ACTUALITATE 13 noiembrie 2011

Concurs pentru artiştii plastici cu dizabilităţi mintale

de Agerpres | 66 vizualizări

Fundaţia creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe organizează un concurs ce are ca scop promovarea artiştilor plastici cu dizabilităţi mintale, lucrările câştigătoare urmând să fie reunite într-un catalog şi reproduse pe cărţi poştale.

Directorul Fundaţiei, Makkai Peter, a declarat vineri că la acest concurs pot participa cu lucrări de pictură, grafică şi sculptură tineri cu handicap din întreaga ţară.

Fiecare concurent va trebui să trimită până pe data de 15 noiembrie cel mult trei lucrări de pictură realizate pe pânză, hârtie sau carton sau o sculptură în lemn, piatră, metal, lut sau ghips.

Lucrările vor fi evaluate de către un juriu profesionist din care va face parte şi Richard Bennaars, directorul Galeriei de Outsider Art Herenplaats din Olanda (specializată în lucrări realizate de persoane cu handicap) şi vor fi expuse în prima parte a lunii decembrie la Casa Iris din Sfântu Gheorghe.

Câştigătorul locului I va primi un premiu de 350 de euro, iar următorii doi clasaţi, câte un pachet cu materiale creative. Cele mai reuşite lucrări vor apărea într-un catalog şi vor fi reproduse pe un set de cărţi poştale.

„În cadrul Fundaţiei Diakonia avem un atelier protejat şi un centru de zi pentru persoanele cu handicap, fizic şi mintal, care e frecventat zilnic de 32 de persoane, iar ideea organizării acestui concurs ne-a venit văzând ce lucruri minunate pot crea aceşti oameni”, a spus Makkai Peter.

Potrivit acestuia, artele plastice şi muzica reprezintă un mijloc foarte eficient prin intermediul cărora persoanele cu handicap mental se pot exterioriza şi îşi pot exprima sentimentele.

Prima ediţie a concursului, organizată anul trecut, l-a avut ca invitat special pe pianistul Erdi Tamas din Ungaria, care a reuşit să se consacre în lumea muzicii, deşi este nevăzător.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.