ACTUALITATE 7 mai 2017

Cine este Dancs Árpád, câștigătorul Pro Urbe

de Sever Ioan Miu | 2485 vizualizări

De vorbă cu Dancs Árpád – profesorul, compozitorul, dirijorul și organizatorul de evenimente culturale – laureat al premiului „Pro Urbe” în acest an

Laureatul de anul acesta al premiului „Pro Urbe” acordat de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Dancs Árpád, și-a pus amprenta deopotrivă asupra muzicii ușoare din România și vieții culturale covăsnene. În județul nostru a organizat, de pildă, Festivalul Nufărul de la Reci și numeroase concerte pe care Filarmonica din Brașov le-a susținut la Sfântu Gheorghe. Activitatea sa este însă mult mai extinsă, căci Dancs Árpád este și fondatorul unor formații instrumentale, dar a predat și muzică și a dirijat zeci de coruri la Liceul nr.1 din reședința de județ (actualul „Székely Mikó”).

A pus muzică atât la petreceri școlare, cât și la clubul disco organizat de el la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. Acolo, elevii puteau asculta, pe lângă muzică ușoară din România și Ungaria, și cele mai noi hituri ale formațiilor rock din Vest. Într-o epocă de relativă izolare față de Occident, audițiile organizate de Dancs Árpád i-au adus deopotrivă simpatia tinerilor și necazuri din partea secretarului de propagandă pe județ, profesorul riscând să fie dat afară din învățământ.

Piloții de avioane aduceau muzică nouă din Occident

Dancs Arpad (5)În 1963, când a devenit profesor de muzică la Liceul nr. 1 din Sfântu Gheorghe, lui Dancs Árpád i s-a pus în sarcină organizarea mai multor coruri – corurile de pionieri, unul pentru Uniunea Tineretului Comunist, unul pentru Madrigal – precum și o orchestră. Ca să îi atragă pe copii către cor, la ora de muzică, după ce preda, Dancs le punea discuri cu cele mai noi hituri occidentale.

„Au fost copii care au primit discuri din Statele Unite, de exemplu Rolling Stones, și le-am pus muzică, le-a plăcut foarte mult. Așa s-au atașat de muzică și au venit cu plăcere și la cor, și la orchestră. La un moment dat m-am trezit că trebuie să fac selecții pentru cor și orchestră, pentru că erau mulți doritori”, ne povestește Dancs, adăugând că tinerii coriști covăsneni au fost premiați la numeroase festivaluri.

În 1977, după o discuție cu directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Petre Străchinaru, Dancs a organizat la Casa de Cultură un disco club. Acolo, în fiecare miercuri, profesorul organiza audiții muzicale, iar tinerii ascultau, așezați, atât șlagăre românești și ungurești cât și hituri occidentale, într-o epocă în care nu oricine avea acces la aceasta din urmă.

„Era o filieră de piloți de avioane care aduceau muzică nouă și am avut niște relații și am avut cea mai nouă muzică, se asculta stereo, într-o vreme în care muzica occidentală se asculta în general la Radio Europa Liberă, Radio Luxemburg sau Radio Novi Sad, cu «purici»”, povestește fostul profesor. Dancs Arpad (6)Cu timpul, clubul a devenit foarte iubit, având și un top săptămânal, pe care Dancs îl redacta pentru ziarele județene „Cuvântul Nou” și „Megyei Tükör”. Fostul profesor păstrează și acum bilețele primite în anii ’70 și ’80 de la elevii care îi cereau lui „tata”, cum îl porecliseră pe Dancs, să le pună anumite piese sau orice dorește el din repertoriul unor formații ca AC/DC, Smokie, Pink Floyd, Nazareth sau Iron Maiden.

