nu vin la aceste controale. Benevol, oamenii nu vin cu anii la medicul de familie, ajung acolo doar dacă-i doare ceva. Foarte puțini sunt cei care au venit anual la controalele generale și singurul puhoi memorabil a fost acum cinci-șase ani, când fiecare persoană a primit taloanele de sănătate ce obligau la control și analize”, a declarat Claudia Savu.

Aceasta a insistat, la rândul său, pe faptul că obligativitatea vizitei la medicul de familie, pentru examenul anual, există de ani buni. Problema este însă că, deoarece totul era gratis până acum, nu reprezenta, probabil, interes pentru oameni. A devenit totul interesant însă în momentul în care s-a auzit despre faptul că vor exista restricții la numărul de controale.

Obligativitatea controalelor generale ar fi bună, numai să funcționeze

O pensionară din Sfântu Gheorghe, pe nume Ádám Éva, spune că ea este nevoită să meargă la medicul de familie în mod regulat pentru că are probleme cardiace. Femeia susține că ideea obligativității vizitei medicale este bună pentru că astfel doctorul poate depista posibile probleme din timp.

Sunt anumite boli care poate nu au simptome clare, iar omul le duce pe picioare fără să își dea seama că le are. Astfel ajunge la medic când e poate prea târziu, iar boala a evoluat. De aceea cred că e bine să se meargă la vizită medicală periodic. Desigur, nu trebuie să cădem nici în extreme, nu sunt de acord ca pentru orice problemă minoră să mergi la medic” – ne-a declarat ea.

Tinerii însă sunt sceptici. Maria, o femeie de 35 de ani, spune că nu are încredere în medici și preferă să se trateze cu produse homeopatice. „Nu cred că cineva are dreptul să mă oblige să merg la medic. Am avut câteva experiențe neplăcute, și prefer homeopatia. Dacă mergi la medic, acesta caută până găsește ceva și îți prescrie medicamente. Prevenirea în sine e bună și trebuie aplicată, dar prefer un stil de viață sănătos, mișcare și multe legume și fructe prin care să îmi mențin organismul sănătos. Nu am fost la medicul de familie de câțiva ani, și dacă nu se ivește o problemă majoră, nici nu am de gând să merg” – spune Maria.

Sătui de sistem, unii sunt „lasă-mă să te las”

O altă problemă invocată de cei întrebați de noi este aceea că de multe ori pacienții degeaba au programare, tot trebuie să aștepte în fața cabinetului, iar în ziua de azi timpul este prețios pentru toată lumea. Alin, un tânăr bolnav cronic, ne-a vorbit despre acest aspect. „Am probleme cu inima, așadar trebuie să merg periodic la medicul de familie pentru rețete. Merg la specialist o dată pe an, dar la medicul de familie la fiecare două luni. Degeaba sun la cabinet și fac programare, pentru că nimeni nu ține cont de ea. În fața cabinetului este mereu coadă, oamenii așteaptă, și trebuie să aștept și eu. Nu înțeleg de ce se mai fac programări dacă nimeni nu le respectă” – este de părere tânărul. Cât despre prevenție, el spune că este binevenită, însă necesită și o organizare bună pentru ca nimeni să nu ajungă în fața medicului cu tensiunea crescută de la orele de așteptare în fața cabinetului.

O altă femeie, Ildikó, recunoaște că dacă nu o doare nimic, nu merge la medic. „Ar fi bine să se introducă obligativitatea unor analize complexe, adică acea vizită anuală să nu fie doar o discuție între pacient și medicul de familie, ci și o vizită la medicii specialiști care să consulte omul din toate punctele de vedere, inclusiv oftalmologic, psihologic sau cardiologic. Astfel s-ar putea depista boli grave, care după părerea mea nu ies la iveală printr-o discuție sau o consultare cu stetoscopul” – afirmă femeia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.