ACTUALITATE 4 aprilie 2017

Concurs de limba română, adresat preșcolarilor maghiari

de Iulia Drăghici - Taraș | 1095 vizualizări

Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna promovează pe site-ul său prima ediţie a concursului „Cine ce ştie în limba română?”. Competiţia este una desfăşurată la nivelul judeţului Covasna şi are ca temă centrală limbajul şi comunicarea în limba română la nivelul preşcolarilor din grupele mari de la secţia maghiară.

Concursul s-a desfăşurat încă din 2009 la nivelul Grădiniţei cu Program Prelungit Gulliver din Sfântu Gheorghe şi pentru că a fost de succes de fiecare dată, de anul acesta el se extinde la nivelul întregului judeţ.

„Pregătirea copilului pentru şcoală este considerată tot mai mult „funcţia majoră”, obiectivul final al activităţilor instructiv-educative din grădiniţă. Un rol important în această activitate revine dezvoltării limbajului (sub aspectele vocabularului, gramaticii, sintaxei, dar şi a înţelegerii semnificaţiei mesajelor) în limba maternă, precum şi dezvoltarea comunicării în limba română. Începută de timpuriu, învăţarea limbii române, alături de învăţarea deprinderii de exprimare în limba maternă asigură un debut promiţător în şcoală. Vârsta preşcolară favorizează un tip de învăţare operaţional prin răspuns la stimuli şi creează un fond de limbă care poate fi folosit la şcoală, când învăţarea devine cognitivă prin explicaţii şi aplicaţii de reguli”, transmite directorul Grădiniţei Gulliver, organizatorul concursului, Tomos Gabriela, prin intermediul proiectului care descrie acţiunea.

Acelaşi document arată şi că scopul final al concursului este de a-i face pe „viitorii şcolari să se exprime corect în limba română, să folosească cu încredere şi cu plăcere această limbă, pentru că numai aşa vor deveni cetăţeni cu valoare întreagă a societăţii noastre”.

Potrivit calendarului activităţilor, proiectul se desfăşoară în perioada 1 aprilie – 16 iunie 2017, cu menţiunea că în perioada 15 aprilie – 5 mai are loc înscrierea participanţilor, 8 – 15 mai - pregătirea echipelor formate din câte patru copii, în 16 – 15 mai – selectarea, la nivel de unitate de învăţământ a unei singure echipe pentru faza finală. Etapa finală, care se derulează în perioada 26 mai – 15 iunie la Grădiniţa Gulliver, presupune activități de lucru în grupuri mici, pe diferite tematici, cum ar fi „În lumea animalelor”, „Părţile corpului”, „Familia”, „Anotimpuri şi culori”, „Fructe, legume şi flori” şi altele. Lucrările rezultate în urma acestui concurs vor fi prezentate ulterior într-o expoziţie.

Înscrierile la concurs se fac prin trimiterea fişei de înscriere, disponibilă pe site-ul IŞJ Covasna, la adresa de e-mail: tomosgabriella@yahoo.com. Detalii suplimentare sunt disponibile pe www.isj.educv.ro.

 

 

Teme articol: concurs Limba română
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.