ACTUALITATE 24 august 2022

Comuna Belin vrea să extindă sistemul de apă, prin PNI „Anghel Saligny”

de David Leonard Bularca | 433 vizualizări

Comuna Belin ar putea primi aproape 11 milioane de lei prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” pentru modernizarea și extinderea sistemului de apă din localitate. Viceprimarul, Ferencz Zoltán, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că, dacă proiectul s-ar implementa, numărul oamenilor care ar beneficia de acest serviciu s-ar dubla, față de numărul actual de consumatori. 

„Modernizare sistem de alimentare cu apă în comuna Belin, sat Belin și extindere rețea de alimentare cu apă în sat Belin Vale, județul Covasna” este numele proiectului pentru care autoritățile ar putea primi 10.826.980,46 de lei de la Ministerul Dezvoltării. 

„Acest proiect este benefic pentru comună, în sensul că rețeaua de apă prin 2010 a fost făcută pentru 300 de familii. Pentru Belin Vale, mă rog, s-a mai pus peste ea ca pentru 500 de familii, mă refer la bazinul de apă. Apa vine prin cădere și în momentul de față suntem racordați la ea peste 873 de familii. Din acest motiv, trebuie să mai facem încă un bazin de colectare, că nu ne ajunge apa. Consumul e atât de mare de nu face față, mai ales când se întorc oamenii din străinătate. Atunci trebuie să punem o țeavă mai groasă de la izvor, deci de unde o captăm, la rezervorul nostru. Apă ar fi suficientă, numai la colectare este problema. Dacă facem acest proiect, vom dubla numărul beneficiarilor, vor fi per total racordați vreo 1.700, s-ar dubla capacitatea”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul cu atribuții de primar din Belin, Ferencz Zoltán. 

Implementarea proiectului este importantă, pentru că, în urmă cu aproximativ o lună, 40% dintre locuitorii comunei au rămas fără apă, timp de trei zile, ne-a mai declarat edilul. 

El este de părere că PNI „Anghel Saligny” este benefic, dar regretă că Belin nu a reușit să câștige și un alt proiect, pentru canalizare de data aceasta. 

„Programul mi se pare destul de benefic pentru comunități, dar îmi pare rău că nu am câștigat și canalizarea. Acolo am avut un proiect cu cei de la Aita. Am fi acoperit 5.000 de locuitori (...). Dar în final nu a fost acceptat, canalizarea a picat, nu am câștigat-o. Sper să se și finalizeze proiectele, până în 2028 este o perioadă destul de lungă”, a mai spus Ferencz Zoltan. 

Prin PNI „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.

În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de 1.027.710.662,88 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.

Sursa foto: uncjr.ro 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.