Concluzii, recomandări şi învăţăminte la un an după Colectiv
Cauzele incendiilor în Covasna, recomandări de la specialişti şi învăţămintele extrase după tragicul eveniment de la Colectiv
La un an de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, când 64 de tineri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu, propunem cititorilor noştri un material informativ despre prevenirea şi stingerea incendiilor, pentru că în situaţii ca cea precizată anterior, informarea şi prevenirea nu sunt niciodată de prisos. Astfel, am aflat de la specialişti care sunt cele mai întâlnite cauze care produc incendii în judeţul nostru, ce ar trebui să învăţăm după un astfel de eveniment nefericit, ce măsuri s-au luat în judeţul Covasna şi ce trebuie să facem în cazul în care suntem martorii unui incendiu.
„Astfel de tragedii se produc datorită cumulării mai multor factori defavorabili, factori ce ţin în principal de natura umană. Astfel nerespectarea prevederilor legale ce reglementează desfăşurarea unor astfel de evenimente poate duce la producerea unor situaţii tragice. De asemenea sistemul de urgenţă trebuie să fie în măsură să se adapteze în permanenţă pentru a răspunde eficient în astfel de cazuri. Considerăm că este necesară conştientizarea organizatorilor unor astfel de evenimente asupra respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, necesitatea dotării cu mijloace de primă intervenţie şi asigurarea şi menţinerea în stare de operativitate a tuturor căilor de evacuare existente. Organizatorii acestor evenimente trebuie să aibă în vedere obligaţia asigurării instruirii din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor a personalului de deservire şi de ordine pentru realizarea unei intervenţii operative”, transmite inspectorul șef de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna, colonelul György Alfons.
Cauze frecvente de producere a incendiilor
Potrivit datelor oferite de ISU Covasna, cele mai multe incendii se produc datorită instalaţiilor electrice defecte sau impovizate. Lista continuă cu incendiile produse din acţiunile intenţionate, respectiv cu necurăţarea sau defectarea coşului/burlanului de fum, cenuşă, jar sau scântei de la sisteme de încălzire, fumatul, trăsnetul şi alte fenomene naturale, sistemele de încălzire defecte, improvizate ori nesupravegheate.
„Lipsa de verificare a instalaţiilor electrice, care trebuie făcută anual”, este şi potrivit lui Claudiu Neculae, cadru tehnic privind prevenirea şi securitatea la incendiu, expert în protecţia muncii, una din principalele probleme pe care le întâlneşte la firmele şi instituţiile pe care le consiliază în judeţ. „O altă cauză care ar putea să ducă la pierderea vieţilor omeneşti în caz de incendiu sau orice alt pericol, este blocarea căilor de evacuare. Lipsa de semnalizare a tot ce înseamnă ieşiri sau mijloace de stingere a incendiilor este o altă problemă întâlnită. Am întâlnit de asemenea în foarte multe locuri, nerespectarea locurilor de fumat. (...) În general trebuie să lucrăm la mentalitatea lucrătorilor şi antreprenorilor pentru că nerespectând regulile, aceştia nu îşi respectă de fapt investiţia şi locul de muncă. La un moment dat cedează o instalaţie electrică sau orice altceva”, ne-a explicat specialistul.
Măsuri implementate de ISU Covasna după tragedia din clubul bucureştean
Evenimentul care a dus la pierderea a 64 de vieţi omeneşti nu a lăsat pe nimeni indiferent. Şi autorităţile ne asigură că s-au luat măsuri şi că s-au intensificat controalele.
„În urma evenimentul instituţia noastră a luat unele măsuri cum ar fi: continuarea şi intensificarea controalelor de prevenire în obiectivele destinate publicului, desfăşurarea de acţiuni de informare şi pregătire a autorităţilor publice locale cu accent pe respectarea prevederilor legale legate de avizarea şi autorizarea în domeniul securităţii la incendiu, intensificarea activităţilor de informare preventivă, prin angrenarea unui număr mai mare de personal, în principal în locaţiile cu public numeros (adunări publice, adunări religioase, etc.). În urma raportului întocmit de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, instituţia noastră a luat unele măsuri de îmbunătăţire a intervenţiei în cazul producerii unui eveniment cu o astfel de amploare. Astfel au fost îmbunătăţite în principal procedurile de intervenţie, în baza noilor reglementări legale”, precizează colonelul György Alfons.
Recomandările specialiştilor: în primul rând identificăm căile de evacuare
În fruntea listei de recomandări în caz de incendiu în spaţii cu aglomerări de persoane se găseşte identificarea căilor de evacuare.