Dacă aceste melodii i-au atras simpatia tinerilor, nu la fel au pus problema unii adulți. „Rockul nu era bine văzut de către tovarăși. S-a pus problema că voi fi dat afară din învățământ, că pun prea mult rock și fac reclamă prea mare pentru muzica străină. La un moment dat, Petre Străchinaru, cu care eram bun prieten, m-a anunțat că sunt invitat la secretarul de propagandă, Inceu”, îşi aminteşte Dancs Árpád. Întâlnirea a avut loc la începutul anului 1983 și, deși nu era invitat, Străchinaru a fost și el prezent, pentru a-i lua apărarea lui Dancs. „Petrică Străchinaru a adus topuri, discuri cu muzică românească și a zis că am pus și șlagăre românești pe lângă muzica occidentală și maghiară”, povestește, cu recunoștință, fostul dascăl. Datorită intervenției lui Străchinaru, Dancs a rămas profesor, dar muzica occidentală ascultată la club a fost „periată”, în repertoriu rămânând doar nume ca Santana, Michael Jackson și Goombay Dance Band, o formație care stârnea hazul copiilor.Dancs Arpad (7)

În 1983, clubul a luat sfârșit, Dancs preferând să se ocupe de viața familiei, dar și de concertele de la Sfântu Gheorghe ale Filarmonicii din Brașov. Dancs, care a organizat concertele, a încercat să-și atragă elevii, răsplătindu-le prezența la cinci concerte cu câte un 10. „Erau plictisiți la început. Apoi au venit fără 10 și acum majoritatea celor care vin la concerte sunt foștii mei elevi, deci au avut ceva folos”, își amintește, zâmbind, Dancs Árpád.

O viață dedicată muzicii și educației

Născut în 1945 la Sfântu Gheorghe, Dancs Árpád a absolvit în 1966 Institutul pedagogic din Târgu Mureș și, în 1971, Conservatorul din București, la compoziție, dirijat și pedagogie. Între 1966 și 1968 a fost educator-metodist la Casa Raională de Cultură din Sfântu Gheorghe, unde a fondat mai multe formațiiDancs Arpad (9) instrumentale și vocale. Între 1968 și până la pensionare, în 2005, a predat muzica la Liceul nr. 1 (Colegiul „Székely Mikó”), dirijând corurile și orchestrele elevilor până în 1993. În paralel, s-a ocupat de descoperirea tinerelor talente, participând, între 1969 și 1981, la organizarea festivalului Nufărul de la Reci. A compus 60 de piese de muzică ușoară, pentru artiști ca Marina Voica, Ricky Dandel, Angela Similea, Maria Nagy sau Mihai Constantinescu, 85 de piese corale, 120 de prelucrări de muzică populară și un musical („Nuntă de pomină”, în 1974, pentru actualul Teatru „Tamási Áron”). În 1998 a pus bazele propriei case de discuri, Dancs Market Records, scoțând pe piață peste 177 de albume și ocupându-se de cariera muzicală a mai multor tineri artiști. Copiii săi, Zsolt și Annamari, i-au moștenit pasiunea pentru muzică. Dancs Zsolt a adus la Sfântu Gheorghe formații ca Iris, Nazareth sau Uriah Heep, în timp ce Dancs Annamari, fostă cântăreață de muzică ușoară, este în prezent solistă la Teatrul de Operetă din Budapesta.

Din nou scandal la acordarea „Pro Urbe”

PDancs Arpad (10)rintre distincțiile primite de-a lungul timpului de către Dancs Árpád se numără un premiu special din partea Uniunii Compozitorilor din România (1967), Premiul pentru Activitatea Profesională din partea Uniunii Pedagogilor Maghiari din România (2011), precum și premiul „Pro Urbe” acordat anul acesta de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe. În condiţiile în care, de patru ani, de când această înaltă distincție se acordă unei singure persoane, niciun român nu a fost distins cu „Pro Urbe”, consilierul local Rodica Pârvan (PSD) a contestat decizia acordării premiului către Dancs Árpád. Consilierul local a precizat că nu este împotriva persoanei nominalizate, dar că nu este de acord cu „atitudinea total discriminatorie” a UDMR, în contextul în care premiul nu a putut să îi fie oferit și preotului Ioan Cucu. De cealaltă parte, primarul Antal Árpád a respins, ca nefondate, acuzațiile Rodicăi Pârvan și a spus că pentru „a reseta relaţiile interetnice” este nevoie de deschidere din partea reprezentanților ambelor comunități.

„Îi mulțumesc consilierului care a spus că nu au avut o problemă cu persoana mea. Consider că era mai bine când se acordau mai multe premii «Pro Urbe»“, a comentat, pentru „Observatorul de Covasna”, Dancs Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.