ACTUALITATE 15 aprilie 2009

Concursul de director la Bibliotecă, atacat în instanţă

de Covasna Media | 515 vizualizări
Prefectura a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean privind organizarea concursului de ocupare a postului de director la Biblioteca Judeţeană

Prefectura Covasna a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean privind organizarea concursului de management şi numirea actualului director al Bibliotecii Judeţene, având la bază atât aspectul de discriminare sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cât şi o serie de aspecte legale care ţineau de procedura adoptării

Prefectura a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean privind organizarea concursului de ocupare a postului de director la Biblioteca Judeţeană

Prefectura Covasna a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean privind organizarea concursului de management şi numirea actualului director al Bibliotecii Judeţene, având la bază atât aspectul de discriminare sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cât şi o serie de aspecte legale care ţineau de procedura adoptării hotărârii în cauză.

„D-l prefect a atacat în instanţă acea hotărâre care a aprobat concursul de management şi numirea d-lui director la Bibliteca Judeţeană, desigur nu suntem de acord cu iniţiativa d-lui prefect şi vom avea un punct de e vedere la momentul respectiv, la proces”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Preşedintele CJ a completat că prefectul Codrin Munteanu vrea să fie el „şefului judeţului” şi nu poate să „înghită” că nu este, însă el este reprezentantul Guvernului în judeţ, care ţine legătura cu direcţiile deconcentrate.

Întrebat despre decizia de a ataca în instanţă hotărârea CJ, prefectul Codrin Munteanu a explicat că dincolo de aspectul de discriminare, în urma verificării legalităţii hotărârii din partea Instituţiei Prefectului, s-a constatat că existau nelegalităţi privind procedura de organizare a concursului, iar o eventuală trecere cu vederea a aspectelor existente ar fi însemnat o muşamalizare şi o neîndeplinire a obligaţiilor prefectului.

„Compartimentul Juridic mi-a propus introducerea unei acţiuni de anulare a hotărârii în cauză, pe de o parte având în vedere decizia CNCD de discriminare – şi acesta a fost un prim element de nelegalitate, iar pe de altă parte a venit şi confirmarea discriminării prin Hotărârea Curţii de Apel, a faptului că există o discriminare, respectiv o încălcare a legislaţiei în vigoare. Una este sancţiunea CNCD pentru fapta discirminatorie, şi alta sancţiunea actului adiministrativ prin care s-a aplicat discriminarea. Dacă fapta discriminatorie este stabilită şi sancţionată de CNCD, sancţiunea pentru actul administrativ este anularea lui, iar anularea poate fi dispusă doar de instanţa de judecată”, a afirmat prefectul. Mai mult, spune acesta, subiectul a făcut obiectul unei dezbateri publice, iar o eventuală trecere cu vederea ar fi însemnat o muşamalizare şi o neîndeplinire a obligaţiilor prefectului.

Pe lângă partea discriminatorie a hotărârii în cauză, prefectul a amintit şi de faptul că, în urma verificării legalităţii hotărârii Consiliului privind organizarea concursului de ocupare a postului de director la Biblioteca Judeţeană, compartimentul juridic a constatat că de fapt au existat şi nelegalităţi de procedură. Astfel, deşi Biblioteca se află în subordinea CJ, comisia de concurs nu a fost numită de acesta, bibliografia şi condiţiile de participare trebuiau şi acestea să fie adoptate de CJ, însă nici aceste lucruri nu s-au întâmplat. „Regret că am fost pus în situaţia de a ataca hotărârea la 6 luni după adoptarea ei, întrucât faţă de nelegalitatea hotărârii era firesc ca acest lucru să se întâmple acum 6 luni”, a precizat Codrin Munteanu.

Cât despre restul afirmaţiilor preşedintelui CJ la adresa sa, Munteanu a subliniat că singura poziţie pe care se poziţionează este cea conformă cu legea, iar dacă preşedintele CJ sau o altă autoritate intră în „coliziune” cu poziţia sa legală, atunci problema nu este la el. „Ca prefect, conform legii sunt şeful administraţiei statului în teritoriu şi conduc serviciile publice deconcentrate. Atribuţiile prefectului sunt extrem de clare şi nu intră în coliziune cu cele ale preşedintelui CJ, ca atare nu au de ce să apară dispute de putere de genul cine e şeful judeţului. Disputele unui prefect cu preşedintele sau altă autoritate locală pot apărea într-o singură situaţie – în care administraţia locală încalcă legea. Atât”, a conchis prefectul.

Prefecturii Covasna i-a fost înaintată, în 31 martie, o petiţie prin care un cetăţean solicita anularea rezultatului concursului din septembrie 2008, organizat de Consiliul Judeţean Covasna pentru ocuparea funcţiei de director al Bibliotecii Judeţene Bod Peter din Sfântu Gheorghe. Arătându-se că CJ Covasna a fost sancţionat de către Consiliul Naţional al Combaterii Discriminării ca urmare a faptului că a impus ca şi condiţie de participare cunoaşterea limbii maghiare, în petiţie se atrage atenţia asupra „comportamentului diferenţiat, discriminatoriu la adresa cetăţenilor de etnie română” al CJ şi se solicită reorganizarea concursului.

Ana Sidon

Teme articol: director biblioteca instanta
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.