ACTUALITATE 15 iulie 2010

Clădirea Primăriei Covasna a fost retrocedată

de Ana Sidon | 729 vizualizări
Procesul a fost câștigat luna trecută, prin sentinţă definitivă și irevocabilă Clădirea în care funcţionează Primăria staţiunii Covasna a fost retrocedată prin sentinţă definitivă și irevocabilă moștenitoarei Orha Livia Illa, urmând ca după încheierea tuturor formalităţilor autorităţile locale să plătească chirie pentru spaţiul respectiv. Orha Livia ne-a povestit că iniţial au solicitat înapoi clădirea în natură, prin legea 10 din 2001, dar întrucât aceasta nu permitea retrocedarea în natură a clădirilor de interes public, fostul primar Zsuffa Levente a emis o dispoziţie privind o despăgubire care nu a mai avut loc. „Între timp a apărut legea 247 care se referă expres la clădirile de interes public, și atunci am revenit cu o notificare și am reîntărit solicitarea mea de retrocedare în natură. Fostul primar a justificat că nu poate să îmi dea înapoi întrucât a făcut investiţii”, a declarat femeia.

Procesul a fost câștigat luna trecută, prin sentinţă definitivă și irevocabilă

Clădirea în care funcţionează Primăria staţiunii Covasna a fost retrocedată prin sentinţă definitivă și irevocabilă moștenitoarei Orha Livia Illa, urmând ca după încheierea tuturor formalităţilor autorităţile locale să plătească chirie pentru spaţiul respectiv.

Orha Livia ne-a povestit că iniţial au solicitat înapoi clădirea în natură, prin legea 10 din 2001, dar întrucât aceasta nu permitea retrocedarea în natură a clădirilor de interes public, fostul primar Zsuffa Levente a emis o dispoziţie privind o despăgubire care nu a mai avut loc.

„Între timp a apărut legea 247 care se referă expres la clădirile de interes public, și atunci am revenit cu o notificare și am reîntărit solicitarea mea de retrocedare în natură. Fostul primar a justificat că nu poate să îmi dea înapoi întrucât a făcut investiţii”, a declarat femeia.

Investiţiile făcute de autorităţile locale se referă la supraetajarea unei camere, care ocupă aproximativ 50 de mp, dar scăparea a fost că pentru aceste lucrări nu a existat o autorizaţie de construcţie și nici acordul consilierilor locali, fiind făcute totodată în timpul notificării nesoluţionate.

Între timp, după toţi pașii în instanţă, moștenitoarea a câștigat retrocedarea clădirii. Procesul început în baza legii 247 s-a terminat luna trecută, definitiv și irevocabil. Prima sentinţă favorabilă a fost la Tribunalul Covasna, care a fost atacată prin recurs, de la Curtea de Apel s-a ajuns la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, care a trimis cazul înapoi la Brașov. Aici, Curtea a emis în luna iunie o sentinţă definitivă și irevocabilă privind retrocedarea imobilului.

„Sentinţa are trei puncte care trebuie respectate – primarul să retragă dispoziţiile vechi legate de despăgubiri, să elibereze o nouă dispoziţie și să restituie în natură imobilul identificat în CF 4209 Covasna, top 152, alcătuit din construcţii și teren aferent de 680 de metri pătraţi. Legea 247 specifică că deși au fost făcute adăugiri pe orizontală sau verticală, dacă nu depășesc suprafaţa iniţială de 100%, totul revine fostului proprietar. Bineînţeles că Primăria a făcut mai multe expertize și toate au picat sub această cotă de 100% adăugiri”, ne-a spus Orha Livia.

Pornind de la aceste sentinţe a avut loc o primă rundă de discuţii între aceasta și actualul primar Lorincz Zsigmond, privind restituirea în natură.

Chirie de 5 lei pe mp

Potrivit legii, moștenitoarea este obligată să încheie cu Primăria Covasna un contract de închiriere pe 3 ani, în baza unei Hotărâri de Guvern care delimitează o serie de cuantumuri. Suma poate ajunge până la 5 lei pe mp, pentru o suprafaţă totală de 536 de mp clădirea desfășurată și 680 mp curtea. De asemenea, trebuie să întabuleze totul pe numele ei, în Cartea Funciară. Orha Livia a declarat că dacă există solicitare le va permite autorităţilor locale să ocupe clădirea și mai mult de trei ani.

Primarul Lorincz Zsigmond a afirmat că a solicitat instanţei o clarificare privind necesitatea restituirii întregii clădiri, inclusiv cu investiţiile făcute de Consiliul Local, întrucât autorităţile locale nu vor să iasă în pierdere din acest punct de vedere.

„Eu sunt adeptul ca fiecare să primească înapoi ce a avut și ce au muncit părinţii, dar am cerut specificări de la Judecătorie ce trebuie să dau înapoi exact, și ce va trebui și ce va spune instanţa, vom da. Vrem însă banii investiţi acolo, sau să fie calculaţi din valoarea chiriei”, a spus primarul, accentuând că și autorităţile locale trebuie să recupereze ce s-a construit și investit în clădire.

Potrivit acestuia, proprietarul a solicitat și retroactiv plata chiriei, pe ultimii trei ani, aspect cu care primarul a subliniat că nu este și nu va fi niciodată de acord.

Lorincz Zsigmond a subliniat că înţelege aspectul potrivit căruia proprietarii nu au putut folosi clădirea în toţi acești ani, dar spune că vor plăti chiria numai din momentul în care se face întabularea și înscrierea în Cartea Funciară.

Clădirea Primăriei, sau Casa Deak, era în anii 1950 o parte locuinţă și totodată a fost închiriată de mătușa moștenitoarei pentru sediu al Poliţiei, Camera Agricolă și a Finanţelor. După naţionalizare, imobilul a păstrat destinaţia de sediu pentru instituţii publice.

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
PUIU, 16 iulie 2010
Domnul Primar mai bine sa citeasca legea si apoi sa se mai gandeasca daca-si poate permite afirmatia precum ca va plati chiria doar dupa intabulare. Iar in privinta investitiilor legea este clara. citeste integral
Janos Iuhas, 15 iulie 2010
Investitiile sunt ca o despagubire pentru ocuparea ilegala de pana acuma, nu?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.