ACTUALITATE 12 august 2020

Controale în peste 360 de exploataţii de animale din judeţ privind respectarea cerinţelor de ecocondiţionalitate

de Agerpres | 1327 vizualizări

Şapte echipe formate din inspectori ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna vor controla, în cursul lunii august, peste 360 de exploataţii de animale pentru a verifica respectarea cerinţelor de ecocondiţionalitate, ca bază de acordare a subvenţiilor.

„Inspectorii DSVSA efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6-8), siguranţa alimentară (SMR 4 şi 5), bolile animalelor (SMR 9) şi bunăstarea animalelor (SMR 11-13). Cele 7 echipe vor controla la aproape 5.000 bovine, 13.000 ovine, 300 caprine şi aproape 2.000 porcine respectarea cerinţelor legale de ecocondiţionalitate şi a bunelor practici agricole şi de mediu (SMR/GAEC). Controalele fizice la faţa locului, în exploataţiile de animale sau la păşune, vor fi efectuate inopinat. Dacă controlul necesită anunţul prealabil, acesta nu trebuie să fie făcut cu mai mult de 48 de ore înainte. Controlul se va efectua la toate animalele dintr-o exploataţie“, precizează, într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES, directorul executiv DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor.

Printre altele, vor fi verificate existenţa fizică a efectivelor de animale, a registrului de exploataţie, hrana destinată animalelor, precum şi modul de producţie, prelucrare şi punere pe piaţă a alimentelor.

„Controalele se efectuează în baza unor fişe standard de inspecţie, care prevăd prezenţa animalelor în exploataţia verificată. Pentru buna desfăşurare a controlului, având în vedere faptul că rezultatele acestuia se materializează în acordarea sau neacordarea (eventuale penalizări) subvenţiilor ori, în cazurile justificate, aplicarea de sancţiuni contravenţionale, proprietarii exploataţiilor cu animale sunt rugaţi să ia legătura cu medicii veterinari de circumscripţii, cu utilizatorii de SNIIA şi să-şi pună la punct atât evidenţele, cât şi condiţiile de adăpostire, furajare şi bunăstare a animalelor deţinute. De subliniat este faptul că nerespectarea măsurilor verificate, pe lângă amenzile aplicate pe loc (de la 600 până la 1.200 lei în cazul persoanelor fizice, cuantumul fiind mult mai mare în cazul persoanelor juridice), pot afecta întreaga subvenţie sub forma unor penalităţi aplicate de APIA, în funcţie de gravitatea neconformităţilor constatate. Acţiunea se va finaliza la sfârşitul lunii septembrie“, se mai arată în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.