ACTUALITATE 12 septembrie 2022

Cine face cel mai bun kürtőskalács din regiune

de Iulia Drăghici - Taraș | 1044 vizualizări

A IV-a ediție a Festivalului Deliciilor Dulci – Kürtőskalács, derulată în 9 – 11 septembrie, la Sfântu Gheorghe, a dezvăluit cine, dintre cei 13 concurenți din Covasna, Harghita și Mureș înscriși în competiție, prepară cel mai bun colac secuiesc din regiune. 

Potrivit clasamentului înregistrat la prima probă, de sâmbătă, 10 septembrie, premiul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” a fost câștigat de Vitos Kürtős, echipa de la Ciucani – Sânmartin, județul Harghita. Echipa a primit 720 kg de făină. Câștigătorii acestui titlu vor avea asigurată participarea la Festivalul Cârnatului Csabai din Békéscsaba, Ungaria. 

Premiul „Brand Ambassador” a ajuns la Virág Ildikó Melinda și constă în 110 kg de zahăr.

Premiul special, oferit de Raionul Cimișlia (din Republica Moldova), a fost câștigat de Kovács Kalács.

Printre premianți se mai numără: 

  1. Categoria aur: Virág Ildikó Melinda, Kürtős-ul Familiei Simon, Be Jó Kürtős, Csatószegi Kürtős, Kovács Kalács, Vitos Kürtős.
  2. Categoria argint: Oltisz, echipa Kürtős din Ojdula, Lazana, Parázska, Árpád Kürtősház, Sepsi Kürtős.
  3. Categoria bronz: Echipa Nasa. 
  4. Duminică, juriul a stabilit că cel mai reușit Kürtőskalács regândit a fost cel al echipei Árpád Kürtősház din Odorheiu Secuiesc.

Președintele juriului a fost Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfântu Gheorghe premiat internațional. Din juriu au mai făcut parte: Szőcs Ilona – administratoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – administratorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Jánossy Alíz, jurnalistă din Gheorgheni specializată în gastronomie, și Kabai János, director de producție la ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș. Membru de onoare în juriu a fost Veres István din Târgu Secuiesc, chef cu stea Michelin.

Din program au mai făcut parte și alte evenimente mult-așteptate, ca de exemplu „Prepararea Kürtőskalács-ului cu o lungime de 15 m” (pregătit de Asociația de Tineret din Sântionlunca), „Kürtőskalács regândit”, proba de duminică, sau „Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic - Kürtős-ul uriaș”. Paleta de evenimente a fost completată de concerte de muzică populară și ușoară, dar și de activități pentru copii. 

La eveniment au participat, ca și în alte ediții anterioare, și reprezentanți ai județului Brașov, printre care președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, sau grupul de vizitatori din Raionul Cimișlia al Republicii Moldova, cu care CJ Covasna a semnat vineri un protocol de colaborare. 

Ediția a III-a a Festivalului Deliciilor Dulci a avut loc în 2019. Ediția a IV-a a fost programată pentru octombrie 2021, dar evenimentul a fost anulat din cauza restricțiilor COVID. 

Sursa foto: Foto Máthé 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.