ACTUALITATE 8 decembrie 2016

Cinci proiecte din programul „Sfântu Gheorghe 2020”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1197 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă cinci proiecte pe care le va pune în aplicare începând de anul viitor, ca parte aprogramului „Sfântu Gheorghe 2020”. Acestea se referă la domeniile social, infrastructură, economic, educaţie şi mod de viaţă.

Gratuitate pentru familiile cu trei sau mai mulţi copii

Proiectul implementat la nivelul municipiul în ceea ce priveşte domeniul social are în vedere ajutorarea familiilor cu trei sau mai mulţi copii, care merg la grădiniţă şi şcoală şi ai căror părinţii lucrează.

Scopul acestui program este creşterea natalităţii. „Considerăm că România are probleme demografice foarte mari, respectiv cea mai mare scădere a natalităţii din UE”, a explicat primarul, precizând de asemenea că proiectul are în vedere o serie de avantaje din partea Primăriei, cum ar fi gratuitate la parcare pe teritoriul oraşului, gratuitate sau reducere la toate instituţiile de cultură şi complexe sportive (cinema, ştrand, teatru, muzeu etc.). „Analizăm posibilitatea de a găsi un cadru legal pentru a plăti inclusiv acele cheltuieli care sunt legate de acordarea de mâncare pentru copii la creşă, grădiniţă, şcoală şi aşa mai departe”, a declarat Antal Árpád.

Iniţiativa ar putea intra de săptămâna viitoare în dezbatere publică, iar, potrivit primarului, cel mai probabil în 2017 va intra în vigoare.

Aeroport, un nou pod peste Olt şi repararea mai eficientă a drumurilor

Planurile legate infrastructură pentru anul viitor prevăd finanţarea Aeroportului Internaţional Ghimbav – Braşov, dar şi cuprinderea în bugetul din 2017 a fondurilor pentru începerea studiilor de fezabilitate pentru construcţia unui nou pod peste râul Olt. „Practic va fi prelungirea străzii Ţigaretei. Ar trebui să ajungă drumul pe DN12, acolo unde se termină în acest moment zona industrială a oraşului”, a spus Antal Árpád.

Mai mult, Primăria Sfântu Gheorghe intenţionează să devină co-acţionar la societatea judeţeană Drumuri şi Poduri Covasna, pentru a putea beneficia mai rapid de intervenţie, fără licitaţie, în cazul reparaţiilor la drumuri.

„Sunt proiecte care vor rezolva foarte multe dintre problemele de zi cu zi ale cetăţenilor din acest oraş”, a spus primarul.

500.000 de lei pentru un alt program de minimis

În planurile Primăriei se găseşte şi implementarea unui al patrulea program de minimis pentru a sprijini economia locală. Iniţiativa are prevăzută în bugetul pe 2017 suma de 500.000 de lei.

„Practic dorim să identificăm parternerii strategici din rândul societăţilor comerciale din municipiul Sfântu Gheorghe. Dorim în primul rând să numim parteneri strategici acele societăţi care oferă venituri mari angajaţilor, aceasta fiind principala condiţie. (...) Intenţia noastră este să premiem, într-un fel, ceea ce au făcut până acum. (...) În acelaşi timp am dori ca acele sume pe care le primesc de la Primărie, să le folosească tot în fondul de salarii sau în chestiuni care ţin de inovare, de sectorul industriei creative şi aşa mai departe”, a explicat primarul.

Celelalte trei programe de minimis, deja implementate de Primărie şi Consiliul Local şi care se bucură de succes sunt: ajutor de minimis prin Camera de Comerţ şi Industre, ajutor de minimis pentru societăţile care fac investiţii noi în municipiu şi program de minimis pentru societăţile comerciale care au sediul în municipiul Sfântu Gheorghe.

Educaţie şi mod de viaţă

Încurajarea competiţiilor între şcolile din municipiu este un alt punct prevăzut atât în strategia „Sfântu Gheorghe 2020”, cât şi în bugetul pe 2017.

„În acest mandat îmi doresc să fiu mult mai atent la ceea ce se întâmplă în domeniul educaţiei. (...) Interesul nostru este să ţinem un echilibru între petrecerea timpului în aer liber şi petrecerea unui timp de calitate în faţa calculatorului. (...) Dorim să sprijinim instituţiile de învăţământ în a organiza cât mai multe competiţii între şcolile din municipiu. Vom avea în bugetul de anul viitor un fond pentru educaţie digitală, iar pentru orice competiţie câştigată, vom premia clasele cu echipamente digitale sau sportive. În plus, dorim ca toate terenurile de sport care sunt în administrarea municipiului sau a şcolilor, să fie folosite în timpul liber, în afara programului şcolilor, de copiii şi tinerii din Sfântu Gheorghe”, a spus primarul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Basil, 9 decembrie 2016
Alte gogosi marca antal arpad deja intra in derizoriu dar pt el atata timp cat are cine sa-l creada si sa aduca voturi gastii udmr e suficient,se pare ca a terminat str Lacramioarei urmeza podul peste citeste integral
pitagora, 9 decembrie 2016
Podul peste Olt ar fi extraordinar. Si o sosea pe 4 benzi pana la Brasov ar fi la fel.Unde s-a impotmolit ? Daca se vrea,se poate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.