ACTUALITATE 1 aprilie 2021

Cine este filipineza care a pus orașul Sfântu Gheorghe pe harta talentelor

de Iulia Drăghici - Taraș | 4251 vizualizări

Nicole Anne Galang a avut un moment încununat cu patru „Da” în emisiunea „Românii au talent” de luni 

Scena de la „Românii au talent” este pentru Nicole Anne Galang, tânăra în vârstă de 20 de ani din Sfântu Gheorghe, originară din Filipine, nu doar locul primei ei apariții televizate pe un post național, ci și locul unde a prezentat primul ei dans solo. De mai bine de șase ani face parte din trupa de dans modern de la Palatul Copiilor și din Asociația Love to Dance. Am întâlnit-o miercuri, pentru un interviu, și am descoperit, în spatele zâmbetului ei cald și molipsitor parcă o parte din Asia, acea parte a lumii care pune spiritul mai presus de materialitate și bunătatea mai presus de avuție. 

Dacă sunteți alături de Observatorul de Covasna și de CovasnaMedia.ro de mai mulți ani, este foarte probabil că ați mai citit despre povestea lui Nicole Anne Galang, care s-a mutat în România, la Sfântu Gheorghe, în urmă cu 8 ani, împreună cu mama sa, filipineză, și tatăl vitreg, cetățean român, de etnie maghiară. Din 2014, la inițiativa acestuia, care a văzut-o și pe străzile din localitatea natală, de lângă capitala filipineză Manila, dansând încontinuu cu prietenii ei, de dimineața până seara, s-a înscris în echipa de dansuri a Palatului Copiilor din reședința de județ. A ajuns atunci sub grija profesoarei Molnár Enikő. Pentru că abia începuse școala, la „Váradi József”, și abia deprindea limba română, a comunicat cu profa de la dansuri și colegii în engleză. A durat vreun an și jumătate. 

De menționat aici este că e ca un „curcubeu” al limbilor comunicarea cu Nicole. Cu mama ei vorbește în filipineză, cu tatăl în engleză, cu colegii de la dans și cu cei de la școală, pentru că acum este clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, în română, iar cu iubitul, în maghiară. Este un exemplu în carne și oase că nu există barieră de comunicare dacă îți dorești cu adevărat să vorbești cu cineva. Iar prin dans arată că nici măcar nu ai nevoie de cuvinte să transmiți emoții. S-a văzut asta și când a obținut cele patru voturi pentru etapa următoare de la jurații concursului „Românii au talent”. 

Mi-a spus despre ea însăși că deși nu este deloc introvertită, și s-a văzut un pic acest lucru și pe scena celebrei emisiuni, când din dansul „Ninja” a ieșit o adevărată luptătoare, este, totuși, timidă. 

Luni, când a văzut emisiunea, era la iubitul ei acasă, alături de părinții lui, și când a venit momentul ei, de emoții, timiditate și modestie, s-a ascuns...sub masă. A râs când mi-a povestit toate acestea și mi-a spus, într-o română care pentru unii români născuți și crescuți aici ar putea fi de invidiat, că încă i se pare ireal ce s-a întâmplat, de când cu emisiunea. Nici acum nu știe să reacționeze când o felicită lumea pentru reușită, ci doar își ascunde fața frumoasă și zâmbetul larg în palme. 

Când am început să dansez, emoțiile au dispărut.(...) Nu se compară cu nimic. E prima dată când am dansat solo, nu știu cum să compar. (...) Sincer, nu știu cum să mă simt. E foarte nou pentru mine totul”, ne-a spus Nicole. 

Emoționată a fost și profesoara ei de dans, Molnár Enikő. De altfel, ea a și însoțit-o la filmări, la București. Dar totuși, sentimentele pe care le-a avut când a văzut-o pe scenă pe eleva ei, la televizor, sunt unice. 

Pe Nicole o știu de fetiță mică. E o bucurie foarte mare să o văd acolo. Pot să mă uit la ei, la fiecare elev, și nu mă satur. Mă bucur enorm pentru reușitele lor și sunt foarte mândră. Suntem ca o familie”, ne-a spus aceasta. 

