ACTUALITATE 25 octombrie 2012

Chiar dacă nu sunt bani, la Zăbala se lucrează în continuu

de Székely Emőke | 152 vizualizări

De curând a fost dată în folosinţă noua clădire a școlii din localitate.

Se apropie alegerile parlamentare, iar banii pe diferitele proiecte depuse și câștigate nu vin așa cum ar trebui. Cu toate acestea, Primăria Zăbala nu stă cu mâinile în sân, ci încearcă să rezolve prin forțe proprii măcar o parte din problemele comunității.

Școală nou inaugurată

La mijlocul acestei luni a fost dată în folosire noua clădire a școlii din localitate, renovată. Primarul comunei, Ádám Attila, este mulțumit de lucrări și spune că în sfârșit comuna are o școală care arată așa cum ar trebui. Povestea renovării școlii din Zăbala a început acum 12 ani, dar din cauza birocrației stufoase, muncitorii s-au apucat de treabă abia în februarie anul trecut. Durata lucrărilor ar fi trebuit să fie de 12 luni, dar s-au găsit unele nereguli în structura clădirii, a fost nevoie de alte hârtii și alte lucrări, dar acum aproape toate sunt la locul lor, iar copiii învață într-o locație modernă. „Mă bucur că în sfârșit am reușit să terminăm lucrările de la școală. Primăria a investit 150.000 de lei în sistemul de încălzire, am cumpărat și montat o centrală nouă, care funcționează bine. Mai sunt câteva lucrări de realizat la școală, se muncește în curte, dar în interior se țin ore de curs” – spune primarul.

Investițiile stagnează

Comuna Zăbala are mai multe proiecte depuse, sau chiar începute, însă deocamdată acestea stagnează. Primarul spune că nu sunt fonduri, dar speră că situația se va schimba din decembrie. „Acum toată lumea este ocupată cu alegerile parlamentare, iar proiectele stagnează nu numai aici, ci peste tot. Estimez o schimbare din luna decembrie, după ce vom trece de febra alegerilor. Am depus proiecte pentru sistemul de apă și canalizare pentru satele Surcea și Tamașfalău și de apă pentru Zăbala. De asemenea, din lipsă de fonduri nu am putut termina nici noua stație de epurare din localitate” – povestește primarul.

Birou de turism

În comuna Zăbala va funcționa un birou de informare turistică. În legătură cu acest proiect, Ádám Attila ne-a spus că imobilul în care va fi amenajat acest birou este deja construit, iar acum se tipăresc primele pliante informative care vor fi distribuite prin acest birou. „Nu vă pot da o dată exactă în ceea ce privește inaugurarea acestui birou. Va mai dura ceva timp, dar cu siguranță acest proiect va fi realizat. Aici vor lucra doi angajați, așadar vor fi două locuri de muncă în plus pentru comună” – spune Ádám Attila. Biroul va avea menirea de a informa turiștii veniți în localitate despre oportunitățile pe care le oferă această zonă. Biroul va deservi comunele Zăbala, Ghelința, Catalina și Comandău. În aceste patru comune numărul pensiunilor și al caselor de vacanță este în jur de 100, iar turiștii vor primi informații despre ofertele de cazare, dar și despre locurile care merită vizitate în județ.

Lucrări pe cont propriu

„Faptul că unele proiecte stagnează nu înseamnă că nu lucrăm. Ne-am propus să facem cât mai multe lucruri din resurse proprii. Primăria renovează trotuarele din localitate, am pus pișcoturi în locurile publice, renovăm garduri, am schimbat podețe, mereu facem câte ceva. Ne-am propus să schimbăm fața comunei, să o facem mai frumoasă” – a declarat edilul din Zăbala. El a mai spus că recent au curățat și cimitirul din comună, de unde au scos mormane de gunoaie lăsate de persoane cărora nu le pasă.

Oamenii – somați la curățenie

O comună mai curată nu se poate realiza decât dacă și locuitorii țin cont de acest lucru. „Împreună cu cei de la Poliția Locală am trimis somații locuitorilor din comună prin care le-am cerut să își curețe spațiile din fața porții, să sape șanțul și, unde era nevoie, să renoveze gardul. Oamenii au fost foarte receptivi și s-au apucat de treabă” – spune primarul. El ne-a mai spus că pentru anul viitor și-a propus să colaboreze și mai intens cu localnicii pentru îmbunătățirea aspectului estetic al comunei. „Voi propune locuitorilor să își renoveze casele, să zugrăvească în exterior pentru ca cei care intră în comună să vadă o localitate aranjată, curată, frumoasă. Mi-aș dori de asemenea să îi determin pe oameni să nu își vopsească imobilele în culori țipătoare, care nu se potrivesc cu aspectul general al satului” – spune Ádám Attila.

În ultimul an, Zăbala s-a schimbat mult. De la un imens șantier a trecut la faza de înfrumusețare. Acum un an localitatea era plină de muncitori care asfaltau, schimbau țevi, construiau. Aceste lucrări de infrastructură au fost terminate, iar șoferilor nu le mai este frică de faptul că își vor rupe mașinile în gropile din sat. De lucru mai este, ca peste tot, de altfel, dar cu pași mărunți, prin forțe proprii, se pot face lucrări menite să îmbunătățească viața locuitorilor acestei comune.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.