ACTUALITATE 18 august 2009

CJ Covasna nu agreează disponibilizările

de Covasna Media | 825 vizualizări
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, consideră că disponibilizarea angajaţilor din administraţie nu reprezintă o soluţie viabilă şi numai dacă va trebui neapărat se va lua această măsură, o altă posibilitate fiind optimizarea sau reorganizarea activităţii. Variantele din care ar avea de ales sunt fie reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore, fie reducerea salariilor cu până la 15%.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, consideră că disponibilizarea angajaţilor din administraţie nu reprezintă o soluţie viabilă şi numai dacă va trebui neapărat se va lua această măsură, o altă posibilitate fiind optimizarea sau reorganizarea activităţii.

Variantele din care ar avea de ales sunt fie reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore, fie reducerea salariilor cu până la 15%.

Totodată, preşedintele CJ şi-a exprimat nemulţumirea că UDMR nu a fost consultată în ce priveşte aceste aspecte. „Cu noi nu s-a consultat nimeni, au fost reprezentanţii asociaţiilor municipiilor şi judeţelor, dar pe noi nu ne-a consultat nimeni. Vom vedea care sunt deciziile la nivel de Guvern“, a mai spus Tamas Sandor referindu-se la întâlnirea de la finele săptămânii de la Buşteni, unde liderii autorităţilor locale împreună cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi cel al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, au convenit asupra redimensionării anga jaţilor din aparatul propriu al administraţiilor locale, lucru care va presupune reducerea personalului.

Optim de personal

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Henning Laszlo, consideră că primăriile trebuie să identifice un optim de personal pentru funcţionarea bună a primăriei, şi pentru care să găsească şi fondurile necesare.

„Autoritatea locală trebuie să găsească soluţii, au autonomie locală, trebuie să găsească un optim de personal ca să găsească şi fondurile pentru acel optim de personal, la fel şi consilii judeţene şi primării, şi toţi trebuie să găsească un optim de personal pentru funcţionarea optimă a primăriei respective”, a declarat în urma şedinţei de ieri cu primarii, Henning Laszlo.

Afirmaţia vicepreşedintelui CJ a venit în contextul în care până acum două primării din judeţ, Chichiş şi Malnaş, au semnalat că au probleme cu acoperirea cheltuielilor curente şi nu le vor ajunge banii de salarii până la finele anului. Henning Laszlo a precizat că speră ca Ministerul de Interne să facă o rectificare de buget pentru redresarea situaţiei, dar a menţionat în schimb că nu este logic ca numărul de personal să difere atât de mult între unele primării.

„Dacă iau numărul de locuitori din comune, atunci cât de cât trebuie să existe o limită. La Chichiş sunt 21 – 22 de angajaţi, la Malnaş sunt 11, şi ca mărime sunt cam la fel cele două comune“, a spus sursa citată. Henning a precizat că nu crede că este vorba de un dezechilbru, ci este posibil ca unele primării să aibă nevoie de mai mult personal, pentru că au mai multe proiecte, dar atunci ar trebui să găsească şi sursa de finanţare.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, probabil în următoarea perioadă vor mai apărea comune cu probleme, în special acolo unde drepturile câştigate de angajaţi retroactiv pe câţiva ani au fost acordate în totalitate în baza hotărârilor judecătoreşti. Acolo unde hotărârile au apărut mai târziu, primarii nu au dat în totalitate aceşti bani, ci numai parţial, lăsând o parte şi pe anul viitor.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a afirmat că există promisiunea unei rectificări bugetare pentru suplimentarea fondurilor la comunele cu dificultăţi, iar până atunci trebuie centralizate toate problemele pentru a se face demersuri la Guvern şi a echilibra situaţia.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 20 august 2009
Perioada interbelică n-a fost aşa rea... USA are şi legi federale destule şi oameni care veghează la respectarea lor. Şi îşi fac treaba! Tocmai de asta vedem conress-mani sau primari la citeste integral
titi, 19 august 2009
Bugetar nu inseamna numai primarie,prefectura,consiliu local ci si alte institurii unde traiesc paraziti pe spinarea altota.In momentul in care apar legi cu mariri de salarii ganditiva ca banii pentru citeste integral
Ariel, 19 august 2009
Iar Institutia Prefectului trebuie modificata atat in sensul reducerii drastice a numarului de personal, cat si a atributiilor, spectrului de decizie al conducatorului reprezentatei guvernului in citeste integral
Ariel, 19 august 2009
Pe langa managerii administrativi neperformanti, dezvoltarea locala este impiedicata si de cuantumul alocatiilor de la bugetul central, care functioneaza preponderent pe increngaturi politice. Ideal citeste integral
Ion Ciobanu, 19 august 2009
Ce mai veselie ar fi dacă s-ar desfiinţa instituţia prefectului! Ar fi primarii în al nouălea cer. Bine, unii sunt deja amici cu prefecţii şi nu-i controlează nimeni. Nu a asta "procedura citeste integral
cx, 19 august 2009
Prefectura trebuie desfintat, nemotivind cu nimnic existenta. Atributiile prefectului se pot presta si de secretarul consiliului judetean, cam asta e procedura europeana.
Ariel, 19 august 2009
Mai intai sa zboare "vegetatia luxurianta" de personal supradimensionat si supraretribuit din ministere si agentii guvernamentale, si abia dupa aia sa incalece administratiile locale.
pita-gora, 19 august 2009
Administratiile centrale si locale au devenit aparate de supt bugetul,ultrabirocratice,stufoase,ineficiente. Impartirea administrativ-teritoriala actuala e demult anacronica,sustinuta doar de noii citeste integral
Ion Ciobanu, 19 august 2009
Corect, e de evitat concedierea funcţionarilor, uneori e mai costisitoare decât salariile şi un şomaj crescut nu e deloc bun. Comparaţiile legate de numărul de angajaţi de la o primărie sau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.