ACTUALITATE 6 iulie 2017

Comuna covăsneană care de peste cinci ani nu are viceprimar

de Iulia Drăghici - Taraș | 4265 vizualizări

Prefectul de Covasna: „Eu unul, dacă aș fi consilier local și nu aș vrea să fiu viceprimar și nimeni pe lângă mine nu ar vrea asta, cred că ar fi de bun simț să plec de acolo”

În condițiile în care sunt localități unde alegerea unui viceprimar ajunge să creeze adevărate drame și lupte pentru putere, ne este cam peste mână să ne imaginăm că există și polul opus, respectiv localități unde nimeni nu vrea să ocupe această funcție. Acesta din urmă este cazul comunei covăsnene Ilieni, care nu doar de la alegerile din iunie 2016 nu are un viceprimar, ci încă de mandatul trecut. Cu alte cuvinte, administrația locală a comunei Ilieni funcționează de mai bine de cinci ani fără un viceprimar, contrar legislației în vigoare.

Consilierii locali aleși de cetățeni nu vor să ocupe funcția de viceprimar

Vara trecută, imediat după ce candidatul UDMR Fodor Imre a câştigat din nou funcția de primar al comunei Ilieni, s-a trecut la alegerea viceprimarului, așa cum era normal și cum de altfel o cere legea administrației publice locale. Totuși, la fel ca în urmă cu patru ani, postul a rămas vacant. Singurul consilier care și-a manifestat interesul nu a fost votat de colegii săi aleși, iar apoi nu au mai existat alte propuneri, explică reprezentanții Primăriei Ilieni.

„La formarea Consiliului Local s-a făcut o propunere de viceprimar din partea Partidului Civic Maghiar, dar candidatul nu a primit votul majorității. Din partea PNL e o singură persoană în Consiliu și nu au avut fracțiune ca să propună un candidat, iar UDMR, care are o majoritate confortabilă, nu a propus pe nimeni pentru funcția de viceprimar”, ne-a declarat primarul Fodor Imre.

Celebra expresie a domnitorului Alexandru Lăpușneanu, „dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”, nu funcționează în administrația locală, spune și secretara primăriei, Veres-Vitályos Zsuzsanna.

„Când a fost pe ordinea de zi la ședința de validare, cel propus nu a întrunit voturi și nu au fost alte propuneri. Nu cred că este nicio ilegalitate. Dacă cel propus nu a fost votat și nu au fost alte propuneri, atunci, în mod evident, nu există viceprimar. Primarul nu își ia concediu pentru că nu are delegate atribuțiile. Pleacă în delegație o zi, maxim două, dar mai mult nu poate pleca. Chiar nu știu ce se va întâmpla. Nu cred că poate obliga pe cineva să preia funcția. Degeaba vrea cineva să fie viceprimar, dacă ceilalți nu îl vor. E ca la Lăpușneanu”, a explicat secretara instituției, care a confirmat că nici în mandatul trecut comuna nu a avut un viceprimar.

PNL Covasna a sesizat Prefectura

Problema, pe care reprezentanții administrației locale din Ilieni nu o consideră ca fiind ilegală, ne-a fost adusă în vedere printr-un comunicat de presă transmis de PNL Covasna, referitor la o petiție depusă în acest sens la Prefectură.

„PNL Covasna a depus astăzi (n.red. miercuri, 5 iulie) la Instituția Prefectului Covasna o petiție prin care aduce la cunoștință Prefectului Sebastian Cucu situația existentă la Consiliul Local al comunei Ilieni, unde, de la alegerile din luna iunie 2016 nu a fost ales un viceprimar conform Legii 215/2001, care stipulează: „comunele, orașele și municipiile au câte un primar și un viceprimar, iar municipiile reședință de județ au un primar și 2 viceprimari, aleși în condițiile legii”.

Alegerea viceprimarului este o măsură obligatorie impusă de lege și nu una facultativă, viceprimarul fiind subordonat primarului și înlocuitorul de drept al acestuia.

Pentru buna desfășurare a activității și evitarea situațiilor în care lipsa primarului ar duce la blocarea activității administrative s-a cerut să se ia act de această situație și să se dispună măsurile legale ce se impun pentru organizarea de alegeri a viceprimarului în comuna Ilieni”, arată comunicatul de presă, semnat de președintele PNL Covasna, Olimpiu Stelian Floroian.

