(Update) CNMV a intrat în online, nu din cauza COVID, ci din lipsa încălzirii
UPDATE: Conducerea școlii transmite că de miercuri, 24 noiembrie, elevii și profesorii de la CNMV se întorc fizic la școală.
Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe a fost nevoit să intre de luni, 22 noiembrie, în sistem de învățare online, dar nu din cauza COVID-19, a incidenței de răspândire a virusului SARS-CoV-2 sau pentru că angajații nu ar fi vaccinați. Motivul este dat de sistemul de încălzire al unității de învățământ, care s-a stricat, fiind astfel preferată varianta învățării de acasă, decât din clasele friguroase. Reprezentanții școlii spun că se caută cauza problemei, dar și soluții imediate. În același timp, autoritățile locale spun că au început demersuri pentru întocmirea unui proiect de modernizare a întregului sistem de încălzire, dar că este un plan pe termen lung.
Problemele cu încălzirea clădirii Colegiului Național „Mihai Viteazul” au fost constatate de vineri, 12 noiembrie, dar mai cu seamă de luni, 15 noiembrie, când s-a observat că agentul termic nu mai ajunge în toate caloriferele și acolo unde ajunge, nu face față încălzirii la cote optime. De atunci, mai mulți angajați de la trei firme de specialitate din județ au fost în verificări, dar până luni la prânz nu au găsit cauza care a dat peste cap sistemul de încălzire, care, într-adevăr, este vechi.
Decizia de a muta procesul de învățare în online a fost luată din scurt și s-a aplicat începând cu data de 22 noiembrie, pentru că s-a ajuns la concluzia că nicio altă soluție nu ar putea să îi țină pe copii, respectiv pe profesori, în condiții optime derulării actului educațional.
„Noi încercăm să facem tot posibilul în așa fel încât să îi aducem pe copii la școală. Dar nu e totuna în ce condiții îi aducem. Că dacă îi aducem la școală și este frig, unii dintre ei sunt mai sensibili și se îmbolnăvesc. Probabil că unora dintre părinți le-a fost foarte dificil să rezolve problema de a găsi cu cine să lase copilul acum, dar cred că sunt foarte importante condițiile în care învață acești copii. Riscăm să îi îmbolnăvim efectiv. Nici așa nu este bine, pentru că oricum ar sta acasă dacă se îmbolnăvesc. Soluția este să ne ajute cineva să dăm de capăt problemei cu sistemul de încălzire”, ne-a declarat directoarea Luminița Costea.
Tot aceasta ne-a precizat și că nu se știe cât va dura această situație, dar speranța este să nu fie mai mult de câteva zile.
Decizia de a muta cursurile în online nu a fost nicidecum una ușoară, a punctat directoarea CNMV, mai ales că școala îndeplinește toate condițiile pentru școala în format fizic impuse de pandemie, pentru că peste 75% dintre angajați sunt vaccinați, iar majoritatea elevilor a înțeles regulile care trebuie respectate, iar la nivel de localitate incidența a scăzut sub 3/1000.
S-a încercat în câteva clase să se aducă alte surse de încălzire, dar s-a dovedit că nu doar rețeaua termică, ci și cea electrică suferă din cauza vechimii, iar siguranțele sărite au fost un motiv pentru care s-a renunțat la această alternativă.
Săptămâna trecută, conducerea școlii a trimis și către Primăria Sfântu Gheorghe o adresă prin care informa despre situația de aici și pașii întreprinși până la acel moment: verificarea instalației, aerisirea caloriferelor, verificări ale caznelor, controale la rețeaua de gaz și la pompele celor două centrale. Până luni la prânz, cauza pentru care sistemul a clacat nu s-a găsit.
Reprezentantul firmei Horváth Service SRL, care are contract pentru asigurarea service-ului centralelor, Horváth Attila, a spus pentru Observatorul de Covasna, că din ce s-a verificat, nu de la cazane pleacă problema, deși unul este găurit și pierde apă. Chiar și așa, instalația era cea care dădea semne de mai mulți ani că nu funcționează în condiții optime, fiind veche.
„Centrala e funcțională, dar este o problemă generală pe instalație, care e veche. Noi nu avem momentan capacitate ca să mergem să ne apucăm de partea de instalație”, ne-a precizat acesta.
Administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, a spus luni pentru Observatorul de Covasna, că prioritar este să se găsească o soluție potrivită și rapidă de a rezolva problema, mai degrabă decât vinovații care au lăsat să se ajungă aici, motiv pentru care s-a luat legătura și cu firme de specialitate din Cluj și Sibiu, cu mai multă experiență și forță de muncă decât cele locale, iar cea din Sibiu și-a dat acordul să facă o verificare. A făcut-o luni și s-a depistat o posibilă cauză, s-au luat măsuri și între timp se verifică dacă este posibilă reluarea furnizarea agentului termic.
Dar soluția ar fi oricum una de compromis. De aceea, se pare că s-a început treaba la un proiect care vizează modernizarea sistemului.
„Am început demersurile pentru o reabilitare a întregului sistem de încălzire pentru că țevile au foarte multe depuneri. Trebuie schimbate și alte instalații. Este o investiție mai complexă. S-a dorit să se includă la proiectul care se desfășoară acum, dar este o lucrare începută și nu se poate adăuga, așa că acum se lucrează la o investiție separată. Anul acesta nu se va întâmpla, în niciun caz, dar sperăm să fie în scurt timp, ca să se poată termina cu această problemă”, ne-a declarat Czimbalmos Csaba.
Tot el a precizat și că proiectul de reabilitare care vizează clădirea CNMV și care este într-o etapă ceva mai avansată include izolarea termică și reabilitarea clădirii, dar nu și înlocuirea centralei, cu atât mai puțin a întregului sistem de încălzire.
La CNMV învață în prezent aproximativ 1.160 de elevi de toate vârstele, de la ciclul primar, până la liceal.