ACTUALITATE 24 octombrie 2022

Colaborare pentru studierea apelor minerale din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 629 vizualizări

Județul Covasna se asociază cu Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM) SA pentru a identifica și valorifica resursele naturale existente aici. Inițierea demersurilor a fost făcută publică în cea mai recentă ședință a Consiliului Județean (CJ) Covasna, când aleșii au votat începerea colaborării dintre cele două entități. 

Scopul care stă la baza asocierii dintre Consiliul Județean Covasna și Societatea Națională a Apelor Minerale S.A. este demararea „procedurilor de identificare și valorificare a unor resurse de apă minerală naturală și/sau terapeutică posibil existente pe teritoriul administrativ al județului Covasna”, se arată în hotărârea adoptată joi, 20 octombrie. 

„Obiectivele prevăzute în modelul protocolului de colaborare sunt următoarele:

- desfășurarea acțiunilor necesare în vederea identificării și deschiderii de noi perimetre de prospecțiuni și explorare pentru exploatarea și valorificarea resurselor naturale de apă minerală din teritoriul administrativ al județului Covasna;

- asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea activităților de exploatare resurse de apă minerală naturală și valorificarea optimă a acestora;

- dezvoltarea economică a județului Covasna prin diversificarea activităților economice prin exploatarea resurselor naturale de apă minerală și crearea facilităților pentru capacități de îmbuteliere și punere pe piață

- acțiuni de conștientizare a populației despre beneficiile generate de exploatarea durabilă a resursei de apă minerală și modalitățile concrete prin care comunitatea locală poate interveni pentru protejarea acestora”, se arată în documentele aprobate joi. 

Unul dintre obiectivele noastre este valorificarea potențialului izvoarelor de ape minerale, a mofetelor, precum și a băilor tradiționale secuiești din județul Covasna. Tocmai de aceea am propus încheierea unui protocol de colaborare cu Societatea Națională a Apelor Minerale, pentru a desfășura acțiunile necesare în vederea identificării și deschiderii de noi perimetre de prospecțiuni și explorare pentru exploatarea și valorificarea resurselor naturale de apă minerală. Totodată, considerăm că este nevoie de acțiuni de conștientizare a populației despre beneficiile generate de exploatarea durabilă, dar și protejarea resursei de apă minerală”, a spus, în plenul ședinței, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab István Barna.

Consiliul Județean Covasna a încheiat anul acesta un acord de colaborare similar și cu Universitatea „Carol Davila”, a amintit joi, după ședință, și președintele CJ Covasna. 

În general, resursele minerale nu au fost suficient și nu sunt suficient de bine cunoscute și valorificate, nu numai la noi, nici în alte regiuni din țară. (...) Aceste două idei (n.red. protocoale de colaborare) se leagă de valorificare. Și mie îmi place apa minerală. Dar eu nu o cunosc. Sunt specialiști care cunosc efectul benefic al apelor minerale, atât la curele care se desfășoară, cât și la consumul apelor minerale. Deci vrem să conturăm acest lucru, să avem specialiști și să cunoaștem din ce în ce mai multe tipuri de ape minerale pe care le putem recomanda. În plus, desigur, vrem să dezvoltăm această sferă în ceea ce înseamnă mofetele din județ. Pentru că aici, în curbura Carpaților, chiar la noi, sunt cele mai multe mofete și din întreg Ținutul Secuiesc, dar și din țară. De altfel, în Ungaria este o singură mofetă, dar care se prescrie pe rețetă, ca tratament. Doar în orașul Covasna sunt cel puțin 10 mofete care sunt clasificate și alte încă 10 care sunt la privați. Deci vă dați seama ce diferență de posibilitate avem. Deci vrem să le valorificăm. Dar ca să valorifici nu e de ajuns să pui pe un banner sau pe un pliant, trebuie prima dată să vezi științific ce este acolo”, a spus Tamás Sándor.

Acesta a precizat și că demersurile vor fi utile în dezvoltarea turistică, dar „până atunci vrem să avem o bază științifică”. 

Parteneriatul dintre CJ Covasna și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a fost aprobat în plenul Consiliului Județean în ședința lunii februarie a.c. Scopul acestuia este sprijinirea realizării de proiecte științifice în domeniul tratamentelor balneare, a apelor minerale, medicinale, dar și a băilor tradiționale secuiești.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.