Prefectul de Covasna: „Eu unul dacă aș fi consilier local și nu aș vrea să fiu viceprimar și nimeni pe lângă mine nu ar vrea asta, cred că ar fi de bun simț să plec de acolo”

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” că a preluat sesizarea și că va solicita Consiliului Local din Ilieni să pună capăt problemei.

„Am primit sesizarea, o analizăm și o să solicităm Consiliului Local Ilieni să aleagă viceprimar, așa cum prevede legea, iar în funcție de ce poziție vor adopta dânșii vedem dacă sunt necesare sau posibile alte demersuri din partea instituției noastre, bineînțeles în limitele competențelor legale pe care le avem”, ne-a spus prefectul.

Cu toate că nu e clar dacă Prefectura are vreo pârghie să oblige consilierii, aleși prin vot de locuitorii comunei, să ocupe o astfel de funcție importantă în cadrul Primăriei, Sebastian Cucu spune că situația nu poate să rămână așa.

„Legea spune că trebuie ales un viceprimar. Eu unul dacă aș fi consilier local și nu aș vrea să fiu viceprimar și nimeni pe lângă mine nu ar vrea asta, cred că ar fi de bun simț să plec de acolo. Cred că mai sunt localități în județ unde nu sunt viceprimari. Eu vă spun ce zice legea și anume că trebuie să existe un viceprimar ales, care în situația în care primarul este în imposibilitatea de a-și exercita funcția din diverse motive, trebuie să-i preia atribuțiile. Fie că vorbim de concediu, de, Doamne ferește, probleme de sănătate și așa mai departe. (...) Pun și eu o întrebare ipotetică: dacă primarul își dă mâine demisia, cine va conduce Primăria? Tot va trebui să se aleagă un viceprimar, pentru că legea spune clar că într-o asemenea situație de vacantare a postului de primar, viceprimarul este cel care preia atribuțiile. E o chestiune de responsabilitate a celor aleși acolo să gestioneze problemele comunității”, a explicat prefectul.

„Consiliul Local nu poate să oblige pe nimeni să ia o asemenea funcție”

Întrebat în legătură cu sesizarea depusă de PNL, primarul din Ilieni a răspuns: „Prefectura ar trebui să ia la cunoștință ce dorește. Consiliul Local nu poate să oblige pe nimeni să ia o asemenea funcție. Deci nu este ceva ilegal. Nu s-a ales viceprimar? Asta e. Nu prea ai ce să faci”.

Dar cu toate că Fodor Imre s-a împăcat cu ideea că sarcinile de a conduce administrația locală îi revin în totalitate, acesta spune că situația în care se găsește nu e nicidecum una simplă. În plus, acesta a subliniat faptul că persoana care va ocupa vreodată această funcție de viceprimar, cu siguranță nu va primi salariul degeaba.

„Este foarte greu. Nu are cine să mă ajute. (...) Aceasta este o problemă. E foarte greu, în ciuda aparatului de specialitate pe care îl am. O soluție la care ne-am gândit ar fi să împărțim anumite atribuții pe care ar trebui să le aibă un viceprimar în cadrul aparatului de specialitate, dacă nu se înțeleg până la urmă cei din Consiliul Local. Am nevoie de o persoană care să mă ajute la lucrurile practice, de pe teren, să țină contactul cu cetățenii, să facă control la anumite lucrări. Eu fac singur toate aceste lucruri, dar tot timpul stau peste program. Merg pe ideea că oricine primește un salariu, indiferent dacă e funcționar public, viceprimar sau oricine, trebuie să își merite banii care vin de la unitatea administrativă. Plus de asta, eu cred că politicul chiar nu are ce căuta în administrația locală. D

upă ce se termină alegerile, se formează Consiliul, mai departe nu ar trebui să se ia în considerare cine de la ce partid face parte”, a mai declarat pentru „Observatorul de Covasna” primarul Fodor Imre.

Potrivit spuselor primarului din Ilieni, confirmate de altfel și de prefectul județului Covasna, se pare că Ilieni nu este singura comună din județul Covasna care nu și-a ales nici până în ziua de azi un viceprimar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.