ACTUALITATE 1 noiembrie 2023

Controale GPL în județ: amenzi de peste 421.000 de lei, 5 autorizații suspendate temporar

de Iulia Drăghici - Taraș | 926 vizualizări

Ce nereguli au găsit autoritățile

Controalele derulate în ultimele luni de cele opt autorități care au competențe în domeniul verificării stațiilor de alimentare cu GPL au scos la iveală peste 200 de nereguli și deficiențe. Au fost aplicate astfel amenzi în valoare totală de peste 421.000 de lei. În cinci cazuri, licențele de funcționare au fost suspendate temporar.

Bilanțul controalelor arată 207 nereguli și deficiențe înregistrate, cinci societăți cu autorizațiile de funcționare suspendate temporar și 134 de măsuri cu termene. Au fost aplicate amenzi în valoare de 421.200 de lei, cele mai multe date de ISU (27 de amenzi - 148.500 de lei), iar cu cele mai mari cuantumuri de Garda de Mediu (7 amenzi - 235.000 de lei), dar și 114 cazuri în care au fost aplicate avertismente firmelor.

Printre neregulile constatate s-au găsit: unele scurgeri de carburant de pe peronul pompelor de distribuție nu erau îndepărtate periodic, planul de evacuare în caz de incendiu nu indică în mod clar traseul de evacuare, mijloacele tehnice de intervenție nu au fost verificate periodic, lipsa contractelor de mentenanță, lipsa verificării ISCIR a recipientelor GPL (în 30% din cazuri), lipsa verificării la împământarea recipientelor și altele.

Cred că nu este un rezultat rău faptul că în timpul inspecțiilor nicio companie nu a fost găsită cu deficiențe atât de grave încât să i se retragă licența. Mai puțin de 2,5% dintre companii au fost găsite cu deficiențe care să justifice suspendarea temporară a licenței”, a declarat prefectul județului Covasna, Ráduly István, marți, într-o conferință de presă.

Cele opt autorități de control competente au fost: Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Garda Națională de Mediu (GNM), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), Biroul Vamal, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).

Controalele au început după tragedia de la Crevedia, din 26 august, unde cinci persoane au murit. În total, la spital au ajuns 58 de victime.

În urma exploziei produse la o stație GPL din localitate, șase case au fost distruse în totalitate, iar alte 77 au fost afectate de bucățile de cisterne, devenite proiectile, care au ajuns și la 2 kilometri distanță de epicentrul exploziilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.