Ciucului, într-un top al celor mai neavantajoase cartiere din România
Cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe este al treilea într-o listă cu 20 dintre cele mai neavantajoase cartiere din România din punct de vedere al facilităților de recreere, potrivit unui nou studiu realizat de Storia.ro.
Celelalte două cartiere și mai neavantajoase decât cel din Sfântu Gheorghe sunt Gușterița din Sibiu și Independenței din Focșani. Cartierele Brăilei din Focșani și Mircea cel Bătrân din Iași sunt și ele în aceeași ierarhie a locațiilor neavantajoase, pe locul 4, respectiv 5.
De cealaltă parte a clasamentului, a cartierelor unde sunt cele mai bune facilități de recreere se găsesc patru cartiere din București (Tineretului, Nicolae Grigorescu, Titan, Vatra Luminoasă), iar pe locul 5 și-a făcut loc cartierul Noua din Brașov.
De menționat că orașul Sfântu Gheorghe, per general, nu se găsește în acest studiu nici în primele 10 la categoria celor mai avantajoase din punct de vedere al facilităților de recreere, dar nici în extrema cealaltă a celor mai neavantajoase. Oradea ocupă locul 1 în țară în topul orașelor avantajoase, iar Brăila se clasează pe prima poziție la polul opus.
Studiul, efectuat în perioada noiembrie 2016 – iunie 2017 pe un eșantion de peste 234.000 de respondenți, a vizat auto-percepția cetățenilor asupra spațiilor verzi, facilităților sportive și culturale, numite generic „facilități de recreere”.
Percepția asupra accesului la facilități de recreere în orașele din România este cea de-a șasea temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”.
Deși cartierul Ciucului nu face cinste reședinței județului Covasna, orașul Sfântu Gheorghe este privit în general destul de bine. Acesta s-a găsit în cercetările anterioare publicate de același site, Storia.ro, în top trei al celor mai curate orașe din România, pe același loc trei în evaluarea privind orașele cu cea mai bună calitate a aerului sau pe locul 5 în topul celor mai sigure orașe din România.