Când am rugat-o să ne zică ce fel de elev este Nicole, ne-a spus că „pe ea  nu o interesează în ce haine vine la antrenament. Nu a avut telefon până acum trei ani. Și acum când are, nu îl prea bagă în seamă. E foarte modestă, ascultătoare și îmi place foarte mult că la ea lucrurile importante nu sunt chestiile ăstea materiale, hainele și lucrurile scumpe, ci simplitatea. Ea mereu e fericită. (...) Eu când explic ceva la câte o coregrafie și mă uit la Nicole, ea râde”, ne-a spus profesoara de dans, Molnár Enikő, mama de la școală pentru mulți dintre copiii de la dansuri. 

Dansul, leac pentru stres și supărări 

Tânăra Nicole, care acum este în grupa de performanță de la Palatul Copiilor, ne-a spus că dansul o ajută foarte mult să se descarce, să scape de stres și supărări. Și acum, în pandemie, dansează câte două ore pe săptămână împreună cu colegii, la antrenamente. 

Am vorbit și despre costumația purtată în emisiune, despre care am aflat că este set dintr-un dans, Chinatown, prezentat și cu alte ocazii, la concursuri naționale și internaționale, însă puțin altfel, în varianta de echipă. 

Escale până în Filipine 

Din trei în trei ani, pentru că are nevoie să își reînnoiască actele, neavând cetățenie în România, Nicole merge în Filipine, primul ei „acasă”. Stă câte o lună. Un drum până acolo este de 36 de ore, cu escale în Turcia, Emiratele Arabe, Qatar, Cebu – o altă regiune din Filipine și de acolo în capitala Manila. 

„Mi-e dor de familia mea de acolo. Și de mâncărurile tradiționale”, spune Nicole. 

Îi e dor și de căldura de acolo și cu toate că aici îi plac peisajele cu munți și dealuri, iubește și oceanul sub magia căruia a crescut. Ultima oară când a fost acasă a fost în 2019, dar din cauza pandemiei nu știe când va mai ajunge. Atunci a însoțit-o și iubitul ei și experiența a rămas de neuitat pentru amândoi, pentru că, dacă aici, apariția mai exotică este ea, acolo tânărul european era oprit și rugat de străinii de pe stradă sau de la magazin să stea să fie fotografiat. 

E foarte diferit. Oamenii sunt altfel, mai simpli”, ne-a mai mărturisit acesta. 

Viitoare studentă la medicină sau antreprenoare

Nicole își vede viitorul încă în România. Nu știe ce îi va rezerva viitorul, dar ar vrea să studieze medicina sau, varianta a doua, ar fi business, pentru că ar vrea să devină antreprenoare într-o industrie creatoare. Pentru că este artistă pe mai multe planuri: pe lângă dans, mai și pictează, cântă, face diverse accesorii din fel și fel de materiale, gătește și câte și mai câte. Acum este clasa a XI-a ( când a venit în România a fost înscrisă în clasa a IV-a în loc de a VI-a, din cauză că nu cunoștea limba română) și speră ca după absolvirea liceului să fie studentă la medicină în Cluj, iar între timp, de ce nu, profesoară de dans. 

Deocamdată, încă este trup și suflet pentru echipa de la Palatul Copiilor. 

Am fost curioasă să aflu, având în vedere latura spirituală pe care a scos-o la suprafață Nicole, nu doar ce fel de carieră vrea, ci și ce fel de om și-ar dori să devină pe mai departe. 

Vreau să fiu un om bun în continuare, să iubesc pe toată lumea. Pe viitor, vreau să fiu un om mai puternic, dar unul la fel de bun, care nu îi judecă pe alții”, ne-a spus aceasta. 

În final, vă mai redau un aspect important al discuției pe care am avut-o cu Nicole Anne Galang miercuri dimineață. Am întrebat-o, din perspectiva ei, de om venit de peste oceane, care se înțelege cu fiecare pe limba lui, cum se văd micile conflicte care mai răsar din când în când în spațiul public, între români și maghiari. A răspuns scurt: „Nu le înțeleg și mi se par absurde”. 

Sursa foto: Arhivă personală și Românii au talent.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.