ACTUALITATE 4 decembrie 2023

Cine sunt câțiva dintre cei cărora întorsurenii le datorează pacea

de Iulia Drăghici - Taraș | 691 vizualizări

Ziua Națională a României a fost la Întorsura Buzăului un prilej nu doar de sărbătoare, ci și de comemorare. Autoritățile au profitat de atenția celor prezenți pentru a le reaminti de sacrificiul pe care l-au făcut cei care au luptat în războaie pentru pacea, chiar și fragilă, de care avem parte în prezent.

În fața mulțimii a fost adus un tablou, astăzi pus la loc de cinste în muzeul catedralei orașului, pe care sunt listate numele câtorva dintre eroii întorsureni, oameni care au murit în războaiele de „reîntregire a patriei”, după cum a explicat primarul Raul Urdă.

Aceștia au fost Romulus Negoț, Ioan Comăniță, Alexandru Bunea, Șofron Tohănean, Iosif Munteanu, Gheorghe Stănescu, Ioan Filofie, Gheorghe Cristea, Iosif Vereguț, Constantin Dragomir, Nicolae Gociman, Victor Olteanu, Alexe Boricean, Iosif Băilă.

Sunt câțiva dintre cei care sunt eroii noștri. Sunt cei care și-au dat viața pentru ca noi să ne bucurăm astăzi de această Românie frumoasă, de această Românie Mare, de liniște, de pace, de sănătate”, a mai spus edilul din Întorsura Buzăului.

Despre eroi și importanța lor în prezent a vorbit și subprefectul Cosmin Boricean.

Ni se spune că istoria se repetă și poate că de aceea trebuie să ne aplecăm mai mult asupra ei, cu atât mai mult acum, când vedem harta lumii afectată de conflicte violente și de suferința unor oameni nevinovați. Este în firea noastră, a românilor, să ne cinstim eroii, înaintașii care s-au jertfit și au muncit pentru realizarea visului unei conștiințe naționale. În Manifestul său către popoarele lumii, Regele Ferdinand I Întregitorul spunea, către toții românii, că «Mai mult decât oricând azi ţara are nevoie de unirea tuturor. Orice aţâţare Ia ură şi dezbinare e vătămătoare şi vinovată.» Cuvintele lui sunt vii chiar și astăzi, și invocă principiul care stă la baza oricărei mari uniri, nu doar a noastră ca români, ci și a noastră ca parte a unei Europe unite și solidare. Viitorul și speranța rezidă în acest principiu de unitate care transcende peste veacuri și care devine punte peste timp unind românii din cele mai vechi veacuri cu cei de peste ani și ani”, a spus, în fața mulțimii, subprefectul.

Evenimentul de la Întorsura Buzăului, de vineri, 1 Decembrie, a marcat și inaugurarea, respectiv Sfințirea noului Monument al Eroilor din fața Catedralei orașului, recent inaugurată. Acesta a fost ridicat cu sprijinul Asociației „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” și autorităților locale.

Ceremonii dedicate Zilei Naționale au mai avut loc și la Sfântu Gheorghe, Covasna și Târgu Secuiesc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.