ACTUALITATE 27 mai 2009

Colectare şi gestionare europeană a deşeurilor în zona Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 864 vizualizări
Partenerii acestui proiect finanţat în mare parte de Phare sunt Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani şi Vama Buzăului

Autorităţile locale din zona Buzaielor au dat startul oficial proiectului „Sistem de colectare şi gestionare a deşeurilor în zona Întorsura Buzăului“ şi au inaugurat luni staţia de sortare pentru deşeuri reciclabile cuprinsă în acest proiect. Primarii din oraşul Întorsura Buzăului şi comunele Sita Buzăului, Barcani şi Vama Buzăului, ultima din judeţul Braşov, au făcut un pas spre Europa şi au tăiat panglica la noua staţie,

Partenerii acestui proiect finanţat în mare parte de Phare sunt Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani şi Vama Buzăului

Autorităţile locale din zona Buzaielor au dat startul oficial proiectului „Sistem de colectare şi gestionare a deşeurilor în zona Întorsura Buzăului“ şi au inaugurat luni staţia de sortare pentru deşeuri reciclabile cuprinsă în acest proiect.

Primarii din oraşul Întorsura Buzăului şi comunele Sita Buzăului, Barcani şi Vama Buzăului, ultima din judeţul Braşov, au făcut un pas spre Europa şi au tăiat panglica la noua staţie, exprimându-şi speranţa că zona va fi una mai curată, iar cetăţenii vor încheia contractele de salubrizare cu firma nou înfiinţată.

Primarul oraşului Întorsura, Leca Băncilă, a subliniat importanţa acestui proiect pentru curăţenia şi salubritatea zonei, de avantajele lui urmând a beneficia în jur de 25.000 de oameni din unităţile administrativ teritoriale amintite. Proiectul cuprinde o platformă cu hale, staţia de sortare a deşeurilor reciclabile, două autocompactoare a câte 16 mc şi o autospecială pentru transport, de 40 de mc. Totodată, au mai fost achiziţionate şi 144 de containere care vor fi amplasate la insulele de selectare a deşeurilor şi aproape 4.000 de containere de 80 de litri care se dau populaţiei odată cu încheierea contractelor.

Responsabilul de proiect, Dinu Mărgărit, din cadrul Primăriei Întorsura Buzăului, a precizat că liderul de proiect a fost oraşul Întorsura Buzăului, în parteneriat cu cele 3 comune. Pentru realizarea acestuia a fost nevoie de înfiinţarea unei asociaţii între cei patru parteneri, care la rândul ei a înfiinţat o firmă de salubritate, „Salubritate IBSV“, ce va încheia contractele cu populaţia.

Cu ocazia inaugurării staţiei de sortare s-a vorbit inclusiv despre posibilitatea includerii taxei de salubritate ca una obligatorie, prin hotărâri de Consiliu Local, sau despre o taxă verde, care să fie eventual impusă în cazul acelor cetăţeni care nu vor să încheie contracte şi să dea deşeurile unde trebuie. Această taxă verde ar fi mai mare decât suma care trebuie plătită prin contractul de prestări servicii.

Valoarea totală a proiectului de colectare şi gestionare a deşeurilor este de 810.000 euro, din care 75% reprezintă finanţare Phare, 15% a fost asigurat din partea Guvernului şi 10% a fost contribuţia locală.

Prin acest proiect, gunoiul menajer va fi transportat şi depozitat la rampa de deşeuri din Sfântu-Gheorghe, în timp ce deşeurile reciclabile vor fi duse la Miercurea Ciuc, toate acestea până la înfiinţarea depozitului ecologic de la Moacşa. Rampa de colectare a deşeurilor, amplasată la Întorsura Buzăului, se închide începând cu data de 16 iunie, potrivit cerinţelor europene.

Primele demersuri pentru înfiinţarea acestui proiect au început în luna noiembrie 2005 şi acesta s-a materializat trei ani mai târziu, în decembrie anul trecut.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.