ACTUALITATE 3 septembrie 2019

Ciobănașul a trecut, dar podul de titan se lasă încă așteptat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1376 vizualizări

Întârzierea lucrărilor la podul de peste Buzău este cauzată de o mașinărie stricată 

Sfârșitul de săptămână trecut a fost unul de mare sărbătoare la Întorsura Buzăului, unde s-a desfășurat a 47-a ediție a festivalului Ciobănașul. Pe lângă distracție, cei mai ageri au observat că lucrările la pod, care se promitea a fi inaugurat în această perioadă, nu s-au finalizat. Primarul spune că o defecțiune la o mașinărie specială, de altfel singura de acest fel din România, a dus la această nerespectare a termenului. 

Nu s-au finalizat lucrările pentru că așteptăm o mașinărie care s-a defectat. În toată România nu există decât o singură astfel de instalație și reparația acesteia s-a făcut în Italia. (...) Zilele acestea se reia lucrarea, pentru că de o lună așteptăm să aducă înapoi mașinăria, după care în regim de urgență se va lucra. Nu mai este mult”, ne-a declarat primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă. 

Podul de la Camping a fost distrus în martie anul trecut, când s-a prăbușit sub greutatea unui autocamion care a încercat să îl traverseze, cu toate că depășea greutatea limită admisă. Ulterior, odată cu inundațiile din iunie-iulie, podul și așa fragil, a fost luat aproape în întregime de ape. 

Banii pentru investiție, aproximativ 500.000 de euro, au fost asigurați în mare parte de Guvern, din fondul de urgențe, în urma inundațiilor din 2018. Costul lucrării s-a majorat între timp, ne-a mai spus Leca Băncilă, din cauza debitului crescut al Râului Buzău, care a măturat în câteva rânduri balastrul de izolare pus la picioarele podului, material adus de câteva sute de basculante. 

Aproximativ 20 de familii locuiesc în zona parțial izolată de Râul Buzău. Acestora, dar și participanților la festivalul Ciobănașul le-a rămas doar posibilitatea de a ocoli pe drumul asfaltat de sub pădure pentru a ajunge la drumul național sau în centrul orașului

Primarul a spus în repetate rânduri că lucrările la pod vor fi încheiate în preajma festivalului Ciobănașul, însă planurile nu au corespuns. 

„Probabil că au menționat faptul că este gata de Ciobănaș, dar au omis sa spună și în ce an de Ciobănaș va fi gata.....HA HA HA”, a scris un cetățean, pe o rețea de socializare, pe marginea subiectului.  

Ciobănașul a marcat a 47-a ediție 

Cu sau fără pod, Festivalul Folcloric Ciobănașul, unul dintre cele mai longevive din țară, s-a derulat duminică în condiții și  un program similar ca în anii trecuți. Invitat de seamă al evenimentului a fost Ansamblul „Doina Gorjului”, dar și artiști colaboratori din zonă, dar și din județele învecinate Brașov, Buzău sau Harghita. 

Sute de persoane au luat parte la evenimentul pentru care organizatorii au primit felicitări. 

Trebuie spus și că deși spectacolul de pe scenă a fost unul apreciat de fanii stilului muzical, amestecul acestuia cu fumul grătarelor și cu băutura nu a fost pe placul tuturor. 

„Nici Ciobănașul nu mai e ce era. A devenit un bâlci cu alcool și capete sparte. Bine ca n-au terminat podul oricum e de evitat”, a scris un alt întorsurean pe Facebook.   

Am sentimentul că forma de organizare nu e cea mai potrivită. Ori mergem pe ideea de tradiție și facem un festival, ori serbare câmpenească. Poate oamenii se simt mai liberi așa, în organizarea actuală, dar mie nu mi se pare de bun gust să aduci în fața publicului care mănâncă și bea, artiști emeriți”, a spus primarul Leca Băncilă, care a ținut să puncteze totuși că reacțiile pe care le-a auzit de la cetățeni au fost, în general, pozitive. 

Festivalul Ciobănașul este un eveniment care a pornit, în urmă cu 47 de ani ca o sărbătoare a locuitorilor zonei, prilejuită de venirea toamnei și de faptul că ciobanii coboară de la stâne și se reunesc cu familiile lor. Tocmai de aceea, organizatorii pun mare accent pe ziua de duminică din cadrul sărbătorii, care anual, de câțiva ani încoace, aduce un spectacol folcloric care durează între 8 și 10 ore, cu sute de artiști invitați.

Startul distracției s-a dat încă de sâmbătă, 31 august, când s-a derulat seara tineretului. 

Dar aproape că nici luni nu se dădea plecat festivalul, iar principala motivație a fost dată de munții de gunoaie rămase în zona Camping în urma participanților. 

Sursă foto: Facebook/ Costică Oltean. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.