Cetățenia română, o rușine pentru tinerii din Sfântu Gheorghe
Un studiu realizat recent de Extensia din Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca arată că, indiferent de etnie, tinerii din orașul nostru se mândresc destul de puțin cu faptul că sunt cetățeni români. Din analiza rezultatelor obținute în urma sondajelor, reiese că 23% din tineri nu se simt deloc mândri de cetățenia lor, față de doar 6,78% care afirmă că sunt foarte mândri să fie cetățeni ai acestei țări. Acestora li se adaugă alți 43% care spun că nu sunt prea mândri, ceea ce conduce către concluzia că nemulțumirea însumată este mai mare de 65%.
Realizatorii sondajelor au făcut de asemenea o grupare a rezultatelor pe categorii etnice. Astfel, a reieșit că pentru 29% din tinerii maghiari este o rușine să fii român, la fel cum este și pentru aproape 8% dintre tinerii români. Procentul celor pentru care mândria de a fi român este foarte mare este de 3% în cazul maghiarilor și de 17%, în cazul românilor.
Primarul Antal Árpád consideră că lipsa de mândrie cu cetățenia nu este o problemă care ține de politicile locale, ci una care are la bază politicile nesatisfăcătoare ale statului. „Dacă e adevărat ceea ce afirmă dânșii (n.r. UBB), eu cred că este o problemă. Un cetățean român, de naționalitate română, să fie mândru că este român doar în proporție de aproximativ 75% mi se pare o problemă. El ar trebui să fie mândru 100%. Cred că și un maghiar din România ar trebui să fie mândru 100%, dar pentru asta statul român ar trebui să facă niște politici publice ca să-l facă pe un cetățean de naționalitate maghiară să fie mândru. Pentru că eu cred că, dacă este reală această cifră, atunci ea este o consecință a unor politici publice proaste, duse la nivel de stat”, ne-a spus Antal Árpád.
Un exemplu de politici publice greșit gestionate pe care Antal Árpád l-a folosit în susținerea afirmației sale a avut în vedere modul în care se predă limba română pentru copiii care au limba maghiară ca limbă maternă. În opinia sa, limba română ar trebui predată ca orice altă limbă străină, astfel încât copiii să și-o însușească mai ușor și să nu întâmpine dificultățile cu care se confruntă în prezent sau, și mai rău, să ajungă să deteste limba pentru că nu o pot înțelege și învăța corespunzător. În plus, edilul mai crede că statul român are obligația de a manifesta un respect față de identitatea națională a populațiilor minoritare, astfel încât să le determine pe acestea să se mândrească și cu cetățenia de român. „E greu să fii mândru că ești cetățean român atunci când tu ai probleme de a-ți dezvolta identitatea națională. Și nu este o problemă care se poate modifica la nivel local”, a concluzionat Antal Árpád.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 798 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și are o marjă de eroare de aproximativ 3%. 72% dintre respondenți au fost de etnie maghiară, în vreme ce 26% au fost respondenți români.