ACTUALITATE 11 iulie 2012

Conacele din Bicfalău – unice în Transilvania

de Székely Emőke | 5152 vizualizări

Din păcate însă, pe lângă cele câteva conace restaurate se află multe altele care sunt în stare avansată de degradare.

Satul Bicfalău ce aparține de comuna Ozun este o localitate mai aparte, nu doar pentru că se află într-o zonă pitorească, ci și datorită multitudinii de conace foarte vechi. Pe teritoriul satului se află aproape 40 de astfel de case vechi, unele restaurate, altele pe cale să cadă, dar prin acestea Bicfalău este satul cu cele mai multe conace catalogate ca fiind monumente istorice din județul Covasna şi chiar din Transilvania.

Scopul – includerea în patrimoniul UNESCO

Primarul comunei Ozun, Ráduly István, ne-a declarat că doreşte includerea satului Bicfalău în patrimoniul UNESCO. El spune că ideea le-a venit după ce o localitate asemănătoare din Ungaria a primit această distincție. Primarul este conștient însă de faptul că acest lucru nu se face de azi pe mâine, dar este convins că prin muncă și perseverență vor reuși. „În satul Bicfalău sunt aproape 40 de conace construite în secolele XVI-XVIII, lucru unic în Transilvania” – spune primarul. De altfel, el ne-a declarat că pe lângă investițiile materiale, Primăria Ozun pune accent și pe atragerea unor persoane valoroase, a intelectualilor în această comună. Acest lucru este deja un proces început, întrucât mai multe persoane cu studii superioare s-au mutat în pitorescul sat de la poalele Carpaților de Curbură.

5 pensiuni deschise în ultimii ani

Turismul rural ar fi o opțiune pentru Bicfalău. În ultimii ani aici s-au deschis aici 5 pensiuni noi unde pot fi cazate peste 200 de persoane. De asemenea, Primăria Ozun a făcut demersuri în vederea achiziționării de piatră cubică pentru reabilitarea străzilor din sat. „Am solicitat Consiliului Județean ca piatra cubică pe care au scos-o de pe drumul județean ce leagă Târgu Secuiesc de Covasna să ne-o dea pentru Bicfalău. Ni s-a promis o parte din piatra cubică respectivă, dar nu ne ajunge, așadar trebuie să mai cumpărăm, însă trebuie știut că piatra cubică nu este deloc ieftină” – spune primarul Ráduly István.

Conace restaurate

În satul Bicfalău își desfășoară activitatea mai multe asociații culturale, iar restaurarea conacelor vechi este prioritate nu numai pentru Primărie. Ráduly István spune că are o colaborare foarte bună cu aceste organizații civile, subliniind faptul că restaurarea conacelor este o prioritate comună a autorităților și a sferei civile. Mednyánszky Zsolt este un restaurator care a lucrat la mai multe conace din Bicfalău. „Restaurarea unui conac este o procedură lungă, care necesită studii prealabile. Am lucrat la restaurarea fațadelor mai multor conace din Bicfalău și vă pot spune că de cele mai multe ori procesul propriu-zis de restaurare este împiedicat de lipsa banilor. Nu prea au fost cazuri în care am început munca și am avut continuitate. Am fost nevoiți să întrerupem procesul, după care să îl reîncepem. Au fost și cazuri în care restaurarea unei fațade a durat ani de zile” – spune specialistul.

Să fie ca pe vremuri

Mednyánszky Zsolt ne-a povestit și un caz mai aparte, în care fațada unui conac a fost restaurată pe baza unei fotografii. „Pe când se afla deja într-o stare avansată de degradare, conacul Zátyi de exemplu a fost fotografiat de cineva. Între timp au trecut ani de zile, iar conacul a ajuns într-o stare avansată de degradare, iar din fațada inițială nu se mai vedea nimic. Având însă acea fotografie, am putut reface fațada vechii clădiri, care arată acum ca pe vremuri” – spune Mednyánszky Zsolt.

CJ sprijină dezvoltarea turismului în zonă

În luna mai a acestui an, Consiliul Județean Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria Ozun în vederea susţinerii proiectului integrat „Dezvoltarea marketingului turistic în comuna Ozun”. Proiectul, pentru care se va solicita o finanţare nerambursabilă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), are trei obiective principale – înfiinţarea unui centru local de informare şi promovare turistică lângă Primăria Ozun, crearea unei poteci tematice de prezentare a conacelor şi dezvoltarea infrastructurii turistice a satului aparţinător Bicfalău şi realizarea de materiale de promovare a comunei, respectiv tipărirea unei publicaţii, a unei hărţi, calendare şi cărţi poştale.

Ce cred localnicii

Bătrânii din Bicfalău nu prea au auzit de UNESCO și nici nu știu ce ar însemna ca satul lor să fie inclus pe harta atracțiilor catalogate ca fiind patrimoniu UNESCO. Domnul Dénes, un bătrân trecut de 80 de ani, ne-a spus că el este fericit și cu, și fără UNESCO, dar dacă acest lucru ar aduce bani în plus în comună, nu are nimic de obiectat. Doamna Maria are încredere deplină în primarul Ráduly István, ne-a arătat un pod construit în localitate acum un an de zile. Ea ne-a spus că primarul știe cel mai bine ce trebuie făcut pentru comună, așadar dacă este să intre Bicfalău în patrimoniul UNESCO, nu poate fi un lucru rău.

Turiștii care vin la Bicfalău au ce vedea. Pe lângă peisajele superbe din această zonă, conacele reprezintă o atracție în special pentru cei pasionați de arhitectură și construcție veche. Din păcate însă, pe lângă cele câteva conace restaurate se află multe altele care sunt în stare avansată de degradare, așadar graba autorităților și a sferei civile este întemeiată, întrucât se vrea a fi salvat cât mai mult și cât timp mai este posibil acest lucru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Angela, 3 iunie 2016
Mi-a placut articolul si mi-au placut conacele. Ce pot sa spun, bravo primarului Raduly Istvan! As vrea sa fie toti primarii din Romania asa. Din pacate majoritatea primarilor se gandesc numai la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.