ACTUALITATE 28 octombrie 2012

Consultare pe teme de agricultură la Reci

de Székely Emőke | 62 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat în cadrul unei consultări agricole care a avut loc vineri la Reci, că UDMR și-a propus să obțină un post de secretar de stat în domeniul agriculturii pentru ca astfel problemele fermierilor să fie rezolvate mai eficient.

La întâlnirea de vineri au fost prezenți membri ai Asociației Crescătorilor de Bovine din Județul Covasna, reprezentanți ai Direcției Agricole și ai APIA Covasna, precum și mai mulți politicieni. Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine, Ötvös Mózes, a vorbit despre faptul că a reușit să obțină o subvenție mai mare de la Guvern pentru crescătorii de bovine, fermierii vor primi 500 de lei pe cap de animal, în loc de 400, cât a fost stabilit inițial.

Deputatul UDMR Olosz Gergely a spus că i-a cerut premierului Victor Ponta să oprească importul de cartofi pe o perioadă de jumătate de an pentru ca agricultorii autohtoni să își poată valorifica marfa. Pentru a-și susține punctul de vedere, deputatul a dat exemplul Ungariei, țară care a sistat importurile de pepeni pentru încurajarea producției proprii. De asemenea, el a spus că ar trebui scăzută și birocrația de care se lovesc fermierii. „Nu putem fi cetățeni de rangul doi ai Uniunii Europene, nici fermierii din Germania, Austria sau Franța nu sunt mai deștepți decât ai noștri. Diferența este dată de valoarea subvențiilor acordate de stat, care în Occident sunt aproape duble față de ceea ce primesc agricultorii de aici. Poate că ar trebui să urmăm exemplul Franței, unde Ministerul Agriculturii este practic un birou care scrie proiecte. Acolo, dacă cineva dorește să depună proiecte, se bucură de sprijinul statului, astfel fermierul își vede de treaba lui în agricultură și nu își pierde vremea scriind hârtii” – a declarat Olosz.

Participanții la această dezbatere și-au propus să se întâlnească în mod regulat pentru a discuta „la cald” problemele ce apar în agricultură.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.