ACTUALITATE 9 ianuarie 2012

Comunicat Finanţe Publice

de Covasna Media | 60 vizualizări

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Covasna informează contribuabilii  asupra următoarelor modificări legislative intervenite în Codul fiscal prin publicarea în Monitorul Oficial al României nr.938/30.12.2011 a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 125/27.12.2011.

Printre principalele modificări aduse de acest act normativ amintim:

  1. Pentru achiziţia vehiculelor rutiere monitorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care nu depăşeşte 3500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, precum şi pentru achiziţia de combustibil destinat utilizării acestor vehicule, se acordă dreptul de deducere a taxei în proporţie de 50%. Excepţiile pentru care se acordă integral dreptul de deducere a TVA rămân neschimbate.

Prevederile menţionate mai sus se aplică inclusiv în situaţia în care au fost emise facturi şi/sau au fost plătite avansuri, pentru contravaloarea parţială a vehiculelor rutiere monitorizate, înainte de data de 1 ianuarie 2012, dacă livrarea acestora intervine după data de 1 ianuarie 2012.

2. Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153, care în cursul anului precedent nu depăşeşte plafonul de scutire de 35.000 euro, sau cel determinat proporţional cu perioada rămasă până la finele anului pentru cea înfiinţată în cursul anului, poate solicita scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA cu condiţia ca la data solicitării să nu fi depăşit plafonul de scutire pentru anul în curs, calculat proporţional cu perioada scursă de la începutul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună întreagă.

Solicitarea se depune la organele competente între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă.

Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.

Persoanele impozabile care solicită în cursul anului 2012 scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, nu au obligaţia să efectueze ajustările de taxă corespunzătoare scoaterii din evidenţă pentru bunurile/serviciile achiziţionate până la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.

Informaţii suplimentare pot fi solicitate la Compartimentul de Metodologie şi Asistenţă Contribuabili din cadrul DGFP Covasna, Sfântu Gheorghe, str. Bem Jozef nr.9, tel. 0267-317158, e-mail: asistenta.cv@mfinante.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.