Contre şi pe Piaţa Euro
Societatea care în luna septembrie a achiziţionat căsuţele din Piaţa Euro din Sfântu Gheorghe acuză Primăria că ţine pe loc folosirea acestora, deoarece nu doreşte semnarea contractului de concesiune.
Societatea care în luna septembrie a achiziţionat căsuţele din Piaţa Euro din Sfântu Gheorghe acuză Primăria că ţine pe loc folosirea acestora, deoarece nu doreşte semnarea contractului de concesiune. Pe de altă parte, Primăria Sfântu Gheorghe susţine că societatea care s-a prezentat la licitaţie reprezintă interesele proprietarilor Pieţei Ruşilor şi, pentru că terenul Pieţei Euro aparţine municipalităţii, nu va permite concesionarea acestuia.
Căsuţele din Piaţa Euro au fost achiziţionate de către o societate din Ghimbav prin licitaţie publică, preţul achiziţiei fiind de peste 160.000 de lei.
Juristul societăţii, Constantin Maniga, afirmă că până acum a fost plătit un procent de 10% din valoarea totală, pentru intrarea în licitaţie şi că noul proprietar al căsuţelor nu poate să desfăşoare nicio activitate din cauza Primăriei.
„Primăria nu vrea concesionarea terenului, iar printr-un proces verbal al cărui putere juridică nu există pentru că a fost întocmit de o comisie a Primăriei, a decis rezilierea contractului de concesionare cu fosta societate ce deţinuse căsuţele. Aşa ceva nu se face decât pe baza unei hotărâri judecătoreşti sau prin hotărâre de Consiliu Local. Noi am solicitat concesionarea terenului în aceleaşi condiţii în care fusese concesionat în 1998 şi am fost refuzaţi, ceea ce e clar un act de discriminare”, spune Constantin Maniga.
Acesta suţine că „Primăria spune să ne luăm căsuţele şi să plecăm” şi arată că va acţiona în instanţă administraţia locală, deoarece nu respectă paşii corecţi în rezolvarea situaţiei.
„Nu“ ferm concesionării
Primarul Antal Arpad vede o legătură mai mult sau mai puţin directă între proprietarul Pieţei Ruşilor, familia Maniga şi societatea care doreşte să-şi desfăşoare activitatea în Piaţa Euro. În contextul scandalului din această vară, în care Primăria a dorit desfiinţatea Pieţei Ruşilor din cauza nesiguranţei şi neresepectării unor prevederi legale, Antal Arpad este de părere că planul său de mutare a comercianţilor la Piaţa Euro a fost oarecum adaptat şi „suflat” de proprietarul Pieţei Ruşilor.
„Domnul Ioan Maniga şi-a dat seama că Primăria poate oferi condiţii optime la Piaţa Euro, aşa că s-a prezentat la licitaţia de achiziţionare a căsuţelor, a oferit mai mult decât municipalitatea şi a câştigat. Oricum, Primăria nu va concesiona terenul pe care se află căsuţele, având dreptul de a le evacua”, a explicat primarul. Potrivit lui Antal Arpad, firma căreia Primăria îi concesionase terenul din Piaţa Euro se află în lichidare, motive pen tru care lichidatorul a scos la vânzare respectivele căsuţe. Pentru că firma avea datorii faţă de Primăria din Sfântu Gheorghe, banii plătiţi de municipalitate ar fi intrat tot în conturile acesteia, însă licitaţia a fost câştigată de societatea reprezentată de Constantin Maniga. În această situaţie, nici datoriile firmei lichidate nu au fost încă achitate Primăriei, deoarece societatea reprezentată de către Constantin Maniga nu a plătit integral preţul căsuţelor.
„Terenul pe care se află căsuţele nu-l vom da în concesiune, noi având dreptul de a solicita evacuarea căsuţelor care acum se află pe proprietatea Primăriei”, a precizat primarul Antal.
Piaţa Ruşilor, în continuare neagreată
Cei peste 80 de comercianţi din Piaţa Ruşilor au fost somaţi în această vară să evacueze acel spaţiu, deoarece cons trucţiile Pieţei nu respectau diverse prevederi legale, neavând nici autorizaţia necesară din partea Primăriei. Municipalitatea le-a oferit oamenilor posibilitatea de a se muta în Piaţa Euro, însă oamenii au refuzat, arătând că sunt mulţumiţi, inclusiv în ceea ce priveşte relaţia cu proprietarul terenului, Ioan Maniga. În cele din urmă, Antal Arpad a amânat evacuarea oamenilor, chiar dacă la un moment spusese că Piaţa ar putea fi demolată.
„Acum vine iarna, iar evacuarea oamenilor este destul de delicată, plus că ar isca şi probleme sociale, deci până la identificarea unei variante optime, ei pot rămâne acolo”, a mai spus Antal Arpad.
Pe de altă parte, comercianţii din Piaţa Euro spun că habar nu au ce va fi cu ei: au auzit că piaţa s-a vândut, dar nu prea ştiu bine cui; mai mult, oamenii spun că acum nici nu ştiu cui să plătească chiria lunară de 77 de lei pe chioşc. Una peste alta, cei din Piaţa Euro i-ar dori lângă ei pe cei din Piaţa Ruşilor, convinşi că prin concurenţă ar reuşi atragerea clienţilor, căci acum, spun oamenii, doar clienţii fideli mai fac cumpărături la Piaţa Euro.
Monica Rizea