ACTUALITATE 26 februarie 2015

Consilierul local Mădălin Guruianu despre Teatrul „Andrei Mureşanu”: „Românii, ba chiar şi maghiarii de aici, îşi doresc această instituţie”

de Mirela Cara | 239 vizualizări

În şedinţa Consiliului Local de joi, consilierul local Mădălin Guruianu s-a înscris la cuvânt pentru a exprima un punct de vedere cu privire la afirmaţia primarului Antal Árpád, conform căreia membrii comunităţii româneşti ar trebui să manifeste mai mult interes faţă de teatrul românesc „Andrei Mureşanu”, pentru a demonstra astfel că au nevoie de această instituţie de cultură.

„În parte, domnia sa are dreptate. Şi eu cunosc mulţi „români verzi” care se bat cu pumnul în piept în apărarea românilor din zonă, dar calcă rar pe la teatru. Totuşi, n-aş vrea să generalizăm pripit. De ce credeţi că ar fi doar vina comunităţii româneşti în ansamblu? Nu cumva era datoria managerului de a-şi apropia comunitatea?” – a ridicat Guruianu un semn de întrebare. El a adăugat că la anumite evenimente culturale în limba română sunt mulţi spectatori, între care se regăsesc şi maghiari, ceea ce arată că întreaga comunitate din municipiu are nevoie de Teatrul „Andrei Mureşanu”. Mai mult decât atât, consilierul local a afirmat că ştie că au existat colaborări la toate premierele din ultimii ani, de când Dan Ţopa a fost numit directorul teatrului, care a primit sprijin atât de la sponsori şi parteneri, cât şi de la Asociaţia de Tineret „Ecou”. „Personal, m-am implicat adesea de fiecare dată când am fost sunat de către domnul director – şi asta s-a întâmpla uneori chiar şi de mai multe ori pe zi. Pentru cei care au fost interesaţi de subiect, cred că a fost mai mult decât evident acest lucru, dar trebuie să enumăr câteva aspecte: promovare de spectacole, aducere de sponsori şi parteneri, producţie de spectacole, tipărituri, evenimente comune, colaborare inclusiv pe plan financiar la nivel de voluntari, întâlnirea tinerilor teatrologi etc.” – a subliniat Mădălin Guruianu, care a mărturisit că l-a durut atât afirmaţia primarului Antal Árpád, cât mai ales ceea ce a declarat Dan Ţopa.

„Fără să vreau să atac sub nicio formă pe nimeni, poate că totuşi ar trebui să mai analizăm cum e cu implicarea şi prezenţa teatrului în comunitate, comparând poate Andrei Mureşanu cu Tamási Áron, poate ar trebui să discutăm despre obiective manageriale asumate, despre oportunităţi sau valoarea unor spectacole, despre relaţiile dintre angajaţi şi domnul Ţopa. Am putea descoperi mai multe motive, cauze şi explicaţii care ar putea lămuri brusca despărţire a domniei sale prin demisie” – a mai adăugat Guruianu în faţa membrilor Consiliului Local, concluzionând că „românii, ba chiar şi maghiarii de aici, îşi doresc această instituţie. Mărturie stau spectatorii care există la evenimente culturale, chiar dacă nu neapărat la toate spectacolele de la TAM. Este clar că trebuie să facem ceva ca acest teatru să continue să funcţioneze şi, cât timp voi fi consilier, voi încerca să fac asta”.

În completarea punctului de vedere enunţat de consilierul local Mădălin Guruianu, viceprimarul Sztakics Éva a precizat: „Îmi pare foarte rău că a plecat domnul director. Trebuie să ne gândim totuşi care este motivul care îi determină pe directorii acestui teatru să plece. Până la urmă nu doar domnul Dan Ţopa, ci şi predecesorii săi au plecat înainte de terminarea mandatului. Practic, niciunul nu a spus că a plecat pentru că nu s-a simţit bine sau că nu a primit sprijinul corespunzător din partea oraşului. Fiind vorba despre o instituţie culturală, aici oricine găseşte o uşă deschisă. Considerăm întotdeauna foarte important să sprijinim teatrele noastre şi instituţiile noastre de cultură conform posibilităţilor noastre”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Marius, 28 februarie 2015
Dl Guruianu, ma iertati ca va contrazic. Cu ce sa sprijineasca comunitatea romaneasca TAM, mai mult decat biletul pe care il cumpara ? Ma refer desigur la acei 12-13.000 de romanii cat mai sunt, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.