„Pentru persoanele care se află în spaţii cu aglomerări de persoane (cluburi, teatre, restaurante, cinematografe, centre comerciale, etc.), recomandăm: să identifice căile de evacuare. În cazul în care a observat izbucnirea unui incendiu să anunţe imediat personalul obiectivului. Să acţioneze sistemul de alarmare, să părăsească, în mod ordonat, clădirea, cu ajutorul indicatoarelor de evacuare, să ajute persoanele aflate în dificultate, în limita posibilităţilor, dacă nu se poate evacua, să iasă la geam şi să strige după ajutor, să încerce să blocheze accesul fumului în încăpere cu haine, prosoape, etc., îmbibate cu apă şi amplasate în dreptul pragului uşii, atunci când fumul a pătruns în partea superioară a căilor de evacuare, deplasarea se va efectua în poziţie aplecată, cât mai aproape de sol. Dacă i-au luat foc hainele, persoana se va opri pe loc, se va lăsa pe sol şi se va răsuci pe o parte şi pe alta până ce flăcările se vor stinge, din afara clădirii sau când există posibilitatea se va anunţa incendiul la 112, persoanele nu se vor întoarce niciodată în spaţiul incendiat pentru a recupera obiecte personale”, recomandă inspectorul șef ISU Covasna, colonelul György Alfons.
De asemenea, este important să se respecte legislaţia specifică securităţii la incendiu de către proiectanţii de clădiri, respectarea documentaţiilor tehnice, respectarea strictă a numărului de utilizatori destinat încăperii/ construcţiei/ amenajării folosite pentru adunări cu caracter public sau organizarea şi desfăşurarea de diverse evenimente pentru public să se realizeze numai în spaţii destinare acestui scop sau care îndeplinesc toate măsurile de siguranţă legale.
„Este importantă respectarea întocmai a prevederilor legale, prevăzute de art. 105 din OMAI nr. 163 din 28 februarie 2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare impotriva incendiilor: folosirea flacării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă. (Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flacării cu condiţia asigurării măsurilor de împiedicare a iniţierii şi propagării incendiului)”, arată ISU.
„Dacă mergi la un eveniment într-o locaţie în care nu ai fost niciodată, eu recomand ca în primul rând oamenii să identifice ieşirile de urgenţă, acelea marcate cu verde. În cazul unui incendiu, cel mai important este să ne pătrăm calmul”, ne-a spus şi Claudiu Neculae, expertul în protecţia muncii şi în prevenirea şi securitatea la incendii.
Conform ISU, „în caz de incendiu, orice persoană trebuie să acorde ajutor, când şi cât este raţional posibil, semenilor aflaţi în pericol sau în dificultate, din proprie iniţiativă ori la solicitarea victimei, a reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice, precum şi a personalului serviciilor de urgenţă. În cazul incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, persoanele aflate în apropiere au obligaţia să intervină imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea şi stingerea acestora”.
Ghid privind securitatea la incendiu
Antreprenorii şi patronii de cluburi şi baruri care vor să evite astfel de evenimente tragice pot să apeleze şi la „Ghidul privind securitatea la incendiu – Vision of Safety”, o lucrare realizată sub egida Universităţii Transilvania din Braşov, de o echipă de masteranzi şi studenţi, sub coordonarea conf. univ. dr. ing. Oláh Arthur.
„E structurat pe două capitole: partea de recomandări şi partea experimentală, de cercetare. Grupa de studenţi care a lucrat la cercetare a făcut în laborator tot felul de experimente. Am luat materiale care se găsesc pe piaţă şi care se folosesc pentru finisarea interioară a cluburilor, barurilor şi aşa mai departe. Le-am testat şi am văzut care e gradul lor de rezistenţă la foc şi am emis nişte concluzii în ceea ce înseamnă clasa de rezistenţă”, ne-a explicat Claudiu Neculae, care este şi unul dintre autorii ghidului.
Ideea realizării unui astfel de material informativ a venit ca urmare a tragediei din Colectiv, spun coordonatorii. „Prima variantă a ideii proiectului „A vision of safety” a fost generată în seara zilei de marţi, 20 octombrie 2015 în timpul unei lucrări informale de lucru cu studenţii. (...) Unul dintre ei se întorsese din Bucureşti cu o zi înainte. Fusese în clubul Colectiv, la concertul din 16 octombrie. Încă nu avea cuvinte pentru o relatare lucidă. În acele momente toţi cei de faţă şi-au dorit să iniţieze o acţiune raţională pentru ca pe viitor astfel de tragedii să nu mai poată fi posibile. Într-o Universitate direcţia firească spre care se îndreaptă gândurile noastre este cea a cercetării”, explică prof. dr. ing. Marina Cionca pe coperta volumului realizat de grupul de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor.
În noiembrie va avea loc la Braşov o conferinţă, unde autorii o să distribuie şi o să prezinte publicului ghidul. Cei interesaţi să citească produsul cercetătorilor braşoveni, pot să contacteze redacţia noastră pentru detalii.