ACTUALITATE 30 august 2017

Conflictul sensurilor unice din Sfântu Gheorghe rămâne deschis

de Iulia Drăghici - Taraș | 1770 vizualizări

Primăria nu cedează așa ușor la sensurile unice din centrul orașului, nici măcar la solicitarea celor aproape 3.000 de cetățeni

Până să ajungă la Consiliul Local, Primăria Sfântu Gheorghe vrea să treacă propunerea de modificare a sensurilor unice de pe străzile din centrul municipiului, semnată de aproape 3.000 de cetățeni, adică 5% din locuitori, printr-o nouă dezbatere publică, dar și prin filtrul specialiștilor.

Visul celor peste 3.000 de semnatari ai inițiativei civice de schimbare a sensurilor unice din centrul municipiului Sfântu Gheorghe pare din ce în ce mai departe de a se împlini. Deși oamenii sperau ca până la începutul anului școlar noile reguli să fie puse în aplicare, reprezentanții Primăriei spun că nici nu poate fi vorba de așa ceva.

Primarul Antal Árpád a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că vrea să se consulte din nou cu specialiștii, dar și cu cetățenii, prin intermediul unei noi dezbateri publice pe această temă, înainte de a include subiectul pe ordinea de zi a Consiliului Local.

„Se va redeschide o dezbatere publică. Sunt 3.000 de oameni care au semnat inițiativa. Evident, trebuie să facem o analiză. Dacă o decizie a Primăriei generează disconfort pentru 3.000 de oameni, e o problemă, recunosc. Ideea este că, dacă vom face cum vor acești 3.000 de oameni, să nu cumva să generăm probleme pentru 20.000 de oameni. Nu știu. Trebuie analizat, să vedem foarte exact ce soluții sunt și dacă trebuie făcute compromisuri. (...) Am spus întotdeauna că nimic nu este bătut în cuie. Circulația nu este Biblie. Orice poate fi schimbat. Chiar dacă unii cred că mă pricep la toate, nu eu am fost cel care a stat cu creionul și am desenat cum să fie circulația în oraș. (...) Trebuie să vedem dacă, schimbând sensurile străzilor rezolvăm mai multe probleme decât generăm. (...) În acest moment avem un studiu de mobilitate, (...) vom avea şi o dezbatere publică, probabil comună, pe acest proiect de mobilitate, împreună cu aceste propuneri venite din partea cetățenilor, și Consiliul Local va lua decizia finală. Chiar nu știu care va fi această decizie”, a declarat Antal Árpád.

Primarul, surprins de inițiativa civică

Alesul locuitorilor orașului Sfântu Gheorghe a precizat că este surprins de inițiativa cetățenească, de altfel o premieră în județ, dar a revenit cu ideea că traficul este dat peste cap nu atât de sensurile unice, cât de cele două străzi importante închise din cauza lucrărilor de modernizare.

„Inițiativa mă surprinde din punct de vedere al faptului că iniţiatorul a fost invitat la aproape toate discuțiile cu cei care au elaborat acest studiu și cei care au explicat, vorbim de specialiști din Brașov şi București, care au venit cu software din Statele Unite. Este adevărat că străzile Kós Károly și Lăcrămioarei, şi mai cu seamă Kós Károly, fiind închise, au contribuit la apariția unor fenomene de trafic intens în două momente importante ale zilei, 07:45–08:00 și în jurul orei 16:00. Eu sper că, dacă se dă drumul la circulaţia pe strada Kós Károly, se va decongestiona oarecum traficul”, a spus Antal Árpád, completând: „Dacă această inițiativă va fi acceptată de acei oameni care se pricep și după ce vor pune în acel software al lor aceste propuneri, ei vor spune că va fi mai bine pentru oraș, nu am nicio problemă să propun Consiliului Local să se schimbe traficul. Eu discut cu foarte multă lume. Unii spun că ar fi mai bine așa, alții spun altceva. Nu pot să îmi dau seama. Vă spun sincer, pentru mine este ok așa cum este.”

Sensul dublu duce la dispariția multor locuri de parcare

Primarul a ținut să sublinieze de asemenea și faptul că transformarea sensurilor unice în străzi cu dublu sens ar duce la dispariția multor locuri de parcare, acestea fiind deja prea puține raportat la numărul de mașini.

„Să facem strada 1 Decembrie, din fața Primăriei, cu dublu sens, înseamnă să renunțăm la parcările de aici. Nu putem să facem dublu sens și să păstrăm și parcările. Este o problemă. Lucrurile sunt foarte complexe. Să facem strada Gábor Áron cu două sensuri, din nou, înseamnă să re-marcăm toate parcările de acolo. În acest moment, ele sunt perpendiculare. Conform legii, pe o stradă cu sens unic, ele pot fi perpendiculare, iar pe cele cu dublu sens trebuie să fie la 45 de grade. Acest lucru va genera mai puține locuri de parcare și înseamnă că, de fiecare dată când intră o mașină sau iese o mașină, să se blocheze banda și așa mai departe. Sunt foarte multe aspecte, care poate că nu sunt gândite până la capăt de toată lumea pentru că nu au toate informațiile. Orice modificare de circulație are efecte multiple. Trebuie analizate toate”, a spus primarul.

Întrebat dacă problema ar putea găsi rezolvare în termenul solicitat de cetățeni, adică înainte de începerea noului an școlar, Antal Árpád a răspuns ferm: „E imposibil. Avizele de la Poliție durează mai mult decât acest termen”.

Reprezentanții asociației civile nu comentează declarațiile primarului

Contactați de noi, reprezentanții asociației care a inițiat strângerea de semnături, Civil Hang, au declarat că nu vor să comenteze declarațiile, dar că așteaptă cu interes să vadă ce se va întâmpla mai departe.

Pe de altă parte, articolul despre inițiativa civică, publicat pe site-ul cotidianului nostru, www.covasnamedia.ro în urmă cu două săptămâni, a strâns sute de reacții, și niciuna pozitivă, vizavi de situația actuală a sensurilor unice, respectiv a traficului din municipiu.

„E ca la nebuni. Să revii de unde ai plecat trebuie să traversezi trei cartiere”, a scris cineva.

„De pe Calea București până la Calea Feldioara am făcut 12 minute și, în Sfântu Gheorghe, de la gară până în Simeria am făcut 17 minute”, a remarcat un alt cetățean.

Peste 3.200 de persoane au semnat un proiect de hotărâre care solicită revenirea la circulația pe două sensuri în centrul municipiului, cum era înainte de construirea Parcului Central. Semnăturile, strânse conform legii și verificate „la sânge” de coordonatorii acțiunii, au fost predate în data de 11 august Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu proiectul de hotărâre adresat Consiliului Local, care specifica următoarele:

„Subsemnații semnatari ai prezentei inițiative, cu respect, solicităm să analizați propunerile noastre referitoare la modificarea actualelor sensuri de circulație rutieră în orașul nostru, și anume să se revină la circulația rutieră pe ambele sensuri pe următoarele străzi: pe Strada Gábor Áron; pe Strada Váradi József pe porțiunea dintre Străzile Kossuth Lajos și Gábor Áron; pe Strada Kossuth Lajos, pe porțiunea dintre Strada Váradi József și Piața Libertății; pe Strada 1 Decembrie 1918, pe întregul parcurs rutier. De asemenea, propunem să transformați în sens giratoriu insula rutieră din Piața Sfântu Gheorghe”, arată documentul primei inițiative civice din istoria municipiului Sfântu Gheorghe și probabil primul de la nivelul întregului județ.

Totuși, se pare că autoritățile locale nu se lasă impresionate de desfășurarea de forțe de care au dat dovadă cetățenii municipiului și merg mai departe cu studiile, analizele și dezbaterile, care, e drept, dacă sunt făcute corect, nu au ce rău să facă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 6 septembrie 2017
traficul dat peste cap este de la reducerea numarului de benzi de circulatie (in parte si pt parcari): - trecerea de la 2 benzi la o banda pe Libertatii si Grof Miko Imre - inchiderea unei portiuni citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.