Clădirea Dispensarului TBC rămâne deocamdată în paragină
Clădirea Dispensarului TBC din Sfântu Gheorghe, care este într-o fază avansată de degradare, se află în continuare într-o situație incertă, în sensul că nu are deocamdată o soluție concretă pentru reabilitare.
Consilierul local PSD Ştefan Joos a ridicat vineri în ședința Consiliului Local problema acestei clădiri cu scopul de a determina municipalitatea, în a cărei proprietate se află imobilul, să aloce anul acesta bani din bugetul local pentru salvarea clădirii de la o degradare și mai mare. „Atrag atenția Consiliului Local asupra unei chestiuni, respectiv starea unei clădiri care este în proprietatea Consiliului Local și în administrarea Spitalului Județean, și anume Dispensarul TBC, care este o clădire veche, a cărei ultimă renovare s-a făcut în anii ’70. Planșeul dintre cele două etaje este într-o stare avansată de degradare. Rugămintea mea este ca la întocmirea bugetului pe anul acesta Consiliul Local să aibă în vedere sume pentru consolidarea, repararea sau soluționarea problemelor de structură la această clădire. Întrucât ceea ce anul trecut am solicitat ca și ajutor pentru acoperișul clădirii de interne de la Spitalul Județean nu s-a soluționat, acea clădire fiind în administrarea noastră, dar în proprietatea Consiliului Județean, sper ca această clădire, care este în proprietatea Consiliului Local, să fie ajutată de data asta de către Consiliu”, a spus consilierul PSD Ştefan Joos în cadrul ședinței.
În replică, primarul Antal Árpád a precizat că în conformitate cu prevederile legii obligația de întreținere și renovare a clădirilor aflate în situația Dispensarului TBC nu le revine proprietarilor, ci administratorilor, în cazul de față Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”. „Clădirea Dispensarului TBC este în administrarea Spitalului Județean, iar conform legii, administratorul are obligația de a se îngriji de clădirea respectivă. Evident, se pot găsi soluții, însă în anii 2014 și 2015, noi am discutat inclusiv despre posibilitatea de a muta de acolo dispensarul TBC și nu în ultimul rând poate chiar a Spitalului TBC. Din păcate nu am reușit până acum să găsim un teren care să corespundă din punctul de vedere al distanțelor prevăzute de lege – la ce distanță pot fi case de locuit față de un spital unde sunt tratați pacienți cu boli infecțioase”, a spus edilul care a apreciat că soluția ideală ar fi ca atât dispensarul TBC, cât și Spitalul TBC să găsească un spațiu nou. „Până la urmă, eu cred că, pentru că și Spitalul TBC funcționează într-o clădire monument istoric care este tot așa într-o stare degradată și care nu este în proprietatea municipiului, soluția ar fi ca acea clădire să intre în proprietatea oraşului, să putem să renovăm clădirea, ca Spitalul TBC și dispensarul TBC să se mute”, a opinat primarul municipiul Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.