CJ Covasna nu agreează disponibilizările
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, consideră că disponibilizarea angajaţilor din administraţie nu reprezintă o soluţie viabilă şi numai dacă va trebui neapărat se va lua această măsură, o altă posibilitate fiind optimizarea sau reorganizarea activităţii.
Variantele din care ar avea de ales sunt fie reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore, fie reducerea salariilor cu până la 15%.
Totodată, preşedintele CJ şi-a exprimat nemulţumirea că UDMR nu a fost consultată în ce priveşte aceste aspecte. „Cu noi nu s-a consultat nimeni, au fost reprezentanţii asociaţiilor municipiilor şi judeţelor, dar pe noi nu ne-a consultat nimeni. Vom vedea care sunt deciziile la nivel de Guvern“, a mai spus Tamas Sandor referindu-se la întâlnirea de la finele săptămânii de la Buşteni, unde liderii autorităţilor locale împreună cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi cel al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, au convenit asupra redimensionării anga jaţilor din aparatul propriu al administraţiilor locale, lucru care va presupune reducerea personalului.
Optim de personal
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Henning Laszlo, consideră că primăriile trebuie să identifice un optim de personal pentru funcţionarea bună a primăriei, şi pentru care să găsească şi fondurile necesare.
„Autoritatea locală trebuie să găsească soluţii, au autonomie locală, trebuie să găsească un optim de personal ca să găsească şi fondurile pentru acel optim de personal, la fel şi consilii judeţene şi primării, şi toţi trebuie să găsească un optim de personal pentru funcţionarea optimă a primăriei respective”, a declarat în urma şedinţei de ieri cu primarii, Henning Laszlo.
Afirmaţia vicepreşedintelui CJ a venit în contextul în care până acum două primării din judeţ, Chichiş şi Malnaş, au semnalat că au probleme cu acoperirea cheltuielilor curente şi nu le vor ajunge banii de salarii până la finele anului. Henning Laszlo a precizat că speră ca Ministerul de Interne să facă o rectificare de buget pentru redresarea situaţiei, dar a menţionat în schimb că nu este logic ca numărul de personal să difere atât de mult între unele primării.
„Dacă iau numărul de locuitori din comune, atunci cât de cât trebuie să existe o limită. La Chichiş sunt 21 – 22 de angajaţi, la Malnaş sunt 11, şi ca mărime sunt cam la fel cele două comune“, a spus sursa citată. Henning a precizat că nu crede că este vorba de un dezechilbru, ci este posibil ca unele primării să aibă nevoie de mai mult personal, pentru că au mai multe proiecte, dar atunci ar trebui să găsească şi sursa de finanţare.
Potrivit vicepreşedintelui CJ, probabil în următoarea perioadă vor mai apărea comune cu probleme, în special acolo unde drepturile câştigate de angajaţi retroactiv pe câţiva ani au fost acordate în totalitate în baza hotărârilor judecătoreşti. Acolo unde hotărârile au apărut mai târziu, primarii nu au dat în totalitate aceşti bani, ci numai parţial, lăsând o parte şi pe anul viitor.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a afirmat că există promisiunea unei rectificări bugetare pentru suplimentarea fondurilor la comunele cu dificultăţi, iar până atunci trebuie centralizate toate problemele pentru a se face demersuri la Guvern şi a echilibra situaţia.
Ana Sidon