ACTUALITATE 14 februarie 2016

CNMV participă la Şcoala Internaţională de Fizică din Italia

de Iulia Drăghici - Taraș | 1132 vizualizări

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” reprezintă România la Masterclass-ul Internaţional de Fizică Modernă şi Cercetare de la Frascati, Roma

O echipă formată din doi elevi şi un cadru didactic ai Colegiului Naţional Mihai Viteazul ( CNMV ) din Sfântu Gheorghe participă în perioada 15-19 februarie la a şasea ediţie a Masterclass-ului Internaţional de Fizică Modernă şi Cercetare, INSPYRE 2016. Evenimentul este organizat de Laboratoarele Naţionale din Frascati, Roma, aparţinătoarea Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Italia (LNF-INFN).

La ediţia din acest an participă 68 de elevi din 8 ţări europene. Acestea sunt Italia, Franţa, Germania, Anglia, Spania, Portugalia, Bosnia Herţegovina şi România. Echipa Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe este singura reprezentativă a ţării noastre din acest an, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Tema ediţiei cu numărul 6 este „The Quantum Legacy” („Moştenirea cuantică”). „Programul prevede 5 zile de lecţii în limba engleză şi activităţi în laboratoarele Institutului despre cele mai interesante subiecte ale fizicii moderne”, notează site-ul Institutului Naţional de Fizică Nucleară al Italiei.

„Scopul participării la eveniment este de a le arăta copiilor cum este un institut de cercetare. Toate cursurile şcolii, care se vor derula timp de o săptămână, sunt ţinute de către cercetători, nu de către profesori. Aceştia îi iniţiază pe elevi în partea de cercetare a fizicii nucleare. Pentru elevi va fi o experienţă foarte interesantă”, ne-a declarat directoarea Colegiului Naţional Mihai Viteazul, profesoara de fizică Luminița Costea.

Chiar dacă activitatea în sine este gratuită, participanţii trebuie să acopere cheltuielile de călătorie, de cazare şi cina. „Numărul elevilor care pot participa la acest eveniment este extrem de redus, tocmai pentru că şcoala aceasta a început să fie extrem de căutată. Cred că noi am fost singura ţară din afara Italiei care a participat la eveniment încă de la prima ediţie. Acest lucru a fost posibil datorită unor oameni care ne-au ajutat şi ne-au sponsorizat”, a spus Luminiţa Costea.

O serie de sponsori, printre care şi Asociaţia pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe, au sprijinit şi în acest an demersul Colegiului Naţional Mihai Viteazul.

„De mai bine de 5 ani, unii dintre cei mai merituoși elevi de la Colegiul Național Mihai Viteazul au șansa extraordinară de a participa sub îndrumarea doamnei profesoare Luminița Costea, la cursurile deschise ale Institutului Național de Fizică Nucleară de la Frascati. Cred că pentru acești tineri poate fi o experiență capabilă să le schimbe viața și o ocazie de neratat. Astfel încât a fost firesc să facem tot ce ține de noi pentru a ne asigura că această deplasare are loc și în 2016 și noi elevi covăsneni beneficiază de oportunitate. Mulțumim tuturor sponsorilor care s-au implicat și le dorim participanților o experiență de neuitat”, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, Daniel Şanta